Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți despre Fericitul Anton Durcovici, episcop martir

La Editura "Sapientia" au apărut două noi cărți despre Fericitul Anton Durcovici, episcop martir: Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi. Episcopul Anton Durcovici în Arhivele Securității și Adu-ți aminte de mine! Fericitul Anton Durcovici, Episcop martir (1888-1951), ambele scrise de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu. Cărțile fac parte din colecția "Istorie bisericească".

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi. Episcopul Anton Durcovici în Arhivele Securității, scrisă de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Istorie bisericească", în formatul 14Ś20, are 300 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Mult timp ne vom aminti de momentele înălțătoare pe care le-am trăit la Iași, pe 17 mai 2014, când, sub privirea îndurătoare a Domnului, în prezența cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților și reprezentant al Sfântului Părinte Papa Francisc, a numeroși episcopi, preoți și credincioși, vrednicul nostru episcop Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor, fiind proclamat fericit.

Acest eveniment - unic până atunci în istoria Diecezei de Iași - a fost nu doar încununarea multor eforturi care au condus în cele din urmă la recunoașterea oficială a faimei de sfințenie și a martiriului acestui mare om, preot și episcop, ci și un imbold și o încurajare pentru Biserica noastră locală. Din acel moment, credincioșii au început să apeleze cu încredere la mijlocirea și ajutorul său, mai ales în cadrul devoțiunilor făcute în fiecare parohie în ziua de joi. De asemenea, în acești zece ani care s-au scurs de la acel eveniment, două biserici i-au fost închinate fericitului martir Anton Durcovici: biserica din Horpaz (IS), în Dieceza de Iași, și biserica din 1 Decembrie (IF), în Arhidieceza de București. Nu au lipsit nici manifestările dedicate figurii înaintașului nostru la cârma Diecezei de Iași, organizate mai ales cu ocazia comemorării sale, în ziua de 10 decembrie.

Toate acestea ne arată că figura fericitului Anton Durcovici continuă să fascineze, să atragă, să călăuzească și să inspire. Îi mulțumim lui Dumnezeu că există în continuare inițiative care urmăresc să ne amintească de exemplul și eroismul marelui nostru episcop. În acest sens, mă bucur că editorii volumului de față - dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu - au ales drept titlu tocmai cuvintele: "Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi!", voind astfel să ne ajute să înțelegem mai bine că-l avem mereu alături pe episcopul Anton Durcovici; ba, mai mult, aceste cuvinte ne spun că putem să apelăm tot mai des la el în rugăciunile noastre, în nevoile noastre, în bucuriile și tristețile noastre, convinși fiind că mijlocirea sa la tronul divin ne va obține harurile de care avem nevoie în peregrinarea noastră spre patria cerească.

De-a lungul anilor au fost publicate numeroase studii dedicate fericitului episcop martir Anton Durcovici, unele fiind sunt menționate în Introducerea editorilor. Totuși, lipsea pentru publicul larg accesul la documentele referitoare la Anton Durcovici păstrate în cele două dosare din Arhivele Securității. Însă grație muncii de editare depuse de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu, această lipsă este acum de domeniul trecutului. Și, pe lângă felicitările noastre pentru această nouă apariție editorială, le mulțumim editorilor nu doar pentru faptul că ne oferă această prețioasă contribuție la cunoașterea tot mai profundă a episcopului nostru martir, ci și pentru că nu lasă să se aștearnă praful uitării peste chipul fericitului Anton Durcovici. Ne exprimăm încrederea că vor continua să ne ajute pe toți, și prin alte apariții editoriale, să aprofundăm cât mai bine exemplul și virtuțile acestui mare păstor al Diecezei de Iași.

Iosif Păuleț
episcop de Iași

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Adu-ți aminte de mine! Fericitul Anton Durcovici, Episcop martir (1888-1951), scrisă de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Istorie bisericească", în formatul 14Ś20, are 80 pagini color și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Cu binecuvântarea episcopului de Iași, Iosif Păuleț, a episcopului emerit, Petru Gherghel, și a ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, am întreprins în ultimii ani cercetări care au vizat viața plină de sfințenie a Fericitului Anton Durcovici. În baza acestor cercetări a fost realizată și această broșură ilustrată cu fotografii inedite, care încearcă să redea atmosfera în care a trăit episcopul martir și care ne oferă un nou prilej de a medita asupra testamentului spiritual lăsat nouă.

Autorii

* * *

Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi. Episcopul Anton Durcovici în Arhivele Securității
Dănuț Doboș, Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-547-2, 17Ś24 cm, 300 p., 40 lei

Adu-ți aminte de mine! Fericitul Anton Durcovici, Episcop martir (1888-1951)
Dănuț Doboș, Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-546-5, 17Ś24 cm, 80 p., 20 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat