Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Căsătoria în Domnul: Resurse catolice de formare pentru căsătorie

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Căsătoria în Domnul: Resurse catolice de formare pentru căsătorie, scrisă de Leisa Anslinger, Laura Boyce-Steinhauser, Sandra Dooley ș.a. și tradusă în limba română de Ioan Barcan. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 17Ś24 cm, are 110 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

"Căsătoria dorită, pregătită, celebrată și trăită în lumina credinței este aceea pe care [...] binecuvântarea o sigilează" (Ritualul celebrării Căsătoriei, 11).

Sunteți logodiți! Ce minunată binecuvântare! Felicitări! În aceste momente de pregătire cu siguranță aveți multe în gând și în suflet, mai ales iubirea pe care v-o purtați unul altuia. E bine să ne reamintim că iubirea aceasta care vă unește este un dar de la Dumnezeu. Atunci când vă simțiți inundați de o dragoste copleșitoare față de celălalt, întrezăriți iubirea nemărginită a lui Dumnezeu față de voi și față de întreaga umanitate.

După hotărârea de a crește în credința în Isus Cristos și de a trăi o viață creștină, angajamentul pe care vi-l luați unul față de celălalt în căsătorie este cea mai importantă decizie pe care o veți lua vreodată. Gândiți-vă puțin la asta. O mare parte din timpul și energia voastră este îndreptată acum spre nuntă. Cu toate acestea, pe parcursul lunilor care urmează, timpul pe care îl veți petrece în rugăciune, reflecție, conversații și în a învăța de la cei din jur vă va ajuta să trăiți o viață rodnică și plină de iubire, în calitate de cuplu căsătorit. Decizia de a-l urma pe Isus Cristos implică un angajament continuu și conduce la o relație mai strânsă care oferă o direcție vieții. În mod similar, în căsnicie veți lua împreună decizii de la cele mai importante până la cele mai lumești. Iubirea voastră va deveni mai puternică și relația voastră mai profundă cu fiecare pas pe care îl veți face împreună. Viața ne este călăuzită de iubirea față de Cristos: avem nevoie de antrenament și de un fundament solid. Din acest motiv este așa de importantă pregătirea pentru căsătorie. Gândiți-vă la pașii acestei pregătiri ca la niște cărămizi care ajută la construirea unui fundament rezistent.

Un material pentru nevoile voastre

Această carte a fost scrisă cu gândul la voi! Pe parcursul ei, veți fi invitați să vă gândiți la rugăciunile și ritualurile care vor face parte din celebrarea cununiei voastre. Această celebrare va avea loc în prezența lui Dumnezeu și în cadrul rugăciunii Bisericii. Rugăciunile, cântecele, lecturile și diferitele ritualuri care fac parte din ceremonie scot în evidență sensul din spatele acestui angajament important pe care sunteți gata să îl faceți. Textele liturgice, simbolurile și gesturile ne ajută să înțelegem mai bine căsătoria și din acest motiv a reflecta asupra lor înaintea nunții ajută la o pregătire mai profundă pentru viața de cuplu căsătorit.

Capitolele acestei cărți au ca scop să vă ajute în a vă crea o imagine asupra căsniciei voastre; să apreciați mai mult căsătoria ca sacrament; să vă îmbunătățiți felul în care comunicați, rezolvați conflictele sau gestionați banii; să aveți în vedere multiplele dimensiuni ale sexualității și intimității în căsnicie; să faceți sau să reînnoiți angajamentul de a trăi împreună ca discipoli ai Domnului; să stabiliți obiective pentru o căsnicie sănătoasă și plină de bucurie. Păstrați această carte ca pe un jurnal, ca pe o amintire a multitudinii de aspecte ale căsniciei pe care le veți lua în considerare în acest timp de pregătire. Să reveniți la aceste pagini adesea, mai ales în primii ani de după nuntă, pe măsură ce creșteți în iubire și treceți prin suișurile și coborâșurile specifice vieții de cuplu căsătorit. Pe parcursul căsniciei, puteți revedea conținutul și întrebările din această carte pentru a întări și a reflecta asupra angajamentului pe care l-ați luat unul față de celălalt și față de Dumnezeu.

Procesul de pregătire

Pregătirea pentru căsătorie nu este un curs sau o experiență trăită "o dată și gata". Este o formare spirituală continuă. Experiențele de pe parcursul acestui timp de pregătire sunt pași spre o călătorie împreună ce va dura o viață întreagă. Tot ceea ce veți trăi împreună pe parcursul pregătirii va ajuta la formarea voastră în calitate de cuplu. Veți învăța de la experiența altor cupluri, veți lua în considerare aspecte care vor influența părerea voastră față de căsnicie, și veți face toate acestea în timp, cu harul lui Dumnezeu și în prezența Duhului Sfânt.

Poate că, pe parcursul pregătirii, veți descoperi unele aspecte care vă vor surprinde. Ați putea găsi unele teme despre care vă este ușor să discutați și altele care vor fi o provocare. Sau ați putea întâlni subiecte asupra cărora nu sunteți de acord, despre care nu știați dinainte și care ar trebui rezolvate. Orice s-ar întâmpla, luați-vă angajamentul față de voi înșivă și față de celălalt că veți fi sinceri și deschiși, conștienți că dacă faceți asta, veți pune bazele unui comportament care se va păstra și în viitor. Probabil veți reveni iar și iar la această carte pentru a consolida angajamentul pe care vi-l luați unul față de celălalt.

Cristos în centru

Acest timp de pregătire vă va încuraja să îl puneți pe Cristos în centrul căsniciei voastre. Poate că sunteți persoane profund religioase; sau poate participați la sfânta Liturghie în mod ocazional, dar rareori vă gândiți la Dumnezeu sau vorbiți între voi despre credință; poate că participați la această pregătire doar pentru a-i mulțumi pe părinți sau pe bunici, sau pentru că doriți să vă căsătoriți în Biserica Catolică. Oriunde ați fi pe acest spectru de credință, timpul de pregătire pentru căsătorie este o ocazie bună să vă deschideți inima spre Domnul. Ce-i drept, orice moment este un timp potrivit pentru a face asta! Mai ales acum, când puneți bazele anilor ce vor urma de viață în căsnicie, este bine să faceți loc pentru Dumnezeu. Imaginați-vă că aveți un prieten care vă este alături zi și noapte, care vă încurajează când vă simțiți pierduți, vă dă putere în momentele cele mai grele, vă umple inimile cu iubire. Isus vrea să fie acest prieten, și încă mult mai mult decât atât. Să vă construiți căsnicia avându-l pe Cristos în centru înseamnă că nu veți fi niciodată singuri, viața voastră va fi plină de har și va avea un scop, iar căsnicia voastră va fi înrădăcinată în iubire mai mult decât v-ați putea imagina.

Biserica vă este alături

La începutul celebrării cununiei voastre, toți cei prezenți sunt invitați să vă susțină și să se roage pentru voi. Dacă vă imaginați cum va fi la nuntă, când veți fi înconjurați de familiile și prietenii voștri, să știți că mai sunt și alte persoane care vă susțin. Pe unele dintre aceste persoane le veți cunoaște pe parcursul pregătirii pentru căsătorie: echipa care se ocupă de organizarea cununiei, cuplurile care vă vor fi mentori, un preot sau un diacon. Toți aceștia și-au luat angajamentul că vă vor ajuta să puneți un fundament solid căsniciei voastre. Poate că nici nu le cunoașteți încă pe celelalte persoane din comunitate care se vor ruga pentru voi, sau pe cei care, pe parcursul diferitelor etape ale vieții și credinței voastre, vă vor oferi încurajări și sfaturi. Pentru că facem parte din Biserică, suntem mădulare ale Trupului lui Cristos, uniți în credință, iubire și susținere, sprijinindu-ne unii pe alții la fiecare pas al călătoriei, conștienți că atunci când facem asta împlinim porunca lui Cristos de a ne iubi unii pe alții așa cum ne-a iubit el. Nu ezitați niciodată să apelați la comunitate atunci când aveți nevoie de ajutor sau de susținere în căsnicie sau în alte circumstanțe ale vieții. Fiți convinși că Biserica vă este alături, pregătită să se bucure alături de voi, să vă fie alături în timpuri de încercare și de tristețe, recunoscătoare că sunteți uniți cu noi în credință.

Autorii

* * *

Căsătoria în Domnul: Resurse catolice de formare pentru căsătorie,
Leisa Anslinger, Laura Boyce-Steinhauser, Sandra Dooley ș.a., Leisa Anslinger, Laura Boyce-Steinhauser, Sandra Dooley ș.a., Ed. "Sapientia", 2022, ISBN 978-606-578-489-5, 17Ś24 cm, 110 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat