Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Laudate Deum. Exortația apostolică a Sfântului Părinte Francisc despre criza climatică

Exortația apostolică Laudate Deum (Lăudați-l pe Dumnezeu pentru toate creaturile sale) semnată la 4 octombrie 2023, a văzut lumina tiparului la Editura "Presa Bună" în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.

Titlul, după cum o spune însuși Sfântul Părinte la începutul documentului se inspiră din "invitația pe care Sfântul Francisc din Assisi a făcut-o cu viața sa, cu cântările sale și gesturile sale". Documentul este împărțit în șase capitole cu 73 de numere, dispuse în 40 de pagini. Exortația este publicată în colecția "Documente", ajunsă la numărul 98.

În primul capitol, Sfântul Părinte vorbește despre criza climatică globală subliniind că la opt ani de la enciclica Laudato si' nu s-au făcut suficiente eforturi pentru a stopa încălzirea globală. "Oricât s-ar încerca să le nege, să le ascundă, să le disimuleze sau să le relativizeze, semnele schimbării climatice sunt acolo, tot mai evidente. Nimeni nu poate ignora faptul că în ultimii ani am asistat la fenomene extreme, perioade frecvente de căldură anormală, secetă și alte plângeri ale pământului care sunt numai câteva exprimări palpabile ale unei boli tăcute care ne afectează pe noi toți. Este adevărat că nu toate catastrofele pot fi atribuite schimbării climatice globale. Totuși, este verificabil că unele schimbări climatice induse de om cresc semnificativ probabilitatea unor evenimente extreme mai frecvente și mai intense". Papa amintește de rezistență și dezorientare în abordarea temei încălzirii globale și vorbește despre daunele și riscurile pe care acest lucru le poate aduce casei noastre comune.

Al doilea capitol vorbește despre crescânda paradigmă tehnocratică, adică "acea teorie că realitatea, binele și adevărul ar apărea spontan din puterea însăși a tehnologiei și a economiei". Drept consecință logică, "de aici se trece cu ușurință la ideea unei creșteri infinite sau nelimitate, care a entuziasmat așa de mult economiștii, teoreticienii finanțelor și ai tehnologiei". "Astfel, paradigma tehnocratică se hrănește monstruos din ea însăși". "Resursele naturale necesare tehnologiei, precum litiul, siliciul și multe altele, cu siguranță, nu sunt nelimitate, dar cea mai mare problemă este ideologia care stă la baza unei obsesii: creșterea puterii omului dincolo de orice imaginație, pentru care realitatea non-umană este o simplă resursă în slujba sa. Tot ceea ce există încetează să fie un dar de apreciat, de prețuit și de îngrijit și devine un sclav, o victimă a oricărui capriciu al minții umane și al capacităților sale". Ținând cont de aceste lucruri Sfântul Părinte propune în acest capitol un nou mod de a folosi puterea pe care o avem de a modela lumea și ne dă și un imbold etic pentru a face acest lucru.

Papa Francisc vorbește în al treilea capitol despre slăbiciunea măsurilor luate pentru a evita încălzirea globală. Referindu-se la multilateralism papa spune "să nu-l confundăm cu o autoritate mondială concentrată într-o singură persoană sau într-o élite cu putere excesivă: «Când se vorbește despre posibilitatea vreunei forme de autoritate mondială reglementată de drept, nu trebuie să ne gândim în mod necesar la o autoritate personală". Vorbim mai ales despre "organizații mondiale mai eficace, înzestrate cu autoritate pentru a asigura bunul comun mondial, dezrădăcinarea foamei și a mizeriei și apărarea sigură a drepturilor umane fundamentale»". Tot în acest capitol Suveranul Pontif vine cu propunerea unei reconfigurări a multilateralismului global, pornind de la exemple concrete care s-au realizat în lume, dar care nu sunt luate în seamă de cei care fac politica internațională.

Capitolele patru și cinci vorbesc despre Conferințele CoP care s-au desfășurat până acum (cu progrese și eșecuri) și despre ce se așteaptă de la CoP28 de la Dubai. Conferința ONU privind schimbările climatice, denumirea oficială a Conferințelor părților (Conference of the Parties, "CoP") are loc în fiecare an începând din 1995. Aceste summit-uri de două săptămâni reprezintă un spațiu important pentru lideri mondiali, politicieni, experți și o mulțime de alte persoane pentru a discuta despre criza climatică la nivel global. Conferințele anuale îi reunesc pe cei care au semnat, în urmă cu 30 de ani, Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) - un tratat internațional de mediu care abordează schimbările climatice.

În ultimul capitol al exortației apostolice, Sfântul Părinte vorbește despre motivațiile spirituale care decurg din credința credincioșilor. "Această responsabilitate în fața unui pământ care este al lui Dumnezeu implică faptul ca ființa umană, înzestrată cu inteligență, să respecte legile naturii și echilibrele delicate dintre ființele din această lume". Papa ne invită la final de exortație să privim această viață și această planetă în lumina credinței și să mergem înainte în comuniune și responsabilitate. "Dumnezeu ne-a unit cu toate creaturile sale. Cu toate acestea, paradigma tehnocratică ne poate izola de ceea ce ne înconjoară și ne înșală făcându-ne să uităm că întreaga lume este o «zonă de contact»".

Prin acest document, Papa Francisc subliniază importanța protejării casei comune și îi avertizează pe oameni să nu vrea să-l înlocuiască pe Dumnezeu. Acest îndemn apare la opt ani de la publicarea scrisorii enciclice Laudato si', care vorbea tot despre problemele climatice și despre ce ar trebui să facem pentru a le limita. Sfântul Părinte își încheie exortația prin cuvintele: "«Lăudați-l pe Dumnezeu» este numele acestei scrisori. Pentru că o ființă umană care pretinde să-i ia locul lui Dumnezeu devine cel mai rău pericol pentru sine însăși".

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Laudate Deum. Exortație apostolică despre criza climatică
Papa Francisc, Ed. "Presa Bună", 2023, ISBN 978-630-6574-06-3, 14Ś21 cm, 40 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat