Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare, scrisă de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, Primul Papă. Arheologi pe urmele lui Petru istoric, scrisă de Michael Hesemann și tradusă în limba română de pr. Liviu Narcis Matieș, și Stabat Mater pentru cor mixt și acompaniament de orgă, scrisă de pr. dr. Florin Spatariu.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare, scrisă de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață. Cartea apare în colecția "Magisterium", în formatul 14Ś20, are 94 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

"Vestea creștină care se referă la familie este cu adevărat o veste bună" (Amoris laetitia, 1). Această afirmație din relatio finalis a Sinodului Episcopilor despre familie merita să deschidă exortația apostolică Amoris laetitia. Pentru că Biserica, în fiecare epocă, este chemată să vestească din nou, mai ales tinerilor, frumusețea și belșugul de har care sunt cuprinse în sacramentul Căsătoriei și în viața familială care izvorăște din el. La cinci ani de la publicarea sa, Anul "Familia Amoris laetitia" a intenționat să repună în centru familia, să invite la reflecție asupra temelor din exortația apostolică și să anime întreaga Biserică în angajarea bucuroasă de evanghelizare pentru familii și cu familiile.

Unul din roadele acestui An special îl reprezintă Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială, pe care acum am plăcerea să-l încredințez păstorilor, soților și tuturor celor care lucrează în pastorația familială. Este vorba de un instrument pastoral pregătit de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, urmând o indicație pe care am exprimat-o în mod repetat, adică "necesitatea unui «nou catecumenat» ca pregătire pentru căsătorie"; de fapt, "este urgent de a realiza concret ceea ce a fost deja propus în Familiaris consortio (nr. 66), adică, așa cum pentru Botezul adulților catecumenatul este parte din procesul sacramental, tot așa și pregătirea pentru căsătorie să devină parte integrantă a întregii proceduri sacramentale a căsătoriei, ca antidot care să împiedice înmulțirea celebrărilor matrimoniale nule sau inconsistente" (Discurs adresat Curiei Romane, 21 ianuarie 2017).

Aici ieșea în evidență, fără jumătăți de cuvinte, preocuparea serioasă față de faptul că, printr-o pregătire prea superficială, cuplurile merg în întâmpinarea pericolului real de a celebra o căsătorie nulă sau cu baze așa de slabe încât "să se destrame" în puțin timp și să nu știe să reziste nici măcar la primele crize inevitabile. Aceste eșecuri aduc cu ele mari suferințe și lasă răni adânci în persoane. Rămân dezamăgite, amărâte și, în cazurile mai dureroase, ajung chiar să nu mai creadă în vocația la iubire, înscrisă de Dumnezeu însuși în inima ființei umane. Așadar, există, înainte de toate, o datorie de a însoți cu simț de responsabilitate pe cei care manifestă intenția de a se uni în căsătorie, ca să fie feriți de traumele despărțirilor și să nu-și piardă niciodată încrederea în iubire.

Dar există și un sentiment de dreptate care ar trebui să ne anime. Biserica este mamă, și o mamă nu face preferințe între copii. Nu-i tratează cu inegalitate, le dedică tuturor aceleași îngrijiri, aceleași atenții, același timp. A dedica timp este semn de iubire: dacă nu dedicăm timp unei persoane este semn că nu o iubim. Asta îmi vine în minte de atâtea ori când mă gândesc că Biserica dedică mult timp, câțiva ani, pregătirii candidaților la preoție sau la viața călugărească, dar dedică puțin timp, numai câteva săptămâni, celor care se pregătesc pentru căsătorie. Ca și preoții și consacrații, și soții sunt fii ai maicii Biserici, și o așa de mare diferență de tratament nu este corectă. Cuplurile de soți constituie marea majoritate a credincioșilor și adesea sunt coloane fundamentale în parohii, în grupurile de voluntariat, în asociații, în mișcări. Sunt adevărați "păzitori ai vieții", nu numai pentru că dau naștere la copii, îi educă și îi însoțesc în creștere, dar și pentru că se îngrijesc de bătrânii din familie, se dedică slujirii persoanelor cu dizabilități și adesea multor situații de sărăcie cu care vin în contact. Din familii se nasc vocațiile la preoție și la viața consacrată; și familiile sunt cele care constituie țesutul societății și îi "remediază rupturile" cu răbdarea și jertfele zilnice. Așadar, este o datorie de dreptate pentru Biserica-mamă să dedice timp și energie pentru pregătirea celor pe care Domnul îi cheamă la o misiune așa de mare ca aceea familială.

De aceea, pentru a da concretețe acestei necesități urgente, "am recomandat să se realizeze un adevărat catecumenat al viitorilor miri, care să includă toate etapele drumului sacramental: timpurile pregătirii la căsătorie, ale celebrării sale și ale anilor care urmează imediat" (Discurs adresat participanților la cursul despre procesul matrimonial, 25 februarie 2017). Este ceea ce își propune să facă documentul pe care-l prezint aici și pentru care sunt recunoscător. El se împarte conform celor trei faze: pregătirea la căsătorie (îndepărtată, apropiată și imediată); celebrarea căsătoriei; însoțirea primilor ani de viață conjugală. Așa cum veți vedea, este vorba de a parcurge o importantă bucată de drum împreună cu perechile pe drumul vieții lor, și după căsătorie, mai ales atunci când vor putea trece prin crize și momente de descurajare. Astfel, vom încerca să fim fideli față de Biserică, mamă, învățătoare și însoțitoare de drum, mereu alături de noi.

Este dorința mea vie ca după acest prim document să urmeze cât mai curând un altul, în care să fie indicate modalități pastorale concrete și posibile itinerare de însoțire, dedicat în mod specific acelor cupluri care au experimentat eșecul căsătoriei lor și care trăiesc într-o nouă unire ori s-au recăsătorit civil. De fapt, Biserica vrea să fie aproape de aceste cupluri și să parcurgă cu ele via caritatis (cf. Amoris laetitia, 306), așa încât să nu se simtă abandonate și să poată găsi în comunități locuri accesibile și fraterne de primire, de ajutor pentru discernământ și de participare. Acest prim document care este oferit acum este un dar și este o misiune. Un dar, pentru că pune la dispoziția tuturor un material abundent și stimulant, rod al reflecției și al experiențelor pastorale deja realizate în diferite dieceze/eparhii din lume. Și este și o misiune, pentru că nu este vorba de "formule magice" care funcționează în mod automat. Este o haină care trebuie "cusută după măsură" pentru persoanele ce o vor îmbrăca. De fapt, este vorba de orientări care cer să fie receptate, adaptate și puse în practică în situațiile sociale, culturale și ecleziale concrete în care trăiește fiecare Biserică particulară. De aceea, fac apel la docilitatea, la zelul și la creativitatea păstorilor Bisericii și ale colaboratorilor lor, pentru a face mai eficace această operă vitală și indispensabilă de formare, de vestire și de însoțire a familiilor, pe care Duhul Sfânt ne cere s-o realizăm în acest moment.

"Nu m-am sustras de la nimic ca să vă vestesc cele folositoare și v-am învățat în public și prin case" (Fap 20,20). Îi invit pe toți cei care lucrează în pastorația familială să-și însușească aceste cuvinte ale apostolului Paul și să nu se descurajeze în fața unei misiuni care poate să pară dificilă, angajantă sau chiar mai presus de propriile posibilități. Curaj! Să începem să facem primii pași! Să începem procese de reînnoire pastorală! Să punem mintea și inima în slujba viitoarelor familii și vă asigur că Domnul ne va susține, ne va da înțelepciune și forță, va face să crească în noi toți entuziasmul și mai ales ne va face să experimentăm "bucuria dulce și confortantă de a evangheliza" (Evangelii gaudium, 9), în timp ce vestim noilor generații Evanghelia familiei.

Papa Francisc

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Primul Papă. Arheologi pe urmele lui Petru istoric, scrisă de Michael Hesemann și tradusă în limba română de pr. Liviu Narcis Matieș. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în formatul 14Ś20, are 390 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Pescarul din Galileea este una dintre cele mai fascinante personalități din istoria lumii. Isus din Nazaret, în care l-a recunoscut pe Fiul lui Dumnezeu, i-a încredințat misiunea "să pască oile sale" (In 21,17), desemnându-l stânca pe care voia să-și zidească Biserica (Mt 16,18). Petru, care se numea de fapt Simon Bar Ioanan (In 1,42; 21,15-17), este posibil să nu fi fost la prima vedere persoana ideală pentru această sarcină. Capacitatea sa administrativă se limita la gestionarea unei considerabile afaceri de familie; educația sa era limitată. Cu toate acestea, și-a îndeplinit misiunea cu devotament. Până la moartea sa, aproape patruzeci de ani mai târziu, a dus evanghelia în cele mai importante metropole ale lumii antice, a predicat evreilor și păgânilor și a pus piatra de temelie a Bisericii Romane, care în următorii 2000 de ani urma să devină cea mai mare comunitate religioasă din lume, cu peste un miliard de membri în prezent. Această Biserică a supraviețuit tulburărilor vremurilor și a dat dovadă de adevărul promisiunii lui Isus că nici măcar "porțile iadului", împărăția morții, "nu o vor birui" (Mt 16,18).

Când am vizitat prima dată strada morților sub Vatican, cel de-al 265-lea succesor al lui Petru, Papa Ioan Paul al II-lea, pregătea Anul Sfânt 2000 și, astfel, intrarea Bisericii în al treilea mileniu. Cu această ocazie, au fost, de asemenea, restaurate cu afecțiune și iluminate din nou săpăturile Vaticanului, pe care acum le puteau vedea jurnaliști din întreaga lume.

După conferința de presă, am admirat capodoperele arhitecturii mormintelor antice și primele mărturii ale înmormântărilor creștine din interiorul lor. Strada morților urcă pe dealul Vaticanului, întreruptă adesea de trepte. În cele din urmă, ajungem la o fereastră îngustă din perete, prin care putem intui cel mai simplu, dar cel mai important mormânt din tot stabilimentul: mormântul lui Petru din primul secol, care se află exact sub altarul papal actual și al cărui perete lateral de sprijin poate fi încă recunoscut. Aflarea acestuia a fost obiectivul real al săpăturilor dintre 1940 și 1950, iar descoperirea lui a provocat senzație în toată lumea; o tradiție veche de aproape 2000 de ani a fost confirmată pentru prima dată prin metodele arheologiei moderne. Dar abia astăzi, datorită celor mai noi descoperiri, consecințele acestei dezvăluiri pot fi surprinse în toată amploarea lor: din acest moment, Biserica Romei nu se mai bazează pe bazele incerte ale unei legende, ci pe însăși "stânca" Petru!

Nu întâmplător am încheiat cercetările mele când cel de-al 265-lea succesor al lui Petru, Papa Ioan Paul al II-lea, a intrat în al 25-lea an al pontificatului său. Conform Tradiției, Petru a fost Episcopul Romei timp de 25 de ani. Tu es Petrus, "Tu ești Petru": acesta era cântecul care s-a cântat atunci când Cardinalul Karol Wojtyła din Cracovia a călcat pe urmele Pescarului la 16 octombrie 1978. Privind în urmă, pare o profeție.

În timp ce scriu aceste rânduri, presa raportează noi descoperiri sub Vatican. La sfârșitul lunii februarie 2003, în timpul construcției unei parcări din spatele centralei Oficiului Poștal al Vaticanului, au fost descoperite o serie de morminte din secolele I-IV d.C., între care două sarcofage și plăci artistice din marmură. Una dintre cele mai interesante descoperiri, potrivit cotidianului roman La Repubblica din 10 martie 2003, este "cripta secretarului împăratului Nero și a soției sale". Această descoperire dovedește că situl era deja folosit pentru înmormântări la vremea lui Nero, ceea ce face mai plauzibilă tradiția mormântului lui Petru din imediata sa apropiere.

A fost o perioadă în care s-a crezut totul, și anume Evul Mediu. De la Reformă, și din ce în ce mai mult de la Iluminism, a apărut tendința de a pune la îndoială orice tradiție. Astăzi, la începutul mileniului al treilea, avem mijloacele și căile de a cerceta adevăruri istorice. Prin urmare, această carte nu este o biografie clasică, cu atât mai puțin o încercare de exegeză (grafologie), ci mai degrabă o căutare aproape criminalistică a urmelor. Încercăm, cu ajutorul arheologiei, să îl găsim pe Petru istoric, să verificăm Tradiția. Această cercetare îl conduce pe cititor, așa cum a făcut Petru însuși, prin jumătate din lumea antică. Totuși, ea începe și se termină acolo unde calea istoriei și Providența l-au condus pe Apostol, acolo unde el a mutat centrul Bisericii Universale - la Roma!

Michael Hesemann

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Stabat Mater pentru cor mixt și acompaniament de orgă, scrisă de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecția "Muzica bisericească", în formatul 21Ś30, are 68 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Celebrul poem religios latin STABAT MATER, redactat în secolul al XIII-lea de un călugăr catolic pe nume Jacopone de Todi, a reprezentat de-a lungul istoriei culturii occidentale un adevărat magnet pentru mulți compozitori de muzică sacră, spre a pune pe muzică textul sacru.

De la prima versiune gregoriană și până la cele mai complexe forme de compoziții aparținând lui Palestrina, Pergolesi, Rossini, Dvoűák, secvența Stabat Mater a creat un adevărat gen muzical specific cu amprente de neșters în istoria muzicii sacre.

Tematica religioasă, care vorbește, - sub formă versificată -, despre pătimirile lui Cristos și ale Maicii sale pe Golgota, acoperă nu doar suferințele celor doi, ci se extinde în mod simbolic la toate suferințele mamelor care își pierd una sau mai multe odrasle, fără să poată împiedica un astfel de eveniment sfâșietor și ireversibil.

În mod concret, volumul de față este destinat corurilor de factură mixă de patru voci (sopran, alto, tenor, bas), în general din sfera catolică, dar nu exclusiv. Unele dintre coruri sunt însoțite de acompaniament de orgă clasică, lucru care facilitează interpretarea lor într-o biserică catolică, protestantă sau anglicană. Altele sunt elaborate în stil a cappella, fără acompaniament, fapt ce oferă posibilitatea interpretării lor din partea oricărui cor mixt, indiferent de confesiune.

Din punct de vedere literar, la finalul fiecărui cor a fost adăugat, în dublă versiune, textul latin și traducerea în română, în varianta regretabilului preot, poet, filozof, profesor și versificator Claudiu Dumea. Astfel, se poate avea acces, fără nicio dificultate, la sensul și înțelegerea conținutului literar.

Când pot fi cântate lucrările corale din acest volum?

Tematica este destinată Timpului Postului Mare și sărbătorilor în care sunt amintite durerile Maicii Domnului. Însă timpul liturgic nu este neapărat o îngrădire. Corurile din volum sunt gândite astfel încât ele pot fi luate și separat și adaptate la sărbători liturgice specifice, în funcție de conținut, sau adaptate unor tematici de concert, chiar din afara sferei liturgice.

Dificultatea scriiturii muzicale variază de la un cor la altul. Însă în linii mari, ele sunt accesibile corurilor de amatori bine formate muzical și estetic, dar pot fi atrăgătoare și ușor de interpretat și pentru corurile de profesioniști, dificultatea tehnică nefiind singurul factor decisiv în interpretarea lor.

De ce o nouă creație muzicală pe baza acestui text, atâta vreme cât lucrări muzicale cu acest titlu au impregnat deja istoria muzicii la modul superlativ? Ce noutate ar mai putea aduce o altă creație muzicală, - evident la un nivel incomparabil mai modest -, atâta vreme cât recordurile în domeniu nu vor putea fi doborâte, gândindu-ne la lucrările unor compozitori reprezentativi pentru acest gen?

O poveste tibetană ne spune că un călugăr bătrân, în ziua în care a împlinit vârsta de o sută de ani, a început să zidească un turn pentru pagoda unei statui, așa spunea el, cel puțin. Zilnic înălța turnul cu o răbdare de fier, făcându-i nenumărate gemulețe între cărămizile roșii. După câteva săptămâni călugărul s-a îmbolnăvit și era deja pe patul de moarte. Un discipol mai apropiat l-a întrebat: De ce ai început să zidești la vârsta de o sută de ani un turn? Vezi, acum ești pe patul de moarte și nu vei mai vedea turnul terminat și nici statuia lui Buda în vârful turnului. Bătrânul a zâmbit și i-a zis tânărului: Eu nu am zidit turnul pentru statuia lui Buda, ci pentru porumbeii care nu au unde să se adăpostească în timpul iernii. Dacă vă spuneam de planul meu de la început, aș fi fost considerat nebun. Dar iată, acum, privește pe fereastră. S-au cuibărit deja înăuntru mai bine de o sută de porumbei. Câtă liniște să pot muri privind cum porumbeii sunt la adăpost de frig și răpitori!!! Câtă liniște!!!

De ce, așadar, o nouă lucrare muzicală pe acest text? Din două motive simple. Mai întâi, din dorința de a îmbogăți patrimoniul muzical sacru și de a oferi un refugiu sonor și estetic acelor coruri și dirijori care-și doresc a se pune la adăpostul unei muzici sacre cu un conținut sigur și solid, asemeni unui turn bine zidit. Și al doilea motiv, din dorința de a lăsa lumea muzicală mai bună decât am găsit-o. Poate sunt binevenite și cuvintele lui Emil Cioran, care spune: "O lume mai bună și mai sigură nu poate fi realizată altfel decât prin combaterea mediocrității. Cine acceptă mediocritatea, acceptă un viitor mai rău decât trecutul în care a trăit el".

Pr. dr. Florin Spatariu

* * *

Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare
Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, Ed. "Sapientia", Iași 2022, 94 p., 14Ś20, ISBN 978-606-578-488-8, 15 lei

Primul Papă. Arheologi pe urmele lui Petru istoric
Michael Hesemann, Ed. "Sapientia", 2022, ISBN 978-606-578-485-7, 14Ś20 cm, 390 p., 40 lei

Stabat Mater pentru cor mixt și acompaniament de orgă
Florin Spatariu, Ed. "Sapientia", 2022, ISMN 979-0-69490-209-4, 21Ś30 cm, 68 p., 15 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1013.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat