Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Două noi cărți

La Editura "Serafica" au văzut lumina tiparului următoarele două cărți: Viața de credință, de Sfântul Leonard Murialdo, și Arta rugăciunii, de Vincent Jordy.

*

La Editura Serafica a apărut cartea "Viața de credință", autor sfântul Leonard Murialdo, traducere Daniel Demetercă, sub îngrijirea pr. Giuseppe Fossati. Cartea apare în format 12x17 cm, are 56 de pagini color și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau on-line www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Apariția acestui opuscul este cu atât mai oportună cu cât anul viitor, pe 19 martie, se vor împlini 150 de ani de când Leonard Murialdo a înființat Congregația sfântului Iosif (Iosefinii lui Murialdo), iar pe 30 martie se vor împlini 123 de ani de la moarte acestui sfânt atât de preocupat de soarta tinerilor nevoiași și a muncitorilor din lumea întreagă.

Deși nu este o operă originală, ci o traducere din franceză a unei cărți scrise de un preot iezuit, Sfântul Leonard Murialdo are meritul de a-i fi asigurat o unitate doctrinară și literară, ordonând materialul în jurul temei credinței și dându-i o structură precisă. În plus, Murialdo este considerat autorul moral al acestui opuscul pentru că a adoptat pe deplin această doctrină, găsind sintetizate în ea aspecte ale propriei sale vieți interioare, în special abandonul total în fața Providenței Divine, și a contribuit masiv la popularizarea acestor idei, publicându-le în două ediții.

Cartea cuprinde un preambul (o premiză) în care se vorbește despre spiritul de credință și perfecțiunea creștină; trei meditații scurte, însoțite de propuneri care, de fapt sunt mai mult invocații care trebuie repetate în situații dificile; câteva gânduri ale lui Leonard Murialdo privind spiritul de credință; rugăciuni inspirate de viața sfântului.

Citirea acestor pagini reprezintă un fel de întâlnire cu Sfântul Murialdo în experiența sa de credință și un îndemn la abandonul total și încredere imensă în Providență, pentru că, așa cum spune sfântul, "totul vine de la Dumnezeu, deci totul este bun".

*

La Editura "Serafica" a văzut lumina tiparului Arta rugăciunii, autor Vincent Jordy, traducător pr. Eugen Blăjuț jr., OFMConv. Cartea apare în format 13x20 cm, are 184 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau on-line www.serafica.ro) , precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 24 lei.

În contextul zilelor noastre, în care câștigă tot mai mult teren numeroase doctrine care, sub aparența unei comuniuni interioare ideale, nu fac altceva decât să depersonalizeze omul integrându-l în tot felul de câmpuri absolute și impersonale de energie și îl înlocuiesc pe Dumnezeu cu autointitulați maeștri spirituali, considerăm cu atât mai necesară apariția unei noi cărți despre rugăciune.

Un volum care are, în primul rând, marele merit de a restabili, argumentat și fără echivoc, adevărata esență a rugăciunii și rolul ei în viața creștină.

Autorul, pr. Vincent Jordy, numit în 2019 arhiepiscop de Tours, continuă tradiția teologală începută de mai cunoscutul său predecesor, sfântul Martin, episcop de Tours (considerat întemeietorul monahismului occidental), fundamentându-și gândirea în general, și această carte în particular, pe scrierile marilor doctori și maeștri spirituali ai Bisericii.

Încă de la început, părintele Vincent nu lasă loc de interpretare în ceea ce privește definiția și rolul rugăciunii: viața de rugăciune este o aventură, iar rugăciunea este modul nostru de a relaționa cu Dumnezeu, un schimb reciproc de iubire.

Paginile de față reprezintă un ghid extrem de util atât pentru cei care vor să înceapă drumul spiritual al rugăciunii, dar util și pentru "profesioniștii" rugăciunii. Cartea este structurată în două părți bine definite și argumentate: principii de bază ale rugăciunii și elemente practice. Folosindu-se de numeroase opere ale maeștrilor spirituali ai Bisericii (Sfântul Ioan al Crucii, Sfântul Ignațiu de Loyola, Sfântul Francisc de Sales, Sfântul Ioan Maria Vianney, Sfânta Tereza din Avila, Sfânta Tereza de Lisieux, Sfântul Toma D'Aquino, dar și de autori contemporani), Vincent Jordy vorbește pe larg despre dificultățile vieții de rugăciune, răspunzând cuprinzător multor întrebări care frământă credincioșii.

În prima parte a volumului, pe lângă prezentarea unor principii de bază ale rugăciunii și pregătirea necesară pentru ea, pr. Jordy insistă, cu mult tact și argumente solide, pe două atitudini diferite pe care le pot avea creștinii care se roagă, atitudini care au același rezultat: falimentul rugăciunii.

O primă atitudine care trebuie foarte bine identificată și evitată, este așa numitul autoerotism spiritual, sau transformarea omului într-un animal spiritual: o dată ce creștinul a simțit atingerea lui Dumnezeu prin rugăciune (mângâieri, stare de bine, de beatitudine, pace interioară), acesta se roagă doar pentru aceste stări, încercând astfel să-l posede pe Dumnezeu; se roagă doar ca să primească haruri de parcă Dumnezeu Treime ar fi un bancomat ce distribuie daruri. În această stare, omul e ca o găină care caută numai grăunțele, și nu gospodina care le-a aruncat, după cum s-a exprimat plastic un preot contemporan.

Înaintând în rugăciune, orantul se confruntă cu o altă atitudine, la fel de periculoasă: o stare de ariditate, de secetă a simțurilor și a gândirii, în care credinciosul nu mai simte nicio plăcere și nicio utilitate, astfel că e mult mai predispus să abandoneze drumul început. Vincent Jordy atrage atenția că ambele atitudini sunt acțiunea celui rău: dacă în prima atitudine răul este prezentat ca un bine aparent (dorința de haruri, de a-l poseda pe Dumnezeu este prezentată ca rezultat pozitiv), în a doua atitudine, binele este înfățișat sub forma răului (dacă nu mai simți utilitate, plăcere sau gust în rugăciune, atunci ea nu e plăcută lui Dumnezeu, așa că mai bine abandonezi), deși o astfel de stare e absolut firească în evoluția spirituală.

În strânsă legătură cu aceste atitudini, în partea a doua a cărții, autorul acordă o importanță deosebită stărilor numite în limbaj teologal "noaptea simțurilor" și "noaptea spiritului", propunând metode concrete de a discerne atitudinea potrivită cu care trebuie să privim aceste stări, pentru a ajunge la comuniunea totală cu Dumnezeu Treime. În viziunea arhiepiscopului de Tours, aceste "nopți" sunt absolut firești, ba chiar obligatorii în evoluția spirituală, pentru că sunt acțiuni reale și totale de purificare, și numai după astfel de acțiuni Dumnezeu poate lucra liber în noi.

Deși cuvântul artă din titlu ar putea părea restrictiv, cititorii vor găsi în această carte repere concrete pentru o rugăciune completă și complexă, dar, paradoxal, simplă și unificatoare. Practic, această carte reprezintă drumul unui artist și al operei sale (în sensul de creator și creație): dacă la început, sufletul celui ce se roagă e un atelier în care se fac pregătiri pentru o lucrare valoroasă, în final artistul se confundă cu ea, redevenind opera de artă a lui Dumnezeu, artistul suprem.

Emilian Valeriu Pal

* * *

Viața de credință
Sfântul Leonard Murialdo, Editura "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-203-3, 12x17 cm, 56 p., 10 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4888-viaa-de-credina.html

Arta rugăciunii
Vincent Jordy, Editura "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-213-3, 13x20 cm, 184 p., 24 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4891-arta-rugaciunii.html

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1178.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat