Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Noi apariții editoriale

La Editura "Serafica" au apărut, recent, următoarele cărți: Catehetica în firimituri, autor Albino Luciani (Papa Ioan Paul I), traducere, note și postfață Cristina Grigore, cuvânt înainte de Jean Guitton; In memoriam pr. Petru Albert, OFMConv., la zece ani de la trecerea la cele veșnice (2012 - 2022), coordonator pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial; Te voi iubi de-a pururi, autor Gina Agapie; Fragilitatea la Francisc de Assisi, autor Pietro Maranesi, traducere pr. Iosif Diac, OFMConv; Prezența Fraților Minori Conventuali din România în Lume. Almanah misionar franciscan (color), coordonată de Comisia de Animare Misionară; Tratatul despre Purgatoriu, autor Sfânta Ecaterina de Genova, traducere pr. Adrian Măgdici, OFMConv.

*

La Editura "Serafica" a văzut lumina tiparului volumul Catehetica în firimituri, autor Albino Luciani (Papa Ioan Paul I), traducere, note și postfață de Cristina Grigore, cuvânt înainte de Jean Guitton. Cartea apare în format 14x20 cm, are 128 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 28 lei.

Prin publicarea acestei noi cărți a lui Albino Luciani (Papa Ioan Paul I), Editura "Serafica" continuă demersul de a completa, în ochii și mintea cititorului, imaginea unui sacerdot complet pe care papa Benedict al XVI-lea l-a numit "catehet incomparabil", demersuri începute cu publicarea volumului "Illustrissimi. Scrisorile patriarhului". Tradusă din italiană, cu note, postfață de Cristina Grigore, și cuvânt înainte de Jean Guitton, "Catehetica în firimituri", ne dezvăluie o altă latură a lui Albino Luciani, anume cea de pedagog rafinat și extrem de bine ancorat în realitate. Ca și în "Illustrissimi", unde impresionează dimensiunea vizionară a spiritului de observație, și în acest volum papa Luciani poate șoca prin capacitatea de anticipare a problemelor societății, de această dată cu accent pe educație. Spunem că poate șoca în contextul în care părintele Albino nu vorbește de o societate viitoare proiectată imaginar, ci de una concretă, înrădăcinată în natura umană. Deși publicată în 1949, "Catehetica în firimituri" introducea încă de pe atunci concepte care pot fi considerate cu mult înaintea vremurilor sale (în special în domeniul psiho-pedagogiei și a comunicării verbale și nonverbale, intuind ceea ce azi reprezintă o normă esențială - conceptul de comunicare asertivă și aplicațiile sale în domeniul predării - învățării).

A rezuma această carte la un simplu compendiu rigid și tehnic ar însemna o greșeală, pentru că ar trebui scoasă din contextul societății în care trăim astăzi. Vorbim de timpuri în care, la nivel mondial, concepte de tip new age sau cancel culture acaparează vertiginos conștiința colectivă, iar la nivelul societății românești dezbaterea privind rolul Bisericii în societate și utilitatea predării religiei în școli capătă forme vehemente de ambele părți. Pe un astfel de "ogor", "Catehetica în firimituri" ar putea semăna, prin structura riguroasă și aplicată, oaze de normalitate și stabilitate în care oamenii să-și regăsească adevărata spiritualitate.

Din aceste considerente, datorită echilibrului stabilit între necesitatea de a preda Catehismul (fie în școli, fie în familie sau alte organisme ecleziale) și diferitele metode de învățare, paginile de față constituie un reper practic și un ghid orientativ extrem de lucid și actual în predarea acestei materii de studiu.

În primul rând, pentru că în termenul Catehism părintele Luciani a integrat perfect și corect atât obiectul concret de predare - învățare (cu toate aspectele tehnice) cât și importanța umană și spirituală a valorilor religioase în dezvoltarea personalității copiilor și a comunității. În acest fel sunt reduși la tăcere toți cei care privesc această materie de studiu doar dintr-o perspectivă pur simbolistic religioasă, dovedind că ceea ce unii ar considera transcendental, abstract, în afara și peste puterea de înțelegere omenească, în fapt produce efecte directe și pe termen lung în societate.

În al doilea rând, în finalul fiecărui capitol sunt expuse întrebări și situații concrete care pot să apară în activitatea de predare, invitând catehumenii și nu numai să mediteze asupra acestora și să răspundă personalizat, aspect care face din această carte și un mijloc de perfecționare continuă.

Chiar dacă pare radical, Albino Luciani subliniază încă de la început importanța studierii și predării catehismului, în special copiilor cu vârste între șapte și 12 ani, considerând catehismul un instrument valid și necesar ca instinctul de supraviețuire în dezvoltarea spirituală și personală a ființelor umane și a unei societăți sănătoase.

Deși ar putea fi un impediment, expunerea tehnică și riguroasă este "îmblânzită" de stilul inconfundabil, fermecător și cursiv al papei Ioan Paul I, acel stil de "a scrie precum vorbește" făcând lectura acestei cărți să fie una nu de memorat (autorul nici nu-și propune acest lucru) ci de recitit.

Am putea spune, în spiritul deja consacrat al patriarhului de Veneția, că paginile de față pot fi considerate și ele o trimitere într-o poveste a fraților Grimm: capitole precum "Lecția" sau "Organizarea" sunt "firimituri" pe care Hänsel (Catehetul) și Gretel (Elevul) le lasă în urmă pentru a regăsi drumul spre casă (Catehismul).

Despre autor și carte

ALBINO LUCIANI s-a născut în 1912 la Forno di Canale (în provincia italiană Belluno), astăzi Canale d'Agordo. Hirotonit preot la 23 de ani, în decembrie 1958 a fost numit episcop al Diecezei de Vittorio Veneto, în 1969 Patriarh de Veneția și cardinal în 1973. Pe 26 august 1978 a fost ales papă și și-a ales numele Ioan Paul I. A murit subit după 33 de zile de pontificat, în urma unui infarct, în noaptea de 28 septembrie 1978. În 2002, Dieceza de Belluno a deschis procesul de beatificare și canonizare a lui Albino Luciani, care va fi beatificat pe 4 septembrie 2022 la Roma, de Sfântul Părinte.

"Catehetica în firimituri" a fost publicată pentru prima oară în decembrie 1949, la tipografia Diecezei de Belluno, în nordul Italiei. Albino Luciani avea atunci 37 de ani și era directorul Oficiului catehetic diecezan, pe care chiar el îl înființase după ce fusese numit, cu un an în urmă, pro-vicar general al Diecezei de Belluno. În dieceză fusese, totodată, declarat Anul catehezei, în 1948-1949, iar în septembrie 1949, la Feltre avusese loc un Congres catehetic inter-diecezan, organizat împreună de Diecezele de Belluno și de Feltre. Luciani a scris "Catechetica in briciole" ca pregătire pentru acest congres catehetic și a dedicat-o mamei, care se stinsese din viață pe 2 martie 1948. Cartea a fost publicată apoi de Edizioni Paoline, în șase ediții succesive, până în 1965, fiind rodul experienței acumulate în 14 ani de preoție.

*

La Editura "Serafica" a văzut lumina tiparului cartea In memoriam pr. Petru Albert, OFMConv., la zece ani de la trecerea la cele veșnice (2012 - 2022), coordonator pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial. Cartea apare în format 13x20 cm, are 248 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Pentru a omagia una dintre figurile marcante care a adus o contribuție esențială la renașterea franciscanismului în România - părintele Petru Albert -, la Editura "Serafica" a apărut volumul In memoriam pr. Petru Albert, OFMConv., la zece ani de la trecerea la cele veșnice (2012 - 2022), coordonator pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial.

După cum subliniază însuși coordonatorul acestei cărți, paginile de față reprezintă un mic omagiu adus personalității complexe, vizionare și vivace a celui ce a fost, întâi de toate frate franciscan, preot, directorul Seminarului franciscan (fiind unul din artizanii redeschiderii acestei instituții), directorul redacției române a revistei "Mesagerul sfântului Anton" (fiind unul dintre fondatorii ei), traducător neobosit al Bibliei de la Ierusalim.

Și pentru că a rezuma în câteva zeci de pagini munca monumentală în slujba lui Dumnezeu și a franciscanismului, depusă de părintele Petruț (cum îl numeau apropiații), ar fi o sarcină extrem de dificilă, volumul readuce în prim plan figura sa recompusă din evocările celor care l-au cunoscut de-a lungul celor 93 de ani de viață și 65 de ani de preoție.

Așa cum un diamant capătă valoarea sa autentică numai după șlefuirea tuturor fațetelor, mărturiile adunate în această carte revelează, obiectiv și emoționant, multiplele haruri pe care le-a avut părintele Petru Albert.

*

La Editura "Serafica" a apărut cartea Te voi iubi de-a pururi, autor Gina Agapie.

Cartea apare în format 14x20 cm, are 318 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Editura "Serafica" semnalează o nouă apariție editorială: "Te voi iubi de-a pururi", autor Gina Agapie. Acest volum apărut la editura noastră propune o lectură extrem de provocatoare a unui roman situat la intersecția culturală dintre spiritualitatea iudaică, monahismul occidental și laicismul est-european.

Autoarea ne invită să urmărim - ba chiar pe alocuri să lăsăm liberă imaginația noastră și să scriem alături de ea - destinele a trei personaje aflate la o răscruce existențială. Unul din personajele principale este Ana, o ființă la granița dintre adolescență și descoperirea propriei feminități. Este abandonată de către mama sa într-un orfelinat din România, de unde ajunge într-un așezământ monahal din Franța, numit "Școala vieții". Pentru a marca această trecere, Ana lasă în urmă vechea sa identitate devenind Levana (care înseamnă "lună" sau "alb") ori Căprioara albă. În această școală a vieții ea îl întâlnește pe Lev Tov ("Inimă bună" în ebraică), un pictor tradițional de icoane, un zugrav de icoane sau iconar cum este numit în ortodoxismul bizantin. Acest pictor suferă și el o transformare, devenind zugrav de suflete, maestru spiritual atât pentru Levana, cât și pentru al treilea personaj principal, Lev Tahor ("Inimă curată"), un novice care trebuie să aleagă între viața preoțească și dragostea mundană. Deși subiectul ar putea să pară déjà lu (deja citit), cartea de față este o carte a sfâșierilor interioare prezentate lucid și organic, cu precizie de chirurg. Pe lângă curiozitatea firească provocată de îmbinarea Talmudului cu Biblia, din punct de vedere literar, volumul se distinge și prin construcția atipică: locul și timpul nu sunt conturate prin descripții obișnuite, ci prin introspecții; narațiunea nu e dezavuată de acțiuni concrete ci de dinamica dialogurilor dintre personaje; iar inserarea unor fragmente de jurnal sub forma unor bilețele cu poezii sau reflecții nu face altceva decât să sporească autenticul scenariului propus.

*

Recent, Editura "Serafica" a publicat cartea Fragilitatea la Francisc de Assisi, autor Pietro Maranesi, traducere pr. Iosif Diac, OFMConv. Cartea apare în format 11X18 cm, are 112 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

La Editura "Serafica" a apărut volumul Fragilitatea la Francisc de Assisi, autor Pietro Maranesi, traducere pr. Iosif Diac, OFMConv.

Considerăm că acest nou studiu despre Sfântul Francisc de Assisi este o apariție editorială inedită și importantă, ce aduce o lumină nouă asupra resorturilor interioare ale sărăcuțului din Assisi, resorturi care au stat la baza vieții sale de om și sfânt, și care au definit identitatea și conceptele Ordinului Franciscan.

Preot capucin, profesor la Institutul Teologic din Assisi, doctor docent în Teologie dogmatică și Franciscanism, Pietro Maranesi, construiește o adevărată teologie a fragilității, pentru că numai în astfel de momente se cunoaște adevărul unei existențe.

Folosindu-se de textele Sfântului Francisc și de biografiile epocii (Îndemnuri, Scrisoare către un ministru, Adevărata și desăvârșita bucurie, Compilația de la Assisi, biografiile lui Toma de Celano și Bonaventura), autorul structurează cartea în trei capitole, care corespund, temporal, cu fragilitățile experimentate de Sfântul din Assisi.

În prima parte, Pietro Maranesi vorbește despre descoperirea fragilităților, începutul convertirii sfântului Francisc în două etape esențiale: descoperirea chipului leproșilor și a Răstignitului din biserica de la San Damiano, adică o fragilitate existențială și una teologică.

În al doilea capitol, autorul vorbește despre fragilitatea relațiilor dintre frații franciscani și marginalizarea lui Francisc, adică o fragilitate cotidiană și una dogmatică.

În cele din urmă, al treilea capitol este dedicat ultimei fragilități: îmbrățișarea "surorii moartea" tratată tot dual - moartea unui om creștin și moartea unui sfânt cristoform.

*

La Editura "Serafica" a apărut cartea Prezența Fraților Minori Conventuali din România în Lume. Almanah misionar franciscan (color), coordonator Comisia de Animare Misionară. Cartea apare în format 17x14 cm, are 216 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 50 lei.

Pentru a marca 125 de ani de la înființarea Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România, Comisia de Animare Misionară din cadrul provinciei a tipărit la Editura "Serafica" volumul "Prezența Fraților Minori Conventuali din România în Lume. Almanah misionar franciscan", sub îngrijirea pr. Irimia-Romică Pal. Conceput ca primul almanah misionar franciscan al provinciei, această inițiativă istorică își are motivația în însăși carisma franciscană instituită de Sfântul Francisc de Assisi, în urmă cu mai bine de 700 de ani, la întâlnirea misionară cu sultanul sarazinilor.

Volumul de față are trei calități excepționale de necontestat.

În primul rând, este evidentă valoarea sa de document istoric, chiar dacă nu își propune acest lucru. Se spune că un popor, o comunitate, nu are viitor dacă își uită trecutul. Mărturiile din paginile de față, grupate în două părți distincte (misiuni din străinătate și din țară), reprezintă o actualizare a trecutului și garanția prezentului pentru generațiile viitoare.

În al doilea rând, din punct de vedere literar, marele merit al acestui volum este că, deși a implicat o muncă enormă - cum se întâmplă în cazul unei cronici - nu se rezumă doar la o simplă cronică; datele statistice se îmbină și se echilibrează perfect cu narațiunea, rezultând o lectură fluidă și inedită.

Nu în cele din urmă, volumul are și calitate unei radiografii umane de înaltă fidelitate. Deși la prima vedere ar părea un document de specialitate adresat fraților franciscani, această apariție editorială se adresează tuturor cititorilor care doresc să aprofundeze carisma misionară franciscană, mai puțin cunoscută. Obișnuiți să vadă în preoții și frații franciscani doar persoane consacrare, cititorii vor descoperi aici pagini pline de oameni care se roagă, muncesc, râd sau își mărturisesc dificultățile pe care le întâmpină în misiunile lor de pe tot globul pământesc.

*

La Editura "Serafica" a apărut Tratatul despre Purgatoriu, autor Sfânta Ecaterina de Genova, traducere pr. Adrian Măgdici, OFMConv.

Cartea apare în format 10x14 cm, are 72 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 6 lei.

Mulți s-ar întreba de ce o nouă carte despre purgatoriu. Avem rugăciuni pentru ei.

Aceste pagini reprezintă, de fapt, o trecere de la purgatoriul uman la cel sufletesc.

Sfânta Ecaterina de Genova (Serafina - cum o numesc unii italieni) și-a dedicat aproape întreaga viață slujirii săracilor, după modelul Sfântului Francisc de Assisi. Născută într-o familie nobilă și cu un destin dinainte stabilit de părinți, Ecaterina a cunoscut, pentru o scurtă perioadă, plăcerile lumești, plăceri care i-au devenit, mai apoi, purgatoriul lumesc în drumul cunoașterii lui Dumnezeu. Experiențele lumești și trăirile interioare, care au reprezentat un adevărat purgatoriu, s-au concretizat în aceste pagini pentru care, pe drept cuvânt învățații Bisericii au numit-o pe Ecaterina de Genova doctor al purgatoriului.

(Editura "Serafica")

* * *

Catehetica în firimituri
Albino Luciani (Papa Ioan Paul I), traducere, note și postfață de Cristina Grigore, cuvânt înainte de Jean Guitton, Editura "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-212-5, 14x20 cm, 128 p., 28 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4869-catehetica-in-firimituri.html

In memoriam Pr. Petru Albert, OFMConv., la zece ani de la trecerea la cele veșnice (2012 - 2022)
Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv. (coord.), Editura "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-211-8, 13x20 cm, 248 p., 30 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4865-in-memoriam-pr-petru-albert-ofmconv.html

Te voi iubi de-a pururi
Gina Agapie, Editura "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-210-1, 14x20 cm, 318 p., 30 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4863-te-voi-iubi-de-a-pururi.html

Fragilitatea la Francisc de Assisi
Pietro Maranesi, traducere pr. Iosif Diac, OFMConv., Editura "Serafica", 2022, ISBN 978-606-770-208-8, 11x18 cm, 112 p., 12 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4812-fragilitatea-la-francisc-de-assisi.html

Prezența Fraților Minori Conventuali din România în Lume. Almanah misionar franciscan (color)
Comisia de Animare Misionară, Editura "Serafica" 2022, ISBN 978-606-770-199-9, 17x24 cm, 216 p., 50 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4573-prezena-frailor-minori-conventuali-din-romania-in-lume-almanah-misionar-franciscan.html

Tratatul despre Purgatoriu
Sfânta Ecaterina de Genova, traducere pr. Adrian Măgdici, OFMConv., Editura "Serafica" 2022, ISBN 978-606-770-202-6, 10x14 cm, 72 p., 6 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/4694-tratatul-despre-purgatoriu.html

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 1610.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat