Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Rotunda. Devenirea unei comunități catolice

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Rotunda. Devenirea unei comunități catolice, scrisă de Ștefan Lupu, Silviu Vacaru, Fabian Doboș, Dănuț Doboș, Iulian Ghercă, Astrid Cambose, Luminița Botoșineanu, Cătălin-George Fedor, Daniela Butnaru, Carmil Duma. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 17Ś24 cm, are 404 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 70 lei.

Monografia satului Rotunda era de mult timp dorită și chiar cu adâncă emoție așteptată de credincioșii catolici din această comunitate. Lucrarea de față reprezintă, de fapt, un omagiu adus generațiilor de locuitori care au trăit în Rotunda de-a lungul timpului, dar și un imbold pentru actuala generație de a perpetua valorile credinței și moștenirea spirituală primită de la înaintași.

Prezentul volum este publicat sub egida Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și este realizat de un grup de cercetători specializați în diferite instituții academice ale capitalei Moldovei, sub coordonarea părintelui Ștefan Lupu.

La realizarea prezentei monografii au colaborat prestigioși specialiști din diverse domenii de cercetare interdisciplinară (istorie, toponimie, lingvistică etc.). Într-adevăr, o lucrare monografică presupune eforturi conjugate și de durată ale unei echipe interdisciplinare, cercetători care, în cazul de față, și-au unit competențele, ajutându-i astfel pe cititori să înțeleagă mai bine identitatea și istoria catolicilor din Rotunda.

Răsfoind paginile monografiei, vom descoperi faptul că, încă de la înființarea satului Rotunda, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, sătenii de aici au participat la marile evenimente ale țării, luând parte la bucuriile și la durerile ei. De asemenea, sătenii din Rotunda au iubit credința lor catolică, pe care au practicat-o și păstrat-o cu sfințenie, păstoriți fiind de misionari plini de zel apostolic. De la înființarea satului până în ziua de azi, Biserica a avut un rol central în viața comunității, astfel că - se poate spune - activitatea spirituală, socială și economică s-a desfășurat la umbra Bisericii. Parcurgând textul monografiei, rămânem impresionați de fidelitatea față de tradiție, dar și de hărnicia și ospitalitatea sătenilor din Rotunda. Astfel, din lucrarea de față reiese clar că în Rotunda există o memorie colectivă asigurată de familie, comunitatea religioasă catolică, școală, tradițiile și obiceiurile locale.

Se cuvine, așadar, să aducem cinste locuitorilor satului Rotunda, atât celor din generațiile trecute, care ne-au lăsat o bogată moștenire materială și spirituală, cât și celor de astăzi, care își iubesc atât de mult credința, satul și tradițiile.

Adresăm mulțumiri și felicitări tuturor autorilor monografiei, care ne prezintă în acest volum roadele cercetărilor desfășurate în diverse biblioteci și numeroase arhive, atât statale, cât și bisericești. Alese mulțumiri și Editurii "Sapientia" din Iași, care s-a îngrijit îndeaproape de editarea și publicarea acestui volum.

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Rotunda. Devenirea unei comunități catolice
Ștefan Lupu, Silviu Vacaru, Fabian Doboș, Dănuț Doboș, Iulian Ghercă, Astrid Cambose, Luminița Botoșineanu, Cătălin-George Fedor, Daniela Butnaru, Carmil Duma, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-471-0, 17Ś24, 404 p., 70 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 724.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat