Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Salvifici doloris. Scrisoarea unui papă despre sensul suferinţei

Salvifici doloris este numele scrisorii apostolice pe care Papa Ioan Paul al II-lea, declarat sfânt în anul 2014, o adresează tuturor credincioşilor şi în special celor bolnavi. Ea este publicată la 11 februarie 1984, dată la care Biserica celebrează memoria liturgică a Fecioarei de la Lourdes şi se roagă pentru toţi bolnavii din lume. În cuprinsul ei, Sfântul Ioan Paul al II-lea vorbeşte despre semnificaţia creştină a suferinţei umane. Traducerea a fost făcută de Gabriella-Corina Strujan. Cartea poate fi procurată de la Librăria "Presa Bună".

Avem înaintea ochilor o scrisoare apostolică pe care Papa Ioan Paul al II-lea o adresează tuturor, căci tema ei este universală şi priveşte fiecare destin uman: suferinţa. Omul se confruntă cu ea, îşi pune întrebări şi caută răspunsuri. Autori vechi şi contemporani, cărţi de specialitate şi opinii influente vorbesc atât despre absurditatea, cât şi despre sensul ei, descriindu-i în limbaje specifice caracterul misterios şi provocator. Biblia, scrie papa în cuprinsul acestei scrisori, i se descoperă omului ca o "carte de suferinţă", din paginile căreia omul învaţă ce este suferinţa şi care îi este rostul.

De aceea, suferinţa poate fi înţeleasă ca o pedeapsă pentru păcat şi, în acest sens, ea este un "rău justificat"; ea poate surveni ca o încercare, ca un test în vederea dobândirii unei noi cunoaşteri de sine, de lume şi de Dumnezeu. Sensul ei plenar este revelat abia de cel despre care Scriptura spune că a luat asupra sa suferinţele noastre şi cu durerile noastre s-a împovărat (cf. Is 53,4), adică Fiul lui Dumnezeu. Fără a răspunde la de ce-ul suferinţei, Isus alege să ne mântuiască prin suferinţă şi cruce. El suferă pentru noi; suferă împreună cu noi şi ne dă posibilitatea să împărţim cu el durerile noastre, de orice fel ar fi ele. Să alături propria suferinţă suferinţei Domnului, să o uneşti cu a lui, pentru ca ea să nu-ţi mai fie blestem sau sursă de disperare, ci să devină ceva prin care te mântuieşti fiindcă este contopită cu a lui, aceasta este oferta pe care o face Mântuitorul oricărui suferind.

Iar cei care privesc la suferinţa altora, citim în Salvifici doloris, sunt invitaţi să-şi descătuşeze iubirea, să o manifeste creativ şi variat asemenea samariteanului milostiv, căci numai în iubire "semnificaţia mântuitoare a suferinţei se realizează în mod deplin şi ajunge la dimensiunea sa definitivă".

Sâmbătă, 13 mai 2023, bolnavi din toate părţile Diecezei de Iaşi se adună în preajma Fecioarei Maria de la Cacica. Este un bun prilej de a parcurge paginile acestei scrisori şi de a înţelege sensurile profunde ale suferinţei. Iar când e vorba de suferinţă, niciodată nu e bine să credem că ea este a altuia, că ea se înfiripă în destinul celui de lângă noi, când, de fapt, suferinţa se prezintă ca pecete a oricărei existenţe umane. Suferă tot omul, indiferent de condiţie, de locaţie sau vârstă. Creştinului însă îi este dat să descopere sensul cel mai sublim al suferinţei atunci când o uneşte pe a sa cu suferinţa lui Cristos, dându-i astfel un caracter salvific, mântuitor.

Traducerea acestei document papal a fost făcută, putem spune, foarte târziu, la aproape 40 de ani de la publicarea lui. Însă, privind retrospectiv la destinul pământesc al Sfântului Ioan Paul al II-lea, înţelegem acum că acest mare papă ne este învăţător şi pedagog în ale suferinţei prin ceea ce a scris şi, mai apoi, prin ceea ce a suferit în propriul trup.

Pr. Cristian Diac

* * *

Salvifici doloris
Ioan Paul al II-lea, Ed. "Presa Bună", 2023, ISBN 978-630-6574-03-2, 14×20 cm, 74 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poştă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi
  • prin telefon şi WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesaţi pagina "Noutăţi editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Invitaţie la pelerinajul bolnavilor şi al personalului medical la Cacica


 

lecturi: 1.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat