Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. Aurel Iștoc

Pr. Aurel Iștoc a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de sâmbătă, 28 ianuarie 2023, în casa din Voievodeasa (SV), în care locuia în ultima perioadă. În luna noiembrie 2022 a descoperit că are o boală necruțătoare care l-a consumat în ultimele două luni. Avea 68 de ani, iar anul acesta ar fi împlinit 40 de ani de preoție, ani pe care i-a oferit slujirii lui Dumnezeu și Bisericii, prin diferitele misiuni pe care le-a împlinit.

Pr. Aurel Iștoc s-a născut la 18 iunie 1954, la Gherăești (NT). A absolvit Școala Generală de 8 clase în anul 1969 la Gherăești, Liceul Seminarial în anul 1976 la Iași și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1983. A fost sfințit preot la 29 iunie 1983 la Iași de către ep. Jakab Antal.

A fost vicar parohial la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (1 august 1983 - 1 septembrie 1985), Săbăoani (1 septembrie 1985 - 1 martie 1990), vicar și administrator la Iași "Adormirea Maicii Domnului" (1 martie 1990 - 1 septembrie 1990). Între 1 septembrie 1990 - 1 decembrie 1999 a fost paroh la Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani. De la 1 decembrie 1999 până la 18 mai 2003 a activat ca director spiritual și profesor de teologie spirituală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. De la 18 mai 2003 până la 1 septembrie 2015 a fost paroh la Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Adjudeni. De la 1 septembrie 2015 până la 1 septembrie 2021 a fost paroh la Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți-Suceava, de unde a trecut în rândul parohilor emeriți și a slujit timp de cinci luni la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău.

De la 2 februarie 2022, pr. Aurel Iștoc a devenit paroh emerit la Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Voievodeasa, comuna Sucevița-Suceava.

În plan editorial, la Editura "Sapientia" i-au apărut lucrările: Sărbătorile Sfintei Fecioare Maria, Iași, 2003; Ziua pe care a făcut-o Domnul, Sabatul ebraic și duminica creștină, Iași, 2005; Cartea iubirii lui Dumnezeu. Prelegeri despre Sfânta Scriptură, Iași, 2008; Sfânta Liturghie explicată, comentată și ilustrată punct cu punct, Iași, 2012. La Editura "Presa Bună" i-au apărut lucrările: În curând voi spune: Da! Exerciții spirituale, Iași, 2008; Atenție, vine Emmanuel! Meditații pentru zilele feriale ale Adventului. Comentarii la Evanghelia zilei, Iași, 2009; Postul, rugăciunea și pomana, Iași, 2009.

Anul trecut, în luna octombrie, părintele Aurel a publicat la Editura "Presa Bună" cartea de predici Evanghelia duminicii. Pâinea cuvântului, frântă pentru sufletele noastre. Anul A, în care a adunat considerațiile Evangheliior duminicale și festive propuse spre meditare în Anul A, cărora, părintele Aurel spera să le adauge în acest an și considerațiile Evangheliilor propuse în duminicile și sărbătorile din Anii B și C. Dorea mult să vină în ajutorul preoților și al credincioșilor pentru a participa cât mai bine la Sfânta Liturghie, pentru că "Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să ne fie tuturor la fel de familiar ca pâinea cea de toate zilele fără de care nu putem trăi. Dacă ne vom procura această pâine proaspătă măcar o dată pe săptămână, pelerinajul vieții noastre pe acest pământ va fi mereu plin de speranță".

Cu puțin înainte de a afla despre boala sa necruțătoare, părintele Aurel a participat la emisiunea "Interviul săptămânii" din 7 noiembrie 2022 de la Radio ERCIS FM, în care a vorbit despre vocația, viața și misiunile diversificate împlinite în viața sa sacerdotală.

Părintele Aurel, în predicile sale, arăta deseori că este pătruns de încrederea pe care fiecare creștin trebuie să o aibă în Cristos și de speranța învierii. Spunea în predica pe care a rostit-o la înmormântarea unui confrate preot: "Gândul care trebuie să ne cutremure nu este gândul la moarte, ci gândul la nemurire, la viața cea veșnică. În sufletele noastre stă ascuns și arde ca focul în cărbunii aprinși dorul sfânt după fericirea vieții veșnice pe care-l purtăm pretutindeni cu noi. Acest dor nu poate fi stins decât de Mântuitorul Cristos".

Sâmbătă, 28 ianuarie, la ora 17.00, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Voievodeasa se va celebra o Sfântă Liturghie cu recviem pentru sufletul părintelui Aurel. După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit va fi dus în Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți, comunitate care l-a avut ca paroh timp de șase ani. Aici, se va celebra o Sfântă Liturghie cu recviem duminică, 29 ianuarie, la ora 11.00.

Duminică după-amiază, sicriul va fi dus la Gherăești, satul natal, unde la ora 16.30 părintele Aurel va fi întâmpinat de credincioșii din Gherăești, iar la ora 17.00 se va celebra Sfânta Liturghie cu recviem pentru odihna veșnică a sufletului său.

Sfânta Liturghie de înmormântare va fi celebrată marți, 31 ianuarie, la ora 10.30, la Gherăești.

Dumnezeu să-l răsplătească pe părintele Aurel cu fericirea Cerului pentru tot binele făcut în lume!

Să se odihnească în pace!

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 7443.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat