Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Frumos: Hramul bisericii și prezentarea monografiei istorice

Duminică, 16 iunie 2024, s-a celebrat în biserica din Târgu Frumos hramul comunității, Sfântul Anton de Padova, sărbătoare în care a fost prezentată o nouă carte apărută la Editura "Presa Bună" din Iași: Catolicii din Târgu Frumos la interferențe de drumuri și religii, scrisă de parohul comunității, pr. Alois Moraru, cu ajutorul oferit de domnul Ion Antal. Liturghia pontificală a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, alături de care au concelebrat unii foști parohi ai acestei comunități, parohi și vicari din parohiile vecine și alți preoți. Predica a fost ținută de pr. Iulian-Eugen Kropp, paroh de Târgu Frumos între anii 2005 și 2010.

Prezentarea monografiei istorice a fost făcută de preotul Alois Moraru, paroh de Târgu Frumos începând cu ziua de 30 octombrie 2021, preocupat de o asemenea lucrare încă de la sosirea în parohie. Ca orice monografie, această carte ne invită să intrăm într-un târg, cu o parohie a Diecezei Romano-Catolice de Iași, care are o viață particulară, proprie, care începe, crește și se desăvârșește mereu. Pentru a cunoaște acest parcurs și pentru a pătrunde în perspectiva ce se proiectează este nevoie să privești în trecut, dar mai ales să cunoști realitățile prezente.

Fiind o localitate la intersecția mai multor drumuri, un adevărat nod către Iași, Cotnari, Pașcani, Roman și Vaslui, de aproape 600 de ani Târgu Frumos a fost străbătut de numeroși misionari, episcopi și preoți, care și-au găsit acolo un loc de popas și reflecție chiar asupra credinței locuitorilor din zonă: ortodocși români, ortodocși pe stil vechi, ortodocși lipoveni, romano-catolici, greco-catolici, evrei, penticostali, adventiști și alte religii.

Vicisitudinile istoriei au lovit inevitabil și această localitate, făcându-i pe târgoveți să-și părăsească casele și afacerile pentru a-și salva viața. Mulți nu s-au întors, de aceea nu se poate vorbi de o continuitate a comunității catolice de aici. Dacă în secolele XVI-XVII întâlnim la Cotnari și Târgu Frumos catolici veniți din Regatul Ungariei și Transilvania pentru afaceri cu vin, în ultimii 150 de ani construirea căii ferate și industrializarea târgului au atras mulți catolici din satele din jur.

Prefațând acest volum cu 442 de pagini, Preasfințitul Iosif Păuleț a scris: "Parcurgând paginile acestei cărți, am descoperit o comunitate mică, dar activă, care în ultimele decenii a cunoscut o creștere deosebită, mai ales după ce s-a ridicat o biserică spațioasă și luminoasă. Vizita pe care am făcut-o ca episcop, în ziua de 20 februarie 2022, mi-a confirmat cele spuse de alții, dar iată că acum, prin intermediul acestei cărți, pot descoperi frumusețea acestui locaș de cult și istoria comunității catolice din Târgu Frumos toți cititorii prezentei monografii. Nu pot încheia acest cuvânt de binecuvântare fără a-i felicita pe autori și pe toți aceia care au contribuit la realizarea acestei cărți de identitate a târgului prin care am trecut de atâtea ori în drumurile spre și de la Iași, având speranța că într-o zi se va clădi și turnul bisericii, care să evidențieze mai bine Casa Domnului în care creștinii să se reunească pentru a se ruga și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru evenimentele din istoria veche și recentă a catolicilor din Târgu Frumos".

Părintele Alois Moraru a amintit că, în ziua de 1 martie 1991, Preasfințitul Petru Gherghel a decis înființarea Parohiei Târgu Frumos, având ca filială comunitatea catolică din Podu Iloaiei. La acea dată, în Târgu Frumos erau înregistrate 90 de familii, cu 336 de suflete, iar în Podu Iloaiei erau consemnate 28 de familii, cu 112 credincioși. În ambele orașe se impunea ridicarea unor lăcașuri de cult, de aceea primul păstor al noii parohii, părintele Maricel Medveș, s-a implicat în acest proiecte edilitare. Biserica din Târgu Frumos, dedicată Sfântului Anton de Padova, a fost ridicată în perioada 1992-2005 și a fost sfințită în ziua de 13 august 2005.

Autorul a relatat apoi că viața religioasă a comunității catolice din Târgu Frumos a depins de centrele parohiale din Cotnari, Hălăucești, Horlești, Iași și Bălțați. După înființarea acesteia, grija față de familiile catolice din Târgu Frumos a fost mai mare și s-au putut celebra Liturghii în fiecare duminică și sărbătoare. Parohii Ieronim Budulai (1969-1973), Claudiu Dumea (1973-1977), Mihai Gal (1977-1984), Anton Encuți (1984-1986) și Alois Bișoc (1986-1989) au consolidat comunitatea din Târg, care a crescut mult prin venirea a zeci de catolici din satele învecinate. În vara anului 1988, părintele Alois Bișoc a considerat oportun de a defalca filiala Târgu Frumos și a o transforma în comunitate de sine stătătoare. În cei 36 de ani de funcționare, centrul parohial Târgu Frumos a fost condus de opt parohi, fiecare lăsând amprente mai mari sau mai mici asupra bunului mers al comunității spirituale și materiale. Comparativ cu alte parohii, e demn de menționat că toți aceștia sunt în viață la momentul redactării acestei monografii: pr. Alois Bișoc (1988-1989), pr. Iosif Gherghelaș (1989-1991), pr. Maricel Medveș (1991-2002), pr. Iulian Faraoanu (2002-2005), pr. Iulian-Eugen Kropp (2005-2010), pr. Fabian Doboș (2010-2013), pr. Mihail Farcaș (2013-2021) și pr. Alois Moraru (din 2021).

În finalul prelegerii sale, părintele Alois a mulțumit celor care au susținut acest demers științific, atât prin oferirea de informații și fotografii, cât și prin susținerea tipăririi. O mulțumire aparte a fost îndreptată către cei de la Editura "Presa Bună" din Iași, care au pregătit textul și fotografiile pentru tipar.

Înainte de a oferi binecuvântarea finală a Liturghiei, Preasfințitul Petru Gherghel a adresat câteva cuvinte concluzive, în care a mărturisit realități din anii în care a decis deschiderea centrului parohial din Târgu Frumos și din numeroasele vizite pe care le-a făcut în această comunitate credincioasă și frumoasă.

Pr. Alois Moraru

* * *

Catolicii din Târgu Frumos la interferențe de drumuri și religii
Alois Moraru, Ion Antal, Ed. "Presa Bună", 2024, ISBN 978-630-6574-12-4, 17x24 cm, 442 p., 50 lei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Târgu Frumos: Hramul bisericii și prezentarea monografiei istorice. Foto: Costel Buhan

*

Înregistrarea video a Liturghiei de hram:

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat