Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": "Bărbat și femeie i-a creat" Pentru o cale de dialog cu privire la teoria de gen în educație

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: "Bărbat și femeie i-a creat" Pentru o cale de dialog cu privire la teoria de gen în educație, scrisă de Congregația pentru Educația Catolică și tradusă în limba română de pr. Petru Sebastian Tamaș. Cartea apare în colecția "Magisterium", în formatul 14Ś20 cm, are 38 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Devine tot mai clar că ne confruntăm cu ceea ce s-ar putea numi o adevărată criză educativă, în special în ceea ce privește teme ce țin de afectivitate și sexualitate. În multe locuri, curricula școlară cuprinde și propune parcursuri educative ce transmit concepții cu privire la persoană și viață, despre care se spune că sunt neutre, dar care în realitate reflectă o antropologie contrară credinței și rațiunii drepte. Dezorientarea antropologică ce caracterizează pe scară largă climatul cultural al timpului nostru a contribuit în mod cert la destructurarea familiei, aducând cu sine tendința de a anula diferențele dintre bărbat și femeie, considerați acum ca simple produse ale unei condiționări istorice și culturale.

În acest context, misiunea educativă se află în fața unei provocări ce provine din diferite forme ale unei ideologii, numită generic gender, care neagă diferența și reciprocitatea naturală a bărbatului și femeii. Ea are în vedere o societate fără diferențe de sex și golește baza antropologică a familiei. Această ideologie induce proiecte educative și orientări legislative care promovează o identitate personală și o intimitate afectivă separate în mod radical de diferența biologică între bărbat și femeie. Identitatea umană este pusă pe seama unei opțiuni individualiste și schimbătoare în timp.

Pare evident că problema nu poate fi izolată de orizontul mai amplu al educației la iubire, care ar trebui să ofere - așa cum a menționat Conciliul al II-lea din Vatican - "o educație sexuală pozitivă și prudentă", în contextul unui drept inalienabil al tuturor de a primi "o educație pe măsura menirii lor, adaptată caracterului, sexului, culturii și tradițiilor țării lor și, în același timp, deschisă relațiilor frățești cu celelalte popoare pentru a favoriza adevărata unitate și pace pe pământ" (GE 1). În acest sens, Congregația pentru Educație Catolică a oferit deja câteva reflecții în documentul Orientamenti educativi sull'amore umano. Lineamenti di educazione sessuale.

În perspectiva antropologiei creștine, sexualitatea reprezintă o componentă esențială a personalității, un mod al său de a fi, de a se manifesta, de a comunica cu alții, de a simți, de a exprima și de a trăi iubirea umană. Prin urmare, ea este parte integrantă a dezvoltării personalității și a procesului educativ. De la sex, de fapt, persoana umană primește caracteristicile care, pe plan biologic, psihologic și spiritual, o fac bărbat sau femeie, condiționând astfel puternic parcursul ei spre maturitate și inserarea în societate. Pe măsură ce fiecare persoană crește, o asemenea diversitate, legată de complementaritatea celor două sexe, răspunde pe deplin planului lui Dumnezeu, în funcție de vocația la care este chemat fiecare. De aceea, educația sexual-afectivă trebuie să ia în considerare întreaga persoană și să urmărească integrarea elementelor biologice, psihoafective, sociale și spirituale.

Congregația pentru Educație Catolică, având în vedere competențele sale, dorește acum să ofere unele reflecții care să-i poată orienta și susține pe cei angajați în educarea noilor generații pentru a aborda în mod metodic cele mai dezbătute probleme de astăzi cu privire la sexualitatea umană, în virtutea vocației la iubire, la care fiecare persoană este chemată. În acest fel, se dorește promovarea unei metodologii bazate pe trei principii: a asculta, a analiza, a propune, care să favorizeze întâlnirea cu nevoile persoanei și ale comunității. De altfel, ascultarea nevoilor celorlalți, precum și o înțelegere a diferitelor situații conduc la un set de elemente raționale și pregătesc pentru o educație creștină înrădăcinată în credință, care aruncă asupra tuturor lucrurilor o lumină nouă și dezvăluie gândul dumnezeiesc asupra vocației integrale a omului.

Atunci când pornim pe calea dialogului pe tema gender în educație, e necesar să ținem cont de diferența dintre ideologia de gen și diferitele cercetări asupra genului efectuate de științele umaniste. În timp ce ideologia pretinde, așa cum constată Papa Francisc, să răspundă la anumite aspirații, uneori comprehensibile, dar încearcă să se impună ca gândire unică menită să determine și educația copiilor, și, prin urmare, se exclude dialogul, nu lipsesc cercetările cu privire la gender, ce caută să aprofundeze modul în care se trăiește în diferite culturi diferența sexuală dintre bărbat și femeie. Raportându-ne la aceste cercetări, ar trebui să fim deschiși la a asculta, a analiza și a face propuneri.

În acest context, Congregația pentru Educație Catolică oferă acest text - mai ales în mediile afectate de acest fenomen - celor care au la inimă educația, în mod special comunităților educative din școlile catolice și celor care, însuflețiți de viziunea creștină despre viață, lucrează în alte școli, părinților, elevilor, directorilor și personalului didactic, ca, de altfel, și episcopilor, preoților, călugărilor și călugărițelor, mișcărilor religioase, asociațiilor de credincioși și altor organisme din domeniu.

Text preluat din "Introducerea" la document

*

"Bărbat și femeie i-a creat" Pentru o cale de dialog cu privire la teoria de gen în educație
Congregația pentru Educația Catolică, Ed. "Sapientia", 2022, ISBN 978-606-578-497-0, 14Ś20 cm, 38 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 292.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat