Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Sfânta Liturghie. Cel mai sacru eveniment din lume

A apărut recent la Editura "Presa Bună" cartea Sfânta Liturghie. Cel mai sacru eveniment din lume, scrisă de Josip Lončar și tradusă de prof. dr. Florin Dorcu. Cartea are 250 de pagini, format 17x24 cm și poate fi cumpărată din Librăria "Presa Bună" la prețul de 45 lei.

"Sfânta Liturghie. Cel mai sacru eveniment din lume" este o carte scrisă de un laic din Croația, Josip Lončar, care a realizat că, pentru a participa cât mai bine la Sfânta Liturghie, pentru a beneficia de harurile pe care Dumnezeu ni le dă, este importantă pregătirea pe care un credincios trebuie să o facă pentru celebrare. Nu este suficient să asistăm la Liturghie, ci trebuie să fim mereu conștienți de ceea ce se săvârșește, de jertfa mântuitoare a lui Isus Cristos.

Încă din Introducere, autorul precizează: "Liturghia ne aduce în prezența Sfintei Treimi, ne introduce în jertfa ispășitoare a lui Isus la care participăm oferind jertfa euharistică și hrănindu-ne cu Mielul de jertfă. A-l întâlni pe Domnul, a fi cu el, a trăi o experiență mistică: asta se întâmplă la Liturghie, asta învață Biserica, dar de multe ori pare doar teorie, un recipient fără conținut".

Majoritatea cărților ne spun ce trebuie să facem pentru a participa la Sfânta Liturghie activ și eficient, dar aceste documente nu menționează cum ar trebui să facem aceasta. Autorul cărții vrea să ajute cititorul să descopere cum trebuie să se pregătească pentru "cel mai sacru eveniment".

Cartea este structurată în două părți. Prima parte a cărții evidențiază infinitatea comorilor ascunse în Sfânta Liturghie, dorința profundă a lui Dumnezeu de a fi parte din ea, de a intra în contact cu noi prin intermediul cuvântului său sfânt. Această parte are câteva capitole esențiale: Liturghia este sacramentul răscumpărării, Harurile care decurg din Sfânta Liturghie (eliberarea sufletelor din purgator, mântuirea muribunzilor, vindecare de boală, de dureri, de rănile inimii, eliberarea din sclavia păcatului și de sub influența răului etc.), În Liturghie Dumnezeu vorbește (pentru a ne insufla cunoștința, a ne trezi memoria, atunci când suntem singuri etc.), Pentru a ne atinge bine scopul.

A doua parte a cărții constituie condiția însușirii comorilor inerente Sfintei Liturghii, pentru a o trăi și a o oferi în mod rodnic, dispoziția și calitatea pregătirii noastre. Această parte este dedicată rugăciunilor pe care le putem rosti pentru a pregăti celebrarea euharistică, fiecare fiind concentrată pe diferite intenții pentru noi înșine sau pentru alți oameni: pentru eliberarea sufletelor din purgator, pentru mântuirea unui muribund, pentru propria vindecare, pentru vindecarea durerilor spirituale, pentru convertirea oamenilor, pentru compensarea daunelor, pentru penitență. Aceste rugăciuni se rostesc înainte de a participa la Sfânta Liturghie și reprezintă modalitatea eficientă de pregătire și de oferire a jertfei mântuitoare de pe altar pentru o anumită intenție. De asemenea, fiecare credincios își poate formula singur intențiile și se poate pregăti pentru Sfânta Liturghie gândind el însuși formula de rugăciune, plecând de la exemplele date în carte.

În Anexă este prezentată Rânduiala Sfintei Liturghii, iar autorul a inserat în unele momente mici gânduri, reflecții, sfaturi care să ajute cititorul să înțeleagă mai bine momentele celebrării și să participe activ.

Așadar, cartea lui Josip Lončar este utilă credinciosului pentru care participarea la Sfânta Liturghie a devenit o rutină, deoarece îl ajută de descoperea frumusețea celebrării, importanța ei, harurile deosebite pe care Dumnezeu le oferă și modul în care se poate pregăti pentru a participa activ și rodnic la jertfa de pe altar.

Prof. dr. Florin Dorcu

* * *

Sfânta Liturghie, cel mai sacru eveniment din lume
Josip Lončar, Ed. "Presa Bună", 2024, ISBN 978-630-6574-10, 17x24 cm, 240 p, 45 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat