Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Cuvinte încolțite, poezii de Emil Bejan

A apărut la Editura "Presa Bună" volumul de poezii intitulat Cuvinte încolțite, al căror autor este Emil Bejan. Începe cu un "gând de binecuvântare" semnat de PS Petru Gherghel, episcop emerit, iar pr. Cristian Diac semnează prefața. Cartea, într-un format grafic deosebit, cuprinzând 156 de poezii în cele 354 de pagini, cu o copertă color care ilustrează titlul, poate fi procurată de la Librăria "Presa Bună" din Iași.

*

Prefață

Parcurgerea unui volum de poezii înseamnă călătoria prin universul gândurilor unui om, accesul liber prin încăperile sufletului său, care împărtășește cu noi toți aceeași realitate a vieții în înfățișările ei generale, dar pe care o filtrează și o transfigurează într-un fel unic prin intermediul artei poetice, dându-i o pecete care este numai a sa. Emil Bejan, părintele acestor poezii, nu este de "profesie" poet, iar modestia lui nici nu i-ar îngădui să se recomande ca fiind unul. Citind însă cu răbdare cele peste o sută de poezii cuprinse în acest volum, plăsmuite și prelucrate atent în atelierul intim al ființei sale, nu i-ar putea fi contestată "chemarea" de poet.

Volumul de față, despre care cred, în lipsa oricărei dovezi, că nu va fi singurul, se intitulează "Cuvinte încolțite", o sintagmă care dezvăluie un adevăr, un crez personal al autorului, și anume: căutându-se unele pe altele, aspirând la învecinarea și amplasarea lor în același vers sau în aceeași strofă, cuvintele și-au atins menirea de a fi revelatoare de adevăruri spi-rituale și de trăiri profunde, de semnificații care sensibilizează sufletul și îi infuzează vibrații înălțătoare spre Dumnezeu, spre veșnicie, spre mântuire. Singure și disparate, ele s-au unificat în creuzetul unui cuget impregnat de credință, s-au convertit, așa cum dezvăluie chiar prima poezie, pentru a se armoniza și a fi dăruite altor suflete.

Cu o structură tripartită, cuvintele încolțite ni se prezintă mai întâi ca "Rod". Această primă parte este un pelerinaj poetic spiritual prin misterele credinței creștine, așa cum ni se prezintă ele de-a lungul unui an liturgic în rit catolic: de la întruparea Cuvântului divin și apariția Luminii în lume, trecând prin sacrificiul cristic pe Calvar, până la Înviere, Înălțare și Rusalii. Elogiul cuvintelor îl primește Treimea persoanelor dumnezeiești: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Fiului îi sunt dedicate multe poezii, cititorul fiind purtat prin toate marile evenimente ale vieții lui pământești: "La Betleem", "Botezul Domnului" "Pescuirea minunată", "De câte ori", "În fața celui ce coboară" etc. De ofranda poetică a autorului se bucură cu predilecția Fecioara Maria care este "Mamă", "Măicuță", "Regină". Sentimentul filial înaintea Mamei cerești are o expresi-vitate distinctă și transpare în versuri înduioșătoare, mai ales în poeziile "În brațele Mariei", "Măicuța mea", "De ziua Mamei".

A doua parte a prezentului volum ne vorbește despre "Dar". Alegerea acestui nume poate avea un înțeles ambivalent. Poeziile sunt toate daruri pe care autorul le face din generozitatea inimii sale unor persoane care pentru trecutul și prezentul vieții lui au o însemnătate deosebită. Un loc proeminent și neconcurat îl ocupă ființa mamei, înaintea căreia irump tot patosul, duioșia și afecțiunea de care este capabilă inima unui fiu. Urmează poezii-dedicație făcute episcopilor Diecezei de Iași la diferite momente aniversare (Preasfinției Sale Petru Gherghel, episcop emerit, Preasfinției Sale Iosif Păuleț, actual episcop de Iași, Preasfinției Sale Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași), preoților care au slujit în diferite perioade la Parohia Catedralei din Iași și prietenilor de suflet. Toți acești oameni au fost ei înșiși, pe de altă parte, daruri care s-au statornicit într-un fel sau altul în sufletul autorului.

"Dor" este numele ultimei părți. Definirea dorului unui scriitor de poezii este dificilă. Departe de a viza ceva material sau lumesc, dorul este o stare de suflet, o vibrație a credinței simțite în țesătura vie a cotidianului vieții, așteptarea unei împliniri de ordin spiritual. Pe axa vieții, dorul este nostalgia după inexprimabilele frumuseți ale tabloului copilăriei, din care nu pot lipsi chipurile părinților, ale fraților, ale locurilor frecventate, chiar ale ogoarelor care păstrează în memoria lor munca mâinilor harnice de altădată. Dorul este năzuință spre puritatea cerului, purtată prin toate anotimpurile anului, aspirația la frumusețea paradisiacă; e așteptarea senină și plină de speranță a odihnei netulburate de la capătul unui pelerinaj pământesc. Acest evantai de trăiri interioare îl redau poezii precum "Acasă", "Pe deal", "Dor și chemare în grădină" etc.

Celui care urmează să-și ofere plăcerea citirii acestui volum îi va fi ușor să observe încă de la primele poezii recurența unui cuvânt care se constituie ca un laitmotiv al întregii creații poetice a autorului: "grădina". Toate trei: "Rodul", cât și "Darul" și "Dorul" sunt din grădină. Grădina este un termen încărcat cu multiple sensuri: e locul prin excelență de regăsire a sufletului cu sine, lăcașul armoniei și al păcii lăuntrice, ambientul predilect al întâlnirii cu Dumnezeu, starea primordială de beatitudine, pierdută prin păcat și devenită obiect al aspirației continue. Maria însăși ca Maică a Domnului este înmiresmata grădină care a rodit Cuvântul mai presus de orice cuvânt. Grădină este și acest volum în întregul lui, în încăperile căruia ne plimbăm pentru a întâlni rostirile unui suflet, pentru a ne oglindi și regăsi pe noi înșine în multe poezii, pentru a simți savoarea unei credințe care nu are nevoie de nicio teoretizare atâta vreme cât trăiește din întâlnirea vie cu Dumnezeu în toată splendoarea misterelor creștine.

Pr. Cristian Diac

*

Cuvânt încolțit

Suntem pe acest pământ pelerini.

Tot ce-am primit, timp, spațiu, întâlniri, sunt de la Dumnezeu. De aceea, simt mereu nevoia de a spune: Mulțumesc!

Mulțumesc părinților mei pentru darul vieții. Chiar dac-am plecat din sat de la 18 ani, continui să fiu același bulgăre de lut desprins din dealurile de la Horlești.

Mulțumesc tuturor consătenilor mei pentru bucuria întâlnirii.

Mulțumesc tuturor preoților întâlniți pe cărare. Cu unii dintre ei am mers mai puțin, cu alții mai mult, dar sunt câțiva care nu m-au părăsit. Le mulțumesc și-i port în rugăciune, oriunde s-ar afla. Fiecare preot întâlnit pe drumul vieții și-a lăsat, mai mult sau mai puțin, amprentele prin grădină. Sunt darul Domnului! Mulțumesc pentru străduința și răbdarea pe care au avut-o cu mine.

Mulțumesc părintelui Cristian pentru tot ajutorul și efortul depus la apariția acestor versuri.

Mulțumesc Editurii Presa Bună, condusă de părintele Adrian Blăjuță, care a crezut în sensibilitatea acestor rânduri rimate.

Mulțumesc familiei mele, izvorul și imboldul atâtor cuvinte încolțite.

Mulțumesc prietenilor mei, Ovidiu și Silviu, care s-au străduit și au reușit să așeze în paginile albe toate cuvintele încolțite.

Mulțumesc ție, prietene, care răsfoiești această carte. Zăbovește o vreme, nu te grăbi! Este posibil să te descoperi pe tine însuți într-una sau chiar în mai multe poezii. Asta îmi va spune că n-am fost niciodată singur.

Rodul, Darul și Dorul să v-aducă pe toți în grădina mea. E loc destul!

Mai devreme sau mai târziu pașii se vor pierde, se vor topi în țărâna acestui pământ, dar amintirea va dărui mereu cuvinte încolțite.

Pentru toate acestea, dar și pentru multe altele neamintite, simt tot timpul nevoia să spun: Mulțumesc!

Un pelerin trebuie să poarte mereu pe cărare acest cuvânt "Mulțumesc".

În lumina înserării, la ceas de taină și taifas cu tine însuți vei descoperi cu bucurie cuvinte încolțite.

Autorul

*

CUPRINS

Gând de binecuvântare
Prefață
Cuvânt încolțit

Rod
Convertirea cuvintelor
Adventul
Drumul către Betleem
La Betleem
Lumina Betleemului
Pruncul
Măsura Iubirii
Tâmplarul
Lumină-n templu
Osana!
Bob
Ghetsemani
Sub cruce
Cruce sfântă
Mamă și Fiu
La Crucea ta
Durere de Mamă
Florii
În Cenacol, după opt zile
Luminată îndoială
Cristos a înviat!
Învierea
Rusalii
Sfânta Treime
Păstorul
Dor și vis nemăsurat
Botezul Domnului!
Pe Muntele Fericirilor
Lut și Lumină
Pescuirea minunată
Încoronarea Reginei
Măicuța mea
În brațele Mamei
La Nazaret, la o Fecioară
La Cana, în Galileea
De ziua Mamei
Acasă-n inima străpunsă
Regelui Isus
În fața Iubirii
Deșertul
Chemare
Sărbătorind Cuvântul
Rugă și rod
Întinde, Doamne!
Când vei veni
Prietene
Părinte ceresc
În fața Celui ce coboară
Cărarea
Dor de izvor
Viața în strai de sărbătoare
Dorul Domnului Isus
Cu Duhul Sfânt, Mângâietorul

Dar
Fascinația convertirii
Dragă mamă
Mamă
Gând de mai...
Preasfințitului Petru Gherghel (1)
Preasfințitului Petru Gherghel (2)
Preasfințitului Iosif Păuleț (1)
Preasfințitului Iosif Păuleț (2)
Ruga Preasfințitului Iosif
Preasfințitului Petru Sescu
Părintelui Paul Budău (1)
Părintelui Paul Budău (2)
Păstori dragi, jubilanți
Celor doi apostoli
La 50 de preoție
Părintelui Cristian Diac (1)
Părintelui Cristian Diac (2)
Dialog
Părintelui Gabriel-Claudiu Păuleț
Părintelui Robert Rîtan
Părintelui Ciprian Antălucă
Părintelui Cristian Bîrnat
Părintelui Paul
Părintelui Marian Păuleț
Părintelui Daniel (1)
Părintelui Daniel (2)
Părintelui Valentin Cochior
Cuvântul
Bădiță Mihai
Alexandra
Dorel
Tereza
Eugenia
Tereza

Dor
Doamne
Bucuria întâlnirii
Bunul Păstor
Tăcerea Iubirii
Dor nedormit
Poveste?
De vei veni
La fân
La Horlești
Zbor întârziat
Pelerinul
Oameni - cărți
Rost rânduit
Înțelesuri
Răspuns
Incident?
Primăvara acas'
Septembrie
Gând autumnal
Când toamna vine
Iarnă
Ani
Sărutul înserării
Timp
Răgaz
Mai aproape
Gând dezvelit
Lacrimi și speranță
Pe-un colț de gând
Bucuria
Există!
Recunoștință
Cuvântul și vorba
Privind apusul
Gând tardiv
Pe deal
Dor și chemare în grădină
Singurătatea bobului de grâu
Acasă
Străpuns
Pe cărare
Ghimpe
Cuvânt interior
Lângă
Lut
Pasul rugii
Carte
La semănat
Tăcerea gândului
Privind clipa
La Tine
Abba, Tată!
Dor tăinuit
Puntea
Regăsire
Rugă
Scrisoare
Cerșetorul
Împăcare
Răspuns
Înțelesuri
Revedere
Întâlnire de taină
Apropieri
Tomnatică-ntâlnire
Hibernală
Mărturisire
Nu, nu...
Cuvinte-n mansardă

* * *

Cuvinte încolțite
Emil Bejan, Ed. "Presa Bună", 2022, ISBN 978-606-95390-3-3, 14x21 cm, 354 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1665.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat