Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Martirologiul Roman: reformat conform normelor decretelor Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican și promulgat de Papa Ioan Paul al II-lea

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Martirologiul Roman: reformat conform normelor decretelor Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican și promulgat de Papa Ioan Paul al II-lea, tradusă în limba română de pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Liturgie", în formatul 17Ś24 cm, are 792 pagini color, coperți cartonate, și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 200 lei.

Încă din timpurile străvechi, Biserica a celebrat victoria pascală a lui Cristos în sfinții săi din vechea și noua alianță, mărturisind cu bucurie participarea credincioșilor la comuniunea Trupului mistic al Domnului Isus Cristos, Mântuitorul nostru.

În decursul secolelor, ea s-a îngrijit în diferite moduri să păstreze amintirea numelor și operelor sfinților. Din acest motiv, același Martirologiu Roman, a cărui ediție întâi a apărut din voința Papei Grigore al XIII-lea în anul 1584, de mai multe ori revăzut, modificat și amplificat până în anul 1960, prin decizia altor pontifi romani, a fost readaptat conform noilor reglementări ale Calendarului și adevărului istoriei Bisericii. Într-adevăr, el provine dintr-un antic Martirologiu latin numit Ieronimian, redactat prin confluența diferitor calendare - roman, african și sirian - și, prin urmare, mărit treptat cu numele multor sfinți din alte regiuni, însă în multe locuri greșit prin dublări, confuzii și alte erori.

Normei Constituției despre sfânta Liturgie Sacrosanctum Concilium a Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican: "Faptele martirilor sau viețile sfinților vor fi aduse la conformitate cu adevărul istoric", trebuie să i se supună numele sfinților înscriși în Martirologiu și elogiile lor examinării științei istorice și cercetate mai cu grijă decât s-a făcut în precedență. Pe lângă aceasta, a devenit necesar să fie incluși și sfinții și fericiții care se bucură de o venerare publică aprobată de Biserică sau pentru că sunt obiectul unui cult adus lor din timpuri imemorabile, chiar dacă local, sau proclamați în mod solemn după anul 1960.

Această lucrare uriașă și laborioasă, care a durat o perioadă lungă, a ajuns acum la sfârșit, în modul de a putea fi publicată odată cu începutul mileniului al treilea și propunând credincioșilor, zi de zi, numele și exemplul sfinților.

Prin urmare, Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea a aprobat, cu autoritatea sa apostolică, ediția prezentă a Martirologiului Roman, pe care Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor acum îl promulgă și îl declară oficial.

Cardinal Jorge A. Medina Estévez

* * *

Martirologiul Roman: reformat conform normelor decretelor Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican și promulgat de Papa Ioan Paul al II-lea
Editura "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-403-1, 17Ś24 cm, 792 p., 200 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat