Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Isus din Nazaret. Arheologi pe urmele Mântuitorului

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Isus din Nazaret. Arheologi pe urmele Mântuitorului, scrisă de Michael Hesemann și tradusă în limba română de pr. Liviu Narcis Matieș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20, are 424 pagini (32 de pagini color) și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

În omilia pe care a ținut-o la Nazaret (14 mai 2009), cu ocazia pelerinajului său în Țara Sfântă, Papa Benedict al XVI-lea spunea că "Toți trebuie să ne întoarcem la Nazaret... Miracolul Întrupării ne provoacă mereu din nou pentru a ne deschide priceperea către posibilitățile nelimitate ale puterii transformatoare a lui Dumnezeu și a iubirii sale pentru noi, precum și la dorința lui de a fi unit cu noi. Aici a devenit om Fiul lui Dumnezeu, generat înainte de toată eternitatea, și astfel ne-a permis nouă, fraților și surorilor sale, să participăm la filiațiunea sa divină". Apoi va adăuga: "Când reflectăm asupra acestui mister plin de bucurie, ni se oferă speranță, speranța sigură că Dumnezeu va continua să intervină în istoria noastră".

Călătoria mea în Țara Sfântă, a douăsprezecea din viața mea, a avut scopul de a ajunge la baza acestui mister. A fost o călătorie turbulentă, la fel de aventuroasă precum pelerinajele din cele mai vechi timpuri. În Caesarea Maritima, mașina noastră s-a stricat în timp ce examinam pretoriul și inscripția unică a lui Ponțiu Pilat. Hoții au furat toate bagajele noastre: hainele și documentele, ghidurile mele de călătorie, cărțile de specialitate și laptopul. Planul nostru de a-l "întâmpina" pe Papa Benedict în Iordania eșuase. În schimb, am căutat cel mai apropiat centru comercial pentru a ne aproviziona cel puțin cu cele mai necesare lucruri. Înțeleg: cine vrea să-l urmeze pe Isus din Nazaret, cine vrea să-i caute urmele, trebuie să lase mai întâi totul în urmă, să se elibereze și să se deschidă spre nou. Așa că am vizitat locurile activității sale în haine noi și curate precum haina de la botez, până când, o săptămână mai târziu, ne-am întors la locul unde a început totul.

Aici, la Nazaret, Dumnezeu a devenit om prin actul supranatural de zămislire prin Duhul Sfânt. Lumina strălucea în întuneric, chiar dacă întunericului i-a luat mai mult pentru a înțelege aceasta. După cum a afirmat în anul 451 Conciliul din Calcedon, o suburbie a Constantinopolului (astăzi Istanbul), acest Isus din Nazaret era "același Dumnezeu adevărat și om adevărat". Nu sunt teolog și nu este datoria mea, și nici specialitatea mea, pentru a scruta secretele dumnezeirii. Dar dacă Dumnezeu a devenit "om adevărat", atunci a intrat în istorie și, prin urmare, în domeniul de lucru al istoricului. Personajele istorice lasă urme. Acest lucru este valabil mai ales despre Isus din Nazaret. Oricine se ia după urmele pe care le-a lăsat, descoperite adesea de arheologi în Țara Sfântă abia în ultimii ani și decenii, nu mai poate avea îndoieli: credința noastră nu se bazează pe legende frumoase și fantezii pioase, cum ar fi povestea aventuroasă a "Săriturii Domnului". Se bazează pe evenimente istorice transmise de martori oculari și notate de cronicari. Cât de precise sunt relatările lor, putem vedea când descoperim scenele pe care ei le descriu cu hârlețul arheologului. Cine pătrunde strat după strat până la cernoziomul istoriei mântuirii îl va găsi pe istoricul Isus din Nazaret. De aceea am pornit în căutarea lui.

Michael Hesemann

* * *

Isus din Nazaret. Arheologi pe urmele Mântuitorului
Michael Hesemann, Ed. "Sapientia", 2022, ISBN 978-606-578-478-9, 14Ś20 cm, 424 p., 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 793.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat