Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi apariții editoriale la Editura "Serafica" în luna iunie 2023

La Editura Serafica au apărut, recent, următoarele cărți: "Fragilitatea la Francisc de Assisi. Atunci când scandalul suferinței devine har", autor Pietro Maranesi, prefață de Mons. Felice Accrocca, traducere de pr. Iosif Diac, OFMConv.; "Predica, eveniment comunicativ. În căutarea unor trăsături franciscane", autor Ugo Sartorio, prefață de ep. Paolo Martinelli, OFMCap., postfață de Chiara Giaccardi, traducere de pr. Iosif Diac, OFMConv.; "Tânărul de caracter", autor Toth Tihamer, traducere de pr. Adrian Măgdici, OFMConv.; "Exerciții spirituale. Volo salvare animam meam", autor pr. Mihai Agiurgioaei, sub îngrijirea pr. Iosif Agiurgioaei; "Orizonturi necuprinse" de pr. Iosif Agiurgioaei; "Ion M. Gârleanu. Poezii și comentarii. Vol. II, Comentarii" , autor Ion M. Gârleanu, sub îngrijirea prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

*

Fragilitatea la Francisc de Assisi. Atunci când scandalul suferinței devine har, autor Pietro Maranesi, prefață de Mons. Felice Accrocca, traducere de pr. Iosif Diac, OFMConv.

Cartea apare în format 11x18 cm, are 112 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Considerăm că acest nou studiu despre Sfântul Francisc de Assisi este o apariție editorială inedită și importantă, ce aduce o lumină nouă asupra resorturilor interioare ale sărăcuțului din Assisi, resorturi care au stat la baza vieții sale de om și sfânt, și care au definit identitatea și conceptele Ordinului Franciscan.

Preot capucin, profesor la Institutul Teologic din Assisi, doctor docent în Teologie dogmatică și Franciscanism, Pietro Maranesi, construiește o adevărată teologie a fragilității, pentru că numai în astfel de momente se cunoaște adevărul unei existențe.

Folosindu-se de textele Sfântului Francisc și de biografiile epocii (Îndemnuri, Scrisoare către un ministru, Adevărata și desăvârșita bucurie, Compilația de la Assisi, biografiile lui Toma de Celano și Bonaventura), autorul structurează cartea în trei capitole, care corespund, temporal, cu fragilitățile experimentate de Sfântul din Assisi.

În prima parte, Pietro Maranesi vorbește despre descoperirea fragilităților, începutul convertirii Sfântului Francisc în două etape esențiale: descoperirea chipului leproșilor și a Răstignitului din biserica de la San Damiano, adică o fragilitate existențială și una teologică.

În al doilea capitol, autorul vorbește despre fragilitatea relațiilor dintre frații franciscani și marginalizarea lui Francisc, adică o fragilitate cotidiană și una dogmatică.

În cele din urmă, al treilea capitol este dedicat ultimei fragilități: îmbrățișarea "surorii moartea" tratată tot dual - moartea unui om creștin și moartea unui sfânt cristiform.

*

Predica, eveniment comunicativ. În căutarea unor trăsături franciscane, autor Ugo Sartorio, prefață de ep. Paolo Martinelli, OFMCap., postfață de Chiara Giaccardi, traducere pr. Iosif Diac, OFMConv.

Cartea apare în format 11x18 cm, are 112 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Cu o prefață semnată de episcopul Paolo Martinelli, și postfață de profesorul și jurnalistul Chiara Giaccardi, această apariție editorială inedită poate fi o lectură extrem de utilă din două puncte de vedere. Pe de o parte, destinatarii principali ai acestor rânduri - preoții, pot descoperi în aceste pagini puncte de vedere pertinente și flexibile referitoare la predică - privită ca un eveniment comunicativ; pe altă parte, cititorii mai puțin avizați au parte de un adevărat "breaking news", în care descoperă dificultățile și provocările preoților de a vorbi în public și, mai ales, de a face din predică un eveniment la care să ia parte toți credincioșii.

Preot franciscan, doctor docent în teologie fundamentală și jurnalist, Ugo Sartorio nu expune în paginile de față meditații despre cum ar trebui să fie o predică. De fapt, cartea de față nu se prezintă, cum ar putea crede unii, ca un compendiu despre cum trebuie făcută o predică, ci merge chiar la esența omiliei, care este Cuvântului lui Dumnezeu. Chiar dacă titlul ar putea să pară puțin mai academic, autorul își prezintă cu dezinvoltură punctul său de vedere, folosindu-se în principal, de reflecțiile Papei Benedict al XVI-lea și ale Papei Francisc. Într-o societate în care evanghelizarea a trebuit să se adapteze numeroaselor forme de comunicare promovate de social-media, pr. Sartorio face un apel curajos la textul din Regula confirmată a sfântului Francisc, pentru a reda și actualiza sacralitatea actului omiletic. Fără a insista prea mult pe tipologii generalizate, autorul face o distincție clară între atitudinile celor care predică, propunând revenirea la "ars celebrandi" ca pilon al predicii în locul unor predici de tip "performance"; face o distincție clară (denotativă și conotativă) între predică și omilie, vorbind chiar despre un "sacrament al omiliei", care se adaugă și completează cele șapte sacramente fundamentale. Concluzia pr. Sartorio este una cât se poate de naturală și actuală: redescoperind învățăturile sfântului din Assisi, este posibilă întoarcerea la kerygmă într-o societate depersonalizată; comunicarea înseamnă reducerea distanței astfel că actul omiliei nu poate fi privit decât integrat în sacralitatea celebrării liturghiei. De aceea, predica privită ca eveniment comunicativ, trebuie să aibă o triplă dimensiune de acțiune: inserarea omiliei în și în afara Bisericii, în și în afara persoanei, și între persoană și comunitate.

*

Tânărul de caracter, autor pr. Tihamér Toth, traducere pr. Adrian Măgdici, OFMConv.

Cartea apare în format 14x20 cm, are 178 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Există cărți care, indiferent de timpurile în care și pentru care au fost scrise, păstrează mereu un mesaj de o actualitate dezarmantă pentru orice model de cititor, iar autorii lor pot fi considerați vizionari, cu adevărat cunoscători ai naturii umane. O astfel de carte este și "Tânărul de caracter", autor pr. Tihamér Toth, traducere pr. Adrian Măgdici, OFMConv.

Deși scrise în perioada interbelică, paginile de față se adresează, în egală măsură, sau cu atât mai mult, tinerilor din societatea de azi, o societate în care dezvoltarea noilor tehnologii și mijloacele mass-media impun modele de urmat comune și ideologii așa-zis progresiste, militând, practic, pentru pierderea propriei identități și dezvoltarea spiritului de turmă. Fost capelan militar în timpul Primului Război Mondial, părintele Tihamér a intuit perfect faptul că, indiferent de epocă și stadiul de dezvoltare, criza unei societăți este provocată, în esență, de o criză de identitate spirituală, în special a tinerilor care trebuie să aleagă între provocarea zilnică de a-și educa voința și caracterul, și comoditatea vremelnică de a se lăsa duși de val.

În acest context, Tihamér Toth propune, ca să folosim un termen la modă, un volum complet și complex de dezvoltare personală, bazat pe respectarea unor principii elementare de viață sănătoasă din punct de vedere spiritual și material.

Autorul, însă, avertizează, că această carte le oferă tinerilor un ajutor în formarea caracterului, în identificarea căilor și principiilor de urmat în viață, însă nu poate lupta în locul cititorilor, astfel că ei devin responsabili de alegerile lor. Pentru aceasta, Tihamér Toth propune redescoperirea adevăratului sens al unui cuvânt la auzul căruia mulți ar strâmba din nas, considerându-l fie lipsit de aplicabilitate practică, fie perimat: asceza, în sensul de antrenament al voinței în formarea unui tânăr de caracter.

Fin observator al naturii umane, autorul știe cum să-și țină tinerii cititori aproape: pentru fiecare etapă din drumul formării caracterului sunt propuse ca exemple personalități din toate domeniile și din toate epocile, demonstrând astfel că un caracter puternic și unic nu este apanajul mentalității comune, de turmă, sau al progresului tehnologic. Atractivitatea lecturii este dată și de faptul că pr. Toth nu transformă cartea într-o înșiruire academică seacă de principii și teorii de dezvoltare personală, ci se adresează direct, la persoana a doua singular, astfel că fiecare cititor are experiența unei intimități și familiarități unice cu autorul.

Adresându-se atât tinerilor care încep drumul în viață, dar și formatorilor, "Tânărul de caracter" propune un nou trend: într-o societate depersonalizată în care turma reprezintă un modus vivendi unanim acceptat și caracterul puternic, diferit - un eșec, păstrarea valorilor creștine și dezvoltarea fizică și spirituală armonioasă reprezintă normalitatea excepțională care salvează de la mediocritate și dă un sens adevărat vieții noastre pământești.

*

Exerciții spirituale. Volo salvare animam meam, autor pr. Mihai Agiurgioaei, sub îngrijirea pr. Iosif Agiurgioaei

Cartea apare în format 14x20 cm, are 188 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Biserica romano-catolică a demonstrat, de-a lungul timpului, o preocupare constantă și intensă în ceea ce privește perfecționarea preoților în toate domeniile de pastorație, prin organizarea întâlnirilor de formare continuă. Acest lucru este esențial pentru orice categorie socio-profesională dinamică, obligată să se adapteze timpurilor și mentalităților. Dar, pentru că preoția nu este o simplă profesie, o simplă vocație, ci un sacrament instituit chiar de Isus Cristos, exercițiile spirituale reprezintă un timp personal de a menține prezent și de a conștientiza harul primit de cei aleși să slujească în altar.

În acest context, editura Serafica propune o nouă apariție editorială: "Exerciții spirituale. Volo salvare animam meam", autor pr. Mihai Agiurgioaiei. La o primă vedere această carte ar putea părea redundantă și vetustă, pentru că literatura de specialitate abundă de meditații și fiecare formator are propria viziune despre cum ar trebui să se desfășoare această perioadă de cercetare interioară intensă. Părintele Mihai Agiurgioaiei propune, în paginile de față, nouă meditații și trei conferințe împărțite într-o perioadă clasică de trei zile. În contradicție cu timpurile noastre moderne, când sunt abordate teme specifice sau particulare fiecărui domeniu de pastorație, pr. Mihai abordează curajos meditații pe subiecte generale, revenind la esența clasică a exercițiilor spirituale, fiecare zi având însă, în centru, redescoperirea sacramentului preoției. Viziunea sa despre Preoție, despre munca preotului, despre Euharistie, se îmbină armonios cu meditații despre ascultare, despre judecată sau despre Sfântul Petru. Deși temele sunt vaste și predispun la îndelungi reflecții, autorul nu se lasă furat de cuvinte și surprinde esențialul cu un stil simplu și concis, fratern, dar conștient de importanța discursului, avându-i mereu prezenți în minte pe marii doctori ai Bisericii - sfinții Augustin, Ignațiu de Loyola sau Ieronim. În meditații ca despre judecată, despre ascultare, sau despre patimi, autorul nu se sfiește să folosească imagini plastice tari, pe care unii le-ar considera învechite, dar care au rolul de a trezi conștiințele amorțite și de a le transpune în vremuri în care preotul era un adevărat alt Cristos. De altfel, acesta este și scopul paginilor de față, după cum concluzionează și părintele Agiurgioaiei: meditațiile cuprinse în această carte nu sunt decât un preambul, o introducere într-un exercițiu spiritual permanent, pentru că a fi preot e o încercare interioară continuă de a fi un alt Cristos în rândul credincioșilor.

*

Orizonturi necuprinse, Vol. I, autor pr. Iosif Agiurgioaei

Cartea apare în format 14x20 cm, are 214 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Această apariție editorială ar putea fi interpretată ca o încercare personală a autorului de a fixa, în imagini versificate cu ritmul său interior, ceea ce privirea nu cuprinde, dar sufletul vede. Structurată în două părți distincte, Poezii religioase și Poezii profane, cartea reprezintă, în primul rând, un act de curaj, întrucât autorul se dezvăluie cititorilor într-un mod intim și oarecum în contradicție cu aceste timpuri moderne în care poezia cu formă fixă și, mai ales, poezia religioasă a căzut în desuetudine.

După cum se poate intui, prima parte (care este și cea mai consistentă) a acestui prim volum, cuprinde încercările pr. Agiurgioaei de a stabili, în versuri, borne interioare, instantanee care imortalizează trăirile prilejuite de diferite sărbători, locuri de pelerinaj sau meditații privind viețile sfinților. Îmbinând emoțiile cu istoria, autorul cuprinde în aceste pagini ode și imnuri care au în centru mănăstirile din nordul Moldovei, din județul Neamț, alături de catedrale impunătoare din țară și locuri de pelerinaj din străinătate (Medjugorje, Lourdes). Melanjul de religiozitate și istorie se răsfrânge și asupra meditațiilor versificate despre viețile sfinților, la loc de cinste fiind sfinții autohtoni, alături de sfinții Bisericii universale. Indiferent de tema abordată, fiecare poezie este și o invitație la rugăciune, prin invocațiile scurte din final.

Deși partea a doua cuprinde poezii denumite generic profane, fiorul religios se regăsește și aici, de această dată împletit cu un acut sentiment de patriotism și responsabilitate civică. Într-o încercare de a face loc istoriei în prezent, autorul imaginează dialoguri cu marii noștri conducători (Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Carol I, regele Ferdinand, regele Mihai), cu importante personalități culturale (Mihai Eminescu, Ion Creangă), dar nu "iartă" nici evenimente lumești actuale, cum ar fi scufundarea Titanicului, pandemia, sau prăbușirea podului de la Luțca.

*

Ion M. Gârleanu - Poezii și comentarii. Volumul II: Comentarii, autor Ion M. Gârleanu, sub îngrijirea prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Cartea apare în format 14x20 cm, are 326 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 33 lei.

Această apariție editorială ar putea fi considerată, fără exagerări, un eveniment editorial de referință, atât din punct de vedere literar, dar și istoric.

La 20 de ani de la apariția primului volum, publicat tot la Editura Serafica, prin grija aceluiași pr. Bisoc, volumul al doilea vine să completeze și să întregească, sub toate aspectele, figura unuia dintre cei mai neobosiți păstori ai Provinciei Franciscane și unul din cei mai importanți poeți religioși din perioada interbelică a literaturii române.

Născut în 1882 la Butea și hirotonit preot în 1922, Ioan M. Gârleanu și-a lăsat numele scris în cronica divină ca unul din stâlpii de bază ai franciscanismului românesc și un model de preot cu har care inspiră pe mulți și în zilele noastre. După o perioadă de activitate intensă în care a păstorit cu zel și har credincioșii din Săbăoani, în 1929 călugărul franciscan trece Ardealul și își va desfășura activitatea în Eparhia de Oradea, în ritul greco-catolic. Se va întoarce la Săbăoani spre sfârșitul vieții, în 1944.

Acest "Ieremia Valahul al nostru", cum îl numeau cu drag credincioșii greco-catolici din Ardeal, pe lângă activitatea de pastorație exemplară, a dus și o muncă publicistică prodigioasă. A colaborat cu diverse reviste și publicații ale timpului, în special cu revista "Viața"; a tradus, s-a îngrijit de publicarea și popularizarea a numeroase scrieri ale Sfântului Francisc de Assisi, dar și a altor cărți devenite deja tradiționale printre credincioși, cum ar fi "Sfânta Liturghie" sau "Spre Regele Iubirii"; a publicat șase plachete și volume de poezie religioasă, însă, din păcate, nu a mai apucat să-și vadă visul cu ochii, acela de a-și publica toate poeziile într-un singur volum.

În 2003, cu ocazia simpozionului "Orizonturi spre infinit", organizat la Institutul Teologic Franciscan din Roman, la deschiderea anului universitar 2003-2004, a fost lansată cartea "Ioan M. Gârleanu - Poezii și comentarii. Volumul I: Poezii", sub îngrijirea părintelui Iosif Bisoc. În paginile respective au fost reunite cinci din cele șase volume de poezie scrise de părintele Gârleanu, conturând astfel imaginea unui preot poet marcant al franciscanismului și al literaturii române. După 20 de ani care au presupus cercetări și documentări laborioase, publicarea acestui al doilea volum de "Comentarii" îl ancorează definitiv și precis în istoria zbuciumată a franciscanismului românesc.

Acest al doilea volum - care cuprinde comentarii ale părintelui Gârleanu sau despre el, consemnate în documentele vremurilor - reprezintă o posibilitate inegalabilă de a aprofunda spiritualitatea și harul care îl defineau pe acest sacerdot, dar și posibilitatea de a-i înțelege adevărata valoare a activității într-un context istoric exact, dar impredictibil. Nu numai istoricii, dar și cititorii obișnuiți pot realiza cu adevărat amplitudinea personalității sale, citind alocuțiunile sale prilejuite de evenimentele cu care a fost contemporan, cum ar fi moartea reginei Maria, moartea papei Pius al XI-lea, asasinarea primului ministru Armand Călinescu, sau ecourile dureroase din presă de după trecerea sa la Tatăl. Partea a treia a cărții cuprinde al doilea volum de versuri al părintelui Ion M. Gârleanu - "Viorele", volum care, din motive obiective, nu a putut fi inclus în prima parte a cărții lansată în 2003, și care încheie astfel un demers necesar și obligatoriu de a privi spre viitor ascultând înțelepciunea trecutului.

* * *

"Fragilitatea la Francisc de Assisi. Atunci când scandalul suferinței devine har"
autor Pietro Maranesi, prefață de Mons. Felice Accrocca, traducere de pr. Iosif Diac, OFMConv., Ed. "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-208-8, 11x18 cm, 112 p., 15 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4812-fragilitatea-la-francisc-de-assisi.html

"Predica eveniment comunicativ. În căutarea unor trăsături franciscane"
autor Ugo Sartorio, prefață de ep. Paolo Martinelli, OFMCap., postfață de Chiara Giaccardi, traducere de pr. Iosif Diac, OFMConv., Ed. "Serafica", 2023, ISBN 978-606-770-219-4, 11x18 cm, 112 p., 15 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/5103-predica-eveniment-comunicativ.html

"Tânărul de caracter"
autor Toth Tihamer, traducere de pr. Adrian Măgdici, OFMConv., Ed. "Serafica", 2023, ISBN 978-606-770-224-8, 14x20 cm, 178 p., 20 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/5130-tanarul-de-caracter.html

"Exerciții spirituale. Volo salvare animam meam"
autor pr. Mihai Agiurgioaei, sub îngrijirea pr. Iosif Agiurgioaei, Ed. "Serafica", 2023, ISBN 978-606-770-225-5, 14x20 cm, 178 p., 20 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/5132-exerciii-spirituale-volo-salvare-animam-meam.html

"Orizonturi necuprinse"
pr. Iosif Agiurgioaei, Ed. "Serafica", 2023, ISBN 978-606-770-226-2, 14x20 cm, 214 p., 25 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/5156-orizonturi-necuprinse.html

"Ion M. Gârleanu - Poezii și comentarii. Volumul II: Comentarii"
autor Ion M. Gârleanu, sub îngrijirea prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv., Ed. "Serafica", 2023, ISBN 978-606-770-220-0, 14x20 cm, 316 p., 33 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/5168-ion-m-garleanu-poezii-i-comentarii.html

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat