Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Biserica și homosexualitatea

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Biserica și homosexualitatea, scrisă de pr. dr. Emil Moraru. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 11Ś17 cm, are 88 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Homosexualitatea sau sodomia, considerată și astăzi un viciu abominabil de către conștiința creștină, reclamă astăzi vizibilitate și drepturi în cadrul societății. Am ales să scriu câteva cuvinte despre această temă în urma unei întâmplări petrecute la un curs de Teologie Morală predat la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. La o lecție despre actul moral și unele acte care sunt prin natura lor în mod intrinsec rele, un student m-a avertizat că, vorbind astfel, discriminez afirmând că actele homosexuale sunt în mod intrinsec rele. Nu a învățat noțiunile fundamentale de morală și a protestat pentru a-și justifica comportamentul. I-am răspuns că eu nu prezint decât morala creștină într-o facultate catolică. Și am citat ceea ce Catehismul Bisericii Catolice spune despre homosexualitate:

"Bazându-se pe Sfânta Scriptură, care le prezintă ca depravări grave, Tradiția a declarat întotdeauna că «actele de homosexualitate sunt în mod intrinsec dezordonate». Ele sunt contrare legii naturale. Închid actul sexual față de darul vieții. Nu izvorăsc dintr-o complementaritate sexuală și afectivă adevărată. Nu pot fi aprobate în niciun caz" (CBC, nr. 2357) (...)

Conform apărătorilor noii ideologii homosexuale, conștiința civilă, care odinioară vedea păcatul contra naturii drept abominabil, ar trebui în zilele noastre să îl recunoască drept un bine în sine, demn de ocrotire și protecție juridică. Legea, care altădată interzicea homosexualitatea, ar trebui, dimpotrivă, să o garanteze, pedepsindu-i pe cei care o refuză și o combat în mod public.

Homosexualitatea, din această perspectivă, nu ar mai fi un viciu și nici măcar o boală sau o deviație, ci o tendință omenească naturală care ar trebui favorizată și garantată, fără alte întrebări suplimentare cu privire la moralitatea ei (...)

Magisteriul Bisericii Catolice se află la antipozii acestui relativism nefast. Biserica are, într-adevăr, misiunea divină de a învăța adevărul în ceea ce privește credința și morala, în lumina cuvintelor lui Isus Cristos: "Învățătura mea nu este a mea, ci a celui care m-a trimis" (In 7,16). Magisteriul său nu este limitat la articolele de credință, ci acoperă întregul domeniu al moralei și al dreptului natural (...)

Rădăcinile acestei concepții se regăsesc în umanismul Renașterii, în "examenul liber" al Protestantismului, în ideologiile "Luminilor" și în cele marxiste, ce reprezintă diferite faze ale acestui proces revoluționar proteiform care are drept scop distrugerea completă a civilizației creștine, dar și instaurarea anarhiei. Acest proces revoluționar are, în zilele noastre, o expresie paroxistică în pretenția de a promova homosexualitatea drept o valoare și, ulterior, de a o impune ca model de comportament întregii societăți (...)

Culegerea de texte care urmează demonstrează că această condamnare a homosexualității din partea Bisericii, plecând de la primii părinți și învățători ai Bisericii până în zilele noastre, este constantă și fără echivoc. De-a lungul secolelor, această condamnare a fost asimilată și tradusă în lege de dreptul european și a pătruns în conștiința colectivă a creștinismului. Niciodată, sub nicio formă, Biserica nu a legitimat viciul homosexual. Mai puțin ca oricând, ea nu va putea să îi accepte în zilele noastre legalizarea, care constituie în sine un păcat și mai mare decât practica privată a homosexualității.

Pr. dr. Emil Moraru

*

Biserica și homosexualitatea
Emil Moraru, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-541-0, 11Ś17 cm, 88 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat