Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Editura "Sapientia": Patru noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Glasul tău în Biserică. Analiza datelor și interpretarea rezultatelor sondajului realizat în Dieceza de Iași în perioada 1-30 iunie 2021, coordonator pr. dr. Daniel Iacobuț; Sacramentul Penitenței. Pentru cateheți, penitenți și confesori, scrisă de pr. dr. Emil Moraru; Pauline Jaricot - 1799-1862. Biografie, scrisă de Catherine Masson; O dragoste infinită, scrisă de Simona și Vlad Achim.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Glasul tău în Biserică. Analiza datelor și interpretarea rezultatelor sondajului realizat în Dieceza de Iași în perioada 1-30 iunie 2021, scrisă de Daniel Iacobuț, coord. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 21Ś30 cm, are 68 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

În partea de deschidere a Exortației apostolice Evangelii gaudium despre vestirea evangheliei în lumea actuală, papa Francisc vorbește despre "o reînnoire eclezială care nu poate fi amânată", ce pornește de la o "opțiune misionară" care să plăsmuiască tot mai mult o "Biserică ce iese în lume". În acest sens, Sfântul Părinte insistă asupra unei convertiri misionare și pastorale:

"Pastorația în cheie misionară cere să se abandoneze criteriul pastoral comod al lui «s-a făcut mereu așa». Îi invit pe toți să fie curajoși și creativi în această misiune de a regândi obiectivele, structurile, stilul și metodele evanghelizatoare ale propriilor comunități. O identificare a scopurilor fără o căutare comunitară adecvată a mijloacelor pentru a ajunge la ele este condamnată să rămână o simplă fantezie".

Răspunzând dorinței și îndemnurilor papei Francisc, Dieceza de Iași intenționează să găsească modalitățile cele mai potrivite pentru ca fiind fidelă lui Cristos să trăiască la o intensitate cât mai mare "bucuria minunată și mângâietoare de a evangheliza". În acest sens, Secțiunea Pastorație din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași intenționează elaborarea unui proiect pastoral diecezan care să corespundă vieții de credință precum și mandatului misionar primit de la Sfântul Părinte Francisc. În cadrul acestui demers un rol important îl are chestionarul "Glasul tău în Biserică", propus în dorința de a valoriza contribuția fiecărui membru în vederea îndeplinirii misiunii Bisericii. Tocmai pentru că vocația fiecăruia este esențială, sunt importante părerile și sugestiile tuturor pentru ca Biserica să fie fidelă lui Cristos. Contribuțiile oferite de toți aceia care au răspuns la chestionar dovedesc că o astfel de împărtășire este un dar pentru Biserică, dar și o îmbogățire pentru drumul personal de credință.

Experiența Bisericii Universale din ultimii ani ne propune acest instrument prin care glasul membrilor Poporului lui Dumnezeu poate fi ascultat în mod eficient, așa cum s-a întâmplat cu chestionarul prilejuit de Sinodul Episcopilor cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional" (2018). O amplă consultare este dorită și în vederea următoarei Adunări generale a Sinodului Episcopilor dedicat temei: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune" (2023). Parcursul sinodal (2021 - 2023) a fost anticipat într-un mod providențial de consultarea care a avut loc în Dieceza de Iași.

Într-un fel, întreagă inițiativă de consultare a Poporului lui Dumnezeu răspunde mandatului misionar încredințat de papa Francisc în vizita sa la Iași în data de 1 iunie 2019:

"Amintiți-vă de potențialul pe care îl aveți și de marea misiune pe care o puteți desfășura: să deschideți drumuri pentru a merge împreună și pentru a duce mai departe acel vis care este profeția: fără iubire și fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ".

Acest raport prezintă rezultatele obținute în urma sondării opiniei credincioșilor din Dieceza de Iași în vederea realizării unei analize a dinamicii pastorale și a identificării unor direcții de acțiune.

Pr. dr. Daniel Iacobuț

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Sacramentul Penitenței. Pentru cateheți, penitenți și confesori, scrisă de pr. dr. Emil Moraru. Cartea apare în colecția "Cateheza", în formatul 11Ś17 cm, are 76 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea transmisă preoților pentru Joia Sfântă din anul 2002, le-a adresat "o invitație caldă la a redescoperi în mod personal și la a face să fie redescoperită frumusețea sacramentului Reconcilierii, care, din diferite motive, de câteva decenii, suferă o anumită criză".

Motivul principal al acestei crize fusese identificat de Papa Pius al XII-lea: "Păcatul din timpul nostru este pierderea simțului păcatului". Și, într-adevăr, este evident că, dacă lipsește simțul păcatului, sacramentul instituit de Isus pentru a-l elimina nu are nici sens, nici valoare.

Atenuarea progresivă a simțului păcatului este cauzată de cultura contemporană a secularismului, care face abstracție de Dumnezeu; de preocuparea psihologică de a nu pune frâie libertății; de ideea de a arunca asupra societății toate greșelile; de relativismul etic; de refuzul oricărei referințe la transcendent; de umbrirea ideii stăpânirii divine asupra vieții omului.

Ca o ultimă analiză, pierderea simțului păcatului este o formă sau un rod al faptului de a-l nega pe Dumnezeu.

Această lucrare este împărțită în două părți, strâns legate între ele și complementare. Pentru a înțelege doctrina și aspectul normativ cu privire la sacramentul Penitenței sau al Reconcilierii (a doua parte), este, într-adevăr, necesar să cunoaștem doctrina cu privire la sacramente în general (prima parte).

Conținuturile acestui mic volum, conturate făcând apel la cuvântul lui Dumnezeu și la magisteriul Bisericii, sunt expuse într-un stil și un limbaj ușor de înțeles și, prin urmare, accesibil tuturor credincioșilor poporului lui Dumnezeu.

Acest volum mic este un ajutor pentru cateheți și confesori, și este propus credincioșilor laici doritori de a aprofunda valoarea inestimabilă a sacramentului milostivirii divine și a reconcilierii cu Dumnezeu, cu Biserica și cu frații, și de a cunoaște condițiile pentru o celebrare senină și roditoare.

Pr. dr. Emil Moraru

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Pauline Jaricot - 1799-1862. Biografie, scrisă de Catherine Masson și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în formatul 14Ś20 cm, are 416 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Inscripția de pe mormântul în care Pauline Jaricot se va odihni până în 1935, în cimitirul din Loyasse, o prezenta ca "Fondatoare a Operelor de Răspândire a Credinței și a Rozariului Viu". Formula rezumă o viață bazată pe contemplație și acțiune, rugăciune și opere cu un remarcabil simț al organizării. Pe deplin contemplativă, femeie a rugăciunii, ea era cu totul în lume, după cum o dovedește și angajamentul său pentru dreptate socială.

A scrie biografia Paulinei Jaricot înseamnă a aborda un domeniu complex, care îi cere autorului să urmărească o viață inserată într-un context social, politic și religios, de-a lungul unei perioade istorice frământate. Este ceea ce a reușit Catherine Masson, bazându-se pe numeroasele scrieri ale Paulinei Jaricot și pe un important fond de arhive. Ea ne prezintă o femeie a rugăciunii, pătrunsă de prezența lui Dumnezeu. O prezintă pe femeia, laica de origine burgheză, care nu a ezitat să sfideze prejudecățile timpului său pentru a se confrunta cu o lume în plină schimbare. Ne prezintă o femeie pe deplin lioneză, inserată în structurile sociale și religioase din Lyon, din jurul bisericii Saint-Nizier, inima spirituală a orașului, pe care o frecventa cu asiduitate. Pauline Jaricot a cunoscut aici o veritabilă convertire. Aici s-a conturat vocația ei, în Fourvière va face în secret un vot de castitate. Într-un oraș traumatizat de Revoluție, dar în care procesul de industrializare era foarte rapid la începutul sec. al XIX-lea, își formează convingerile sociale pe care le împărtășește apoi cu un alt mare lionez, Frédéric Ozanam. De asemenea, contextul lionez este inseparabil de angajamentul său față de misiuni, iar crearea Răspândirii Credinței în 1822, cu punerea în aplicare a unui plan de acțiune, i-a permis colectarea de fonduri care au devenit în curând considerabile. La fel cum tradiția mariană, care este foarte vie la Lyon, este inseparabilă de crearea operei atât de originale a Rozariului Viu.

Saint-Nizier, Fourvière, Saint-Policarp, cu muncitorii care lucrează în industria mătăsii, cartusienii, Casa Lorette reprezintă un teritoriu ce evocă vitalitatea catolicismului lionez de la acea vreme, care strânge rândurile în jurul Paulinei Jaricot, cu angajamente în diferite domenii. Unele s-au blocat, așa cum a fost visul unei fabrici ideale, în totalitate creștină, ce s-a spulberat pe fondul unui eșec financiar dramatic și care i-a adus încercări teribile.

Pauline Jaricot s-a pus total în slujba unui demers laic în serviciul Bisericii Catolice, respectând în același timp structurile ecleziale. Potrivit lui Jaques Gadille, "ea a deschis calea pentru rolul ce le revine laicilor, în prim-planul vieții Bisericii". A fost pionier în multe domenii. Ca femeie și laică, n-a avut o misiune tocmai ușoară, în ciuda faptului că se bucura de o adevărată autoritate printre numeroși preoți și persoane consacrate. Fapt dovedit de ostilitatea unei părți importante a notabililor catolici lionezi care au încercat să o destabilizeze, manifestând față de ea o ură permanentă. Viața sa arată complexitatea locului femeii în Biserică, bucurându-se de recunoașterea instituției, dar având parte în același timp de cele mai jalnice persecuții din partea unei lumi eminamente masculine.

Cartea Catherinei Masson, o biografie istorică a unei mari lioneze, este, totodată, foarte actuală în ceea ce privește locul femeilor și al laicilor în Biserică.

Jean-Dominique Durand

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: O dragoste infinită, scrisă de Simona și Vlad Achim. Cartea apare în colecția "Romanul religios", în formatul 14Ś20 cm, are 288 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

E greu de spus de ce este dificil de realizat un roman în stil postmodernist, dar cel mai dificil este să-l începi. Din multe motive. Mai întâi, pentru că ai nevoie de har divin numit impropriu inspirație și acesta pleacă de la tine când nu dai dovadă de puritate sufletească, de smerenie și de iubire profundă a lui Dumnezeu și a aproapelui. Noi, oamenii, avem tendința să criticăm, să ne raportăm mereu la alții, fără să știm că se ofilește timpu-n noi ca floarea-n glastră. Apoi, primul roman a fost rezultatul unei experiențe de-o viață și era izvorât dintr-o imensă recunoștință față de Creator, pentru că o vreme am cunoscut o părticică din bucuria existentă în rai, fiind scutită de suferințe majore. Ca să înțelegeți, uitați-vă la copii și la adolescenți! Ei par lipsiți de orice grijă și sunt exuberanți, vibrând de o viață plină de dragoste (cei mai mulți dintre ei). Așa am fost si eu: un copil răsfățat de Dumnezeu, Tatăl care a făcut mari minuni pentru mine, determinându-mă să cred că viața creștinului este mereu perfectă. Ultimii ani, în schimb, m-au maturizat subit. Nu credeam să-nvăț a muri vreodată până când suferința mi-a răsărit în cale. Am înțeles atunci că drumul mântuirii este, uneori, drumul crucii.

În al doilea rând, trebuie să mai spun că nu știu cum se va termina romanul acesta, existând în mine două porniri: de a reda adevărul gol goluț sau de a prefera un sfârșit pe placul cititorilor care mi-au reproșat când am publicat romanul de debut că am ucis personajul iubit de ei, părintele Gabriel, preferând să redau destinul unui sfânt, căci nu există vreo dovadă de dragoste mai mare a Creatorului și a oamenilor decât sacrificarea propriei vieți pentru a salva viața cuiva.

În concluzie, voi afla sfârșitul odată cu dumneavoastră, pentru că eu nu sunt Dora și va trebui să mă decid dacă viața ei transmite un mesaj mai util pentru mântuirea voastră decât existența mea. Rândurile vă vor purta și prin peregrinările mele în drumul de promovare a primei cărți și astfel veți descoperi preoți asemenea lui Gabriel, dispuși să-și dea tot interesul pentru mântuirea aproapelui.

Voi căuta un alt preot pentru a-l înlocui pe Gabriel în noul roman, iubindu-l de pe acum, pentru că el a renunțat la tot ceea ce-l lega cel mai mult de pământ, mai ales la soție, la copii, pentru a ne asigura tuturor o cale mai lină spre rai. Voi păstra personajele cu care te-ai obișnuit, iar la nevoie voi crea altele.

Simona și Vlad Achim

*

Glasul tău în Biserică. Analiza datelor și interpretarea rezultatelor sondajului realizat în Dieceza de Iași în perioada 1-30 iunie 2021,
Daniel Iacobuț, coord., Ed. "Sapientia", Iași 2022, 68 p., 21Ś30 cm, ISBN 978-606-578-483-6, 40 lei.

Sacramentul Penitenței. Pentru cateheți, penitenți și confesori,
Emil Moraru, Ed. "Sapientia", Iași 2022, 76 p., 11Ś17 cm, ISBN 978-606-578-486-4, 10 lei.

Pauline Jaricot - 1799-1862. Biografie,
Catherine Masson, Ed. "Sapientia", Iași 2022, 416 p., 14Ś20 cm, ISBN 978-606-578-483-3, 40 lei.

O dragoste infinită,
Simona și Vlad Achim, Ed. "Sapientia", Iași 2022, 288 p., 14Ś20 cm, ISBN 978-606-578-481-9, 30 lei.

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 1265.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat