Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași, scrisă de pr. dr. Petru Ciobanu și dr. Dănuț Doboș, și Psalmii: comentariu exegetic și actualizare, vol. II (Psalmii 51-100), scrisă de Gianfranco Ravasi și tradusă în limba română de pr. dr. Robert Balan.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași, scrisă de pr. dr. Petru Ciobanu și dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 17Ś24 cm, are 372 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

"Să-i lăudăm pe bărbații vestiți și pe părinții noștri după generații!" (Sir 44,1) Cu aceste cuvinte își începe elogiul strămoșilor înțeleptul Ben Sirah, oferind cititorilor și cinstitorilor adevăratului Dumnezeu numeroase modele de fidelitate față de Cel Preaînalt. Exemplul său a fost urmat, după ani și ani, de autorul Scrisorii către Evrei, care descrie credința lui Abraham, Moise și altor eroi (cf. Evr 11,8-40), culminând cu lui Isus Cristos, pe care-l numește "începutul și desăvârșirea credinței" (Evr 12,2). Și nu cred că în zadar anume acest verset din Sfânta Scriptură a fost ales pentru a reprezenta spiritul acestei cărți.

Este un fapt indubitabil că avem nevoie de exemple pentru a-i rămâne fideli lui Cristos. Dar unde să le găsim? În paginile Sfintei Scripturi, ar fi primul dintre răspunsuri, dar și în istoria bimilenară a Bisericii, care abundă în eroi ai credinței care, vorba psalmistului, "își au ochii îndreptați spre Domnul Dumnezeul nostru" (cf. Ps 123,2). Cohorta de apostoli, martiri, mărturisitori, păstori, fecioare, bărbați și femei sfinte, care au mers înaintea noastră, bătătorind calea spre veșnicie, ne vorbește și azi, încredințându-ne că a-l urma pe Domnul este cel mai frumos lucru pe acest pământ, chiar dacă deseori multe sunt împotrivirile și piedicile.

Dar nu doar cufundând-ne în negura timpului sau trecând mări și țări găsim astfel de modele sau - pentru a apela la titlul acestei cărți - figuri ilustre care să ne îndrepte ochii credinței spre Dumnezeu. Le avem atât de aproape de noi, și ca timp, și ca spațiu, chiar în această "Grădină a Maicii Domnului". Și sunt bucuros că cei doi autori - pr. dr. Petru Ciobanu și dr. Dănuț Doboș - vin cu această nouă apariție editorială, pentru a ne face cunoștință mai îndeaproape cu atâtea figuri ilustre ale Bisericilor locale de Chișinău și Iași, al căror rol în transmiterea și păstrarea credinței este indiscutabil. Și dacă astăzi ne bucurăm de libertatea de a ne face semnul mântuitor al crucii, de a ne ruga fără frica de a fi persecutați, de a ne îndrepta pașii spre biserică fără teama de a fi luați pe sus și duși către o destinație necunoscută, se datorează în mare parte acestor oameni care au trudit spre slava lui Dumnezeu și binele Bisericii, chiar dacă, de multe ori, au avut de înfruntat vânturi potrivnice.

Lucrarea de față, care adună rodul muncii prezentat timp de aproape două decenii în paginile revistei Lumina creștinului, cu titlul elocvent: Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași, reprezintă o frumoasă continuare a colaborării dintre cei doi corifei ai trecutului din cele două Biserici locale. După Biserica și școala: din istoria învățământului catolic în România (Iași 2020), Fericitul Anton Durcovici: floare aleasă în Grădina Maicii Domnului (Iași 2020), și cele trei volume din Biserica și istoria, apărute în anul 2021 (vol. I: Rezistența prin credință, vol. II: Oameni care au făcut istorie, vol. III: Itinerare istorice și culturale), avem acum în fața ochilor această nouă carte căreia i se potrivesc bine cuvintele din Cartea lui Ben Sirah, citate la începutul acestui Cuvânt înainte.

Însă ar fi prea restrâns să spun că lucrarea este rodul colaborării doar dintre cei doi autori. Este mai mult de atât, fiind și rodul legăturii dintre Bisericile din cele două Moldove de pe malurile Prutului, unite prin comuniunea de credință, istorie, limbă, ca și prin sprijinul constant oferit tinerei Dieceze de Chișinău de Dieceza de Iași, mai ales prin preoții și persoanele consacrate dintre Prut și Carpați care au slujit și mai slujesc poporul lui Dumnezeu din Republica Moldova. Merită menționat în acest sens și faptul că însuși pr. dr. Petru Ciobanu, coautor al lucrării de față, a fost cultivat în Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, chiar dacă formarea de istoric a primit-o aici, la Chișinău.

Dar revenind la "Figurile ilustre", răsfoind cartea, m-am întâlnit cu atâtea persoane din trecutul mai îndepărtat sau mai recent al celor două dieceze, unele dintre care am avut posibilitatea să le cunosc personal și chiar să colaborez cu ele, fapt care mă bucură enorm și, în calitatea mea de păstor al Diecezei de Chișinău, le sunt recunoscător autorilor că și personalități basarabene, născute sau care au activat aici, au fost incluse în lunga listă de chipuri cu care am avut plăcerea să mă întâlnesc răsfoind paginile acestei cărți. Dar mulțumirea mea o exprim și pentru numeroasele figuri ilustre din Dieceza de Iași, dieceza mea natală, în care m-am născut, am crescut făcând primii pași pe drumul credinței și care m-a format ca preot și care am rămas atât de atașat chiar și după mai mult de treizeci de ani de păstorire în Republica Moldova.

Da, sunt "Oameni cari au fost" - ca să folosesc titlul unei cărți a marelui istoric Nicolae Iorga -, oameni din trecut, dar care au multe a le spune oamenilor care trăiesc în prezent, creștinilor de astăzi, cei cărora le-a fost încredințat stindardul credinței pentru a-l transmite generațiilor următoare. Și avem nu doar multe de ascultat de la acești vrednici înaintași ai noștri în ale credinței, dar și multe de învățat de la aceste figuri ilustre! De aceea, consider acest răboj al istoriei noastre nu doar ca un elogiu adus strămoșilor, ci și ca un manual din care avem a învăța fidelitatea față de Mântuitorul nostru.

† Anton Coșa
episcop de Chișinău

*

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea: Psalmii: comentariu exegetic și actualizare, vol. II (Psalmii 51-100), scrisă de Gianfranco Ravasi și tradusă în limba română de pr. dr. Robert Balan. Traducerea în limba română este însoțită de o prefață scrisă de Eminența Sa cardinalul Gianfranco Ravasi. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 17Ś24 cm, are 1198 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 150 lei.

Sfântul Ambroziu, în Hexameron (111,5) prezenta respirația rugăciunii care se ridica din adunarea liturgică a bisericii sale din Milano în timpul cântării psalmilor ca "ondulare maiestuoasă a valurilor oceanului". La o altă pagină (PL 14,925) simțea că, la această cântare a psalmilor "care salută răsăritul și care răsună la căderea nopții, nicio inimă nu poate fi impenetrabilă: inimile dure ca pietrele întineresc, cei duri devin blânzi... pentru că în psalmi învățătura și fascinația merg împreună".

Această exaltare entuziastă a Psaltirii este o constantă a literaturii creștine și pentru faptul că psalmii au devenit textul privilegiat al rugăciunii mesianice și liturgice a creștinismului. Un comentator din 1700, Calmet, comparase Psaltirea cu o carpetă plină de culori, cu sectoare bine conturate și circumscrise, cele care mai apoi aveau să fie definite ca "genuri literare". Rugăciunea în starea pură, aleluia imnurilor care îl celebrează pe Dumnezeu "pentru gloria sa mare" fără să ceară nimic, se întrepătrunde cu strigătul foarte des al lamentațiunii care-i prezintă lui Dumnezeu obscuritățile existenței, amărăciunea suferinței, coșmarul singurătății. Mulțumirea fericită se întâlnește cu abandonarea plină de încredere. Tragediile naționale, obiectul rugăminților comunitare, se unesc cu cânturile speranței mesianice proiectate asupra destinului luminos al Israelului lui Dumnezeu.

Pentru a cunoaște acest "microcosmos" și pentru a-l face să răsune continuu în Biserică și în inima fiecărui credincios ca "voce a Miresei care vorbește Mirelui ei", conform cu definiția sugestivă a Psaltirii dată de Conciliul al II-lea din Vatican (Sacrosanctum conclium, n. 84), e necesară o muncă serioasă de pătrundere, pentru că psalmii, în afară de a fi o operă de mistică și teologie, adesea sunt cânturi de o mare calitate poetică, decorate cu simboluri sclipitoare, construite cu expresii literare puternice și complexe, marcate de diferitele epoci de compoziție. După secole de cercetare a exegezei, care a folosit instrumente de analiză tot mai sofisticate, se reușește mai mult să se descopere tezaurul ascuns în aceste cânturi.

Această operă a lui Gianfranco Ravasi, profesor de exegeză vetero-testamentară la Facultatea de Teologie a Italiei Septentrională și la Seminarul Arhiepiscopal din Milano, pe de o parte, vrea să facă bilanțul acestei cercetări arătând toată lumina care a fost reflectată în aceste 150 de compoziții ale Psaltirii. Dar, în același timp, strângând cele mai recente orientări ale cercetării, această operă se îndreaptă și spre noi itinerare.

În acest sens, va fi utilă trasarea planului de lectură urmărit constant de autor în comentariul fiecărui cânt psalmic. După acțiunea dificilă a versiunii care păstrează prospețimea și transparența poeziei în ciuda distanței culturale a paginii antice și orientale și a frecventelor obscurități textuale, se încearcă descoperirea primei calități a psalmului, a primei sale provocări, a incidenței sale primare. Se deschide în acest moment analiza propriu-zisă, care, deși folosește cea mai rafinată tehnologie exegetică, se transformă mereu într-un comentariu limpede și imediat. Un prim capitol este dedicat dimensiunii literare, adică reconstrucției structurii, adesea riguroase, care se manifestă printr-o "radiografie" îngrijită a poemului. Dar descoperirea acestei matrice nu poate avea loc fără să fi identificat tot coloritul țesutului de simboluri care constituie aproape tot corpul poeziei. În acest sens, opera lui Ravasi se desprinde de aridele recompuneri doar la nivel lingvistic ce uită valoarea poetică, vie, umană și întrupată în rugăciunea psalmică.

Definite fiind genul, calitatea și fascinația literară a cânturilor, autorul trece la lectura exegetică propriu-zisă, făcută după acel plan, izolată la început la nivel literar. Este al doilea capitol, adesea vast, cel specific pentru fiecare psalm: de aici, fiecare rugăciune reapare în fața ochilor cititorului în toate nuanțele sale, chiar și cele mai subtile, se luminează meandrele cele mai obscure și dificultățile numeroase de interpretare se transformă în cânt pentru credincioșii noștri de azi și pentru oamenii care așteaptă și cercetează. De aceea, autorul vrea să recupereze, pe de o parte, intarsiile temelor biblice evocate de psalmi, care îi și fac "compendiu și sumă a întregului Vechi Testament", după cum scria sfântul Robert Belarmin; dar încearcă și să arate influența lăsată de glasul și de poezia psalmilor în literatura din toate timpurile, astfel încât erau simțiți ca un cânt al întregii umanități. Pe această linie se dezvoltă examenul rezonanțelor creștine, personale și ecleziale ale fiecărui psalm. Rugăciunea devine astfel laudă corală și personală, legată de fapte și zile: "Voi cânta Domnului în viața mea, voi cânta psalmi Dumnezeului meu cât voi trăi" (Ps 104,33; 146,2).

Din 1955, anul în care G. Castellino publica comentariul său la psalmi pentru coloana La Sacra Bibbia condusă de monseniorul Garofalo, în Italia nu mai apăruse niciun comentariu complet exegetic la această monumentală culegere de rugăciuni, cuvântul lui Dumnezeu și cuvântul omului. Acum, cu opera lui Ravasi se va putea descoperi în mod nou și complet din plin această carte mistică și terestră, divină și umană, "care, spre deosebire de alte scrieri biblice, îmbrățișează în universalitatea sa materia întregii teologii. Rațiunea pentru care este cartea biblică cea mai folosită în Biserică este pentru că ea conține în interior întreaga Scriptură... Caracteristica sa este aceea de a spune din nou, sub formă de laudă și de rugăciune, tot ce expun celelalte cărți după modurile de narare, de exortație, și de discuție... Scopul său este acela de a face să se roage, de a ridica sufletul până la Dumnezeu prin contemplarea maiestății sale infinite, prin meditarea excelenței fericirii eterne, prin comuniunea cu sfințenia lui Dumnezeu și imitarea efectivă a perfecțiunii sale" (Sfântul Toma de Aquino, "In Psalmos Davidis Expositio", în Opera Omnia S. Tomae, ed. Vivos, vol. XVIII, p. 228-229).

† Carlo Maria Martini

* * *

Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași
Petru Ciobanu, Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", 2022, ISBN 978-606-578-480-2, 17Ś24 cm, 372 p., 40 lei

Psalmii: comentariu exegetic și actualizare, vol. II (Psalmii 51-100)
Gianfranco Ravasi, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-460-4, 17Ś24 cm, 1198 p., 150 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1929.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat