Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Centrul de zi "Maica Speranța": Ghid de bune practici

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Centrul de zi "Maica Speranța": Ghid de bune practici, scrisă sub coordonarea dnei Ramona Ciobanu. Cartea apare în colecția "Pedagogie", în formatul 21Ś28 cm, are 36 de pagini color și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Ne bucurăm pentru realizarea acestui ghid cu un specific aparte, destinat nobilei și sfintei datorii de a-i educa pe cei ce reprezintă fundamentul societății umane și creștine din zilele noastre. Viitorul omenirii și al Bisericii depinde de generațiile tinere. Dacă un popor vrea să aibă un viitor luminat și vrednic de demnitatea omului, atunci nu poate și nu trebuie să uite de marea responsabilitate ce-i revine față de copii și tineri.

Menirea Centrului de zi "Maica Speranța" este aceea de a oferi fiecărui copil educație, sub toate formele și aspectele ei, în domeniul social, psihologic, medical, educațional și religios.

Nimeni nu se naște întâmplător, toți avem în viață o misiune de îndeplinit. Dumnezeu are pentru fiecare un proiect deosebit, așa cum a făcut și cu Fericita Maica Speranța când a fondat Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive" pentru a-l vesti prin viață și prin fapte pe Cristos, revelația iubirii milostive a Tatălui.

Slujitoarele Iubirii Milostive, prin carisma lor "Totul din iubire", sunt chemate să favorizeze educația copiilor și să ofere un ambient de viață familială, ajutându-i în formarea lor spirituală și umană, dar preferându-i mereu pe cei mai vulnerabili și nevoiași.

Maica Speranța vedea educația ca pe o slujire în favoarea aproapelui, făcută din iubire și cu iubire, de aceea afirma cu convingere că "ignoranța îndepărtează de adevăr și de religie, în timp ce o educație sănătoasă facilitează alegerea acelor idei și a acelor valori care stau la baza unei vieți demne". Așadar, avem o misiune specifică: de a promova instruirea intelectuală, morală și creștină a fiecărei persoane umane în scopul realizării ei.

,,Dacă veți trăi în lumina Domnului, veți fi voi înșivă lumină, iar în această lumină divină veți munci cu spor la perfecționarea voastră și a copiilor încredințați vouă. Și așa cum lumina are două efecte principale - a răspândi strălucire și căldură -, tot astfel, harul lui Dumnezeu produce alte două efecte: luminează și revigorează voința".

Maica Speranța exprimă aceeași idee atunci când afirmă că noi suntem responsabili de ceea ce face cel sărac din ignoranță, pentru că nu-l cunoaște pe Dumnezeu. De aceea, dezvoltarea capacităților intelectuale trebuie să o preceadă pe cea a virtuților, fiindcă este rolul intelectului de a prezenta binele voinței, pentru ca aceasta să-l recunoască și să-l accepte ca atare. Însă pentru a putea educa este nevoie în primul rând de iubire și apoi de mărturie, prin propria atitudine, în favoarea materialului care se vrea predat. Cei educați trebuie ajutați să se cunoască pe ei înșiși, să-și accepte propriile slăbiciuni și dificultățile vieții pentru a le putea învinge.

Fericita Maica Speranța prezintă astfel figura educatorului: pentru a-i putea călăuzi pe alții, trebuie să avem virtuțile unei mame: caritate, umilință, corectitudine, stăpânire de sine, prudență. Trebuie să avem și alte însușiri de caracter precum: deschidere, fermitate, constanță, o dorință reală pentru perfecționarea persoanelor încredințate nouă și, de aceea, trebuie să știm să veghem, să instruim, să corectăm, să călăuzim, să încurajăm și să mângâiem.

Educația morală și cea religioasă sunt inseparabile, atât timp cât formarea caracterului și a voinței, baza educației morale, nu poate să fie de durată, completă și umană dacă nu este îndreptată către partea cea mai profundă din om, anume transformarea sa moral-religioasă. Un alt aspect care este subliniat cu insistență de Fericita Maica Speranța se referă la părinții copiilor și la personalul didactic, adică profesori și învățători care lucrează împreună cu surorile: ei trebuie să cooperează efectiv la misiunea de evanghelizare a centrelor noastre după orientările noastre pedagogice și după spiritualitatea congregației.

Acesta este scopul și finalitatea acestui ghid: împreună, Slujitoarele Iubirii Milostive și personalul laic angajat al centrului, să promovăm instruirea intelectuală, morală și creștină a fiecărui copil pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, precum și activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți/reprezentanți legali ai copilului beneficiar.

Sr. Emerenziana
Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive"

* * *

Centrul de zi "Maica Speranța": Ghid de bune practici
Ramona Ciobanu, coordonator, Ed. "Sapientia", Iași, 2022, ISBN 978-606-578-491-8, 21Ś28 cm, 36 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 543.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat