Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Iubirea infinită în divina Euharistie sau Inima lui Isus Cristos, Mântuirea Bisericii și a Franței. Scriere spirituală

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Iubirea infinită în divina Euharistie sau Inima lui Isus Cristos, Mântuirea Bisericii și a Franței. Scriere spirituală, scrisă de Pauline Jaricot și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14Ś20 cm, are 102 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Poți citi cărți întregi despre o persoană; până nu ai o relație personală cu aceasta, știi unele lucruri despre ea, dar nu o cunoști cu adevărat. Desigur, nu există cunoaștere fără a ști, dar cel care ne vorbește despre o persoană sau o țară pe care o cunoaște vorbește altfel decât cineva care a studiat-o doar în cărți.

La fel este, am putea spune, și cu credința. Lumina credinței ne este dată nu doar pentru a exprima adevăruri despre Dumnezeu, ci și pentru a experimenta iubirea lui în inimile noastre. Prin credință, credinciosul îl poate cunoaște personal pe Dumnezeu, pe el și tot ceea ce face el să existe, poate intui grija pe care Dumnezeu o poartă creației care își primește de la el existența și sensul.

Același lucru este valabil, prin analogie, și pentru frumoasa meditație despre Euharistie pe care Pauline Jaricot ne-o oferă în aceste pagini. O lioneză de la începutul secolului al XIX-lea, Pauline este o tânără prin care Dumnezeu a creat două opere foarte importante, Rozariul Viu și Răspândirea credinței, care s-au extins apoi în întreaga lume.

Ea nu scrie în aceste pagini nimic care să nu fi fost spus deja. Ceea ce știe despre Euharistie a primit de la Biserică: de la credința trăită în familia ei, de la preoții pe care i-a întâlnit, de la duhovnicii ale căror opere le-a citit. Dar cuvintele ei nu vin dintr-o simplă cunoaștere, ci putem vedea că pentru ea Euharistia este "marea taină" care acționează mereu în adâncul inimilor noastre, izvorul tuturor sacramentelor. Pauline știe că nu cunoaștem bine decât iubind, mai ales când este vorba de Cel pe care nu-l înțelegem dacă îl căutăm doar în mod pământesc.

A-l cunoaște cu adevărat pe Isus și Euharistia sa presupune să pătrundem, cu ajutorul harului divin, în acest mister și să trăim o relație personală cu Cristos. Prin acest sacrament, Dumnezeu este cel care vine în întâmpinarea noastră; asistența și acțiunea Duhului Sfânt permit iubirii lui Dumnezeu să intre și să locuiască în noi. Iar Cristos ne transformă treptat: "Tu creezi, în cel care te primește cu vrednicie, un om spiritual", spune Pauline.

Citind meditația sa despre Euharistie, ne putem însuși bogăția teologică și spirituală trăită de mediile fervente din Biserica din timpul său. Descoperim dragostea sa pentru preoți și admirația pentru misiunea lor, găsim de asemenea o mare bogăție doctrinară și spirituală, care era clară pentru catolicii din acea vreme și care poate să revigoreze relația noastră, a celor de azi, cu Cristos.

Pauline Jaricot a trăit profund Euharistia ca actualizare a jertfei lui Isus care s-a consumat în întreaga sa viață pământească, dar mai ales în moartea sa pe cruce. Creștinii sunt invitați să-l urmeze pe Domnul și să intre în aceeași dispoziție de jertfă interioară: "Oferiți-vă", le cere Cristos discipolilor săi, "aruncați-vă în sânul milostivirii mele!"

Aceste pagini mi-au amintit de modul în care sfântul Francisc de Sales vorbește despre Euharistie. El nu scrie un tratat teologic complet, punând în balanță doctrina despre prezența reală, jertfă sau comuniune. El este mai cu seamă atent la consecințele participării la Euharistie în viața noastră creștină. Pauline, conștientă de mizeria noastră umană, vede în Euharistie cea mai frumoasă dovadă a milostivirii lui Dumnezeu: "Isus este iubire", scrie ea, "și cine ar trebui să simtă aceste cuvinte mai bine decât bolnavul însuși?"

Lectura acestei broșuri va da cu siguranță roade și îi va ajuta pe cititori să își reînnoiască modul de participare la sfânta Liturghie, angajându-se într-o viață autentic "euharistică".

Cardinal Philippe Barbarin

* * *

Iubirea infinită în divina Euharistie sau Inima lui Isus Cristos, Mântuirea Bisericii și a Franței. Scriere spirituală Pauline Jaricot, Ed. "Sapientia", Iași, 2023, 14Ś20 cm, 102 p., ISBN 978-606-578-511-3, 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat