Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Apariție editorială la ceas aniversar: Episcopia Catolică de Iași (1884 - 27 iunie - 2024): 140 de ani de istorie, credință și speranță

În ziua aniversării celor 140 de ani care s-au scurs de la înființarea Episcopiei Catolice de Iași, la Editura "Presa Bună" din Iași a văzut lumina tiparului cartea Episcopia Catolică de Iași (1884 - 27 iunie - 2024): 140 de ani de istorie, credință și speranță, scrisă de preotul cercetător istoric Alois Moraru. Ea a fost inserată în colecția Historia catholicorum Moldaviae, fiind al șaptelea volum din această serie de cărți despre istoria catolicilor de pe teritoriul actual al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

În cuvântul introductiv, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași a scris: "Suntem obișnuiți să marcăm evenimentele mai importante din viața noastră și a familiilor noastre și să celebrăm diferitele aniversări împreună cu prietenii și cu cei dragi. Același lucru suntem invitați să-l facem și atunci când vine vorba despre Biserică, familia lui Dumnezeu. Iar anul acesta, Biserica noastră locală are multe motive de bucurie și de sărbătoare: 140 de ani de la înființarea Diecezei de Iași... (...) Așa cum ne-a obișnuit, părintele Alois Moraru nu lasă neobservate aceste momente semnificative din istoria Bisericii Catolice din Moldova și le evocă în diferite articole, studii și chiar cărți, cum este și această lucrare. Cine își cunoaște istoria are în față o lecție menită să deschidă orizonturi noi..., deoarece cunoașterea trecutului ar trebui să servească drept lecție pentru viitor pentru a se evita greșelile".

În ceea ce privește acest volum, autorul notează: "Dorim să precizăm de la început că ne propunem să surprindem nu doar câteva aspecte din istoria celor 140 de ani scurși de la înființarea Episcopiei Catolice de Iași, ci și modul în care catolicii de pe aceste meleaguri au fost organizați până în anul 1884. Documentele istorice vorbesc despre o existență catolică pe teritoriul Moldovei încă din prima parte a secolului al XIII-lea, când călugării dominicani au reușit să-i încreștineze pe cumani, un popor migrator ce se afla temporar în partea de sud a Moldovei, la est de Carpați. Treptat, pe teritoriul Moldovei s-au instalat și alți catolici, în special veniți din Transilvania, care, în decursul timpului, au aparținut de mai multe episcopii. Pentru a ne face o imagine cât mai reală despre istoria lor, vom prezenta organizarea teritorială a acestei minorități confesionale din Moldova urmând linia cronologică a episcopiilor care au fost înființate pentru ei, începând cu Episcopia Cumanilor și terminând cu Vicariatul Apostolic al Moldovei, care a precedat înființarea Episcopiei Catolice de Iași. Vom prezenta apoi succint contextul politic și social-economic al Moldovei la sfârșitul secolului al XIX-lea, timp în care s-a înființat episcopia de care ne ocupăm, accentuând și nivelul cultural, atât cât este posibil, al catolicilor de pe aceste meleaguri. Vom dedica o secțiune aparte tratativelor ce au precedat decretul de înființare a Episcopiei de Iași, urmând ca, în ultima secțiune, să facem o incursiune în istoria diecezei și să evidențiem unele momente importante din cei 140 de ani scurși de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași".

În concluzia lucrării, părintele Alois Moraru a precizat că "Biserica Catolică din Moldova a avut în decursul veacurilor o istorie destul de imprevizibilă. Condițiile precare ale catolicilor, dar și cele ale misionarilor dominicani, franciscani și iezuiți care au activat aici, au făcut să existe mai multe forme de administrație teritorială a minorității catolice din această zonă geografică. La acestea se mai adaugă și contextul politic, care de multe ori a fost nefavorabil catolicilor. Credem că pe parcursul acestor pagini am reușit să surprindem aspectele esențiale ale istoriei organizării catolicilor din partea estică a României. Mulți s-ar fi așteptat să abordăm și problema originii catolicilor, modul în care s-au regrupat în unele zone ale Moldovei sau alte probleme controversate. Le-am omis intenționat din acest studiu întrucât vor face subiectul unor lucrări ulterioare".

La Mulți Ani Episcopiei Romano-Catolice de Iași!

Ovidiu Bișog

* * *

Episcopia Romano-Catolică de Iași (1884 - 27 iunie - 2024). 140 de ani de istorie, credință și speranță
Alois Moraru, Editura "Presa Bună", 2024, ISBN 978-630-6574-15-5, 14x20 cm, 130 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Dieceza de Iași va sărbători 140 de ani de existență (27 iunie)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat