Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut "Buletin istoric", nr. 22

Suntem în ziua de 5 martie, în care, până în anul 2019, îi transmiteam felicitări directorului Editurii "Presa Bună", la care au apărut până atunci 19 numere ale revistei Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Buletin istoric. În loc de felicitări, anul acesta, echipa redacțională și unii dintre aceia care l-au cunoscut bine în anii cât a trăit pe acest pământ i-au dedicat părintelui Cornel Cadar (născut la 5 martie 1964) o treime din paginile publicației noastre istorice, mai exact 90 de pagini semnate de 16 autori.

Cei care sunt interesați de a achiziționa această carte de vizită a Departamentului de Cercetare Istorică sunt rugați a se adresa Librăriei "Presa Bună" din Iași sau direct redacției noastre, prin e-mail: istorie@ercis.ro sau la tel. 0727.517.682.

Pr. Alois Moraru,
secretar științific

*

Prezentul număr al revistei "Buletin istoric", nr. 22/2021, publicație anuală a Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, prezintă principalele rezultate ale demersurilor științifice realizate în anul 2021 de către membrii și colaboratorii sus-numitului departament. Secțiunea a treia este dedicată regretatului preot Cornel Cadar, coordonator al Editurii "Presa Bună" între 1992 și 2019. Pr. Conel Cadar s-a născut la 5 martie 1964 și a trecut la Domnul la 25 decembrie 2019.

Volumul este structurat în patru secțiuni: Șapte decenii de la moartea Fericitului episcop Anton Durcovici; Din istoria Diecezei Romano-Catolice de Iași; In memoriam: preot Cornel Cadar (5 martie 1964 - 25 decembrie 2019) și Varia.

Din prima secțiune fac parte unele texte deja publicate on-line pe site-ul oficial al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, cu ocazia împlinirii a șapte decenii de la moartea martirică a Fericitului Anton Durcovici: ep. Iosif Păuleț, Fericitul Anton Durcovici: 70 de ani de la a doua naștere (10 decembrie 1951); pr. dr. Isidor Iacovici, Fericite Anton Durcovici, la ceas aniversar, îți mulțumim!; pr. dr. Fabian Doboș, Fericitul Anton Durcovici - 70 de ani de la nașterea pentru cer; pr. Alois Moraru, Rememorarea martiriului și morții episcopului Anton Durcovici. De asemenea, în prima secțiunea a volumului am inclus alte două studii scrise de doi vechi prieteni ai revistei "Buletin istoric": prof. Toma Cucuteanu, Statul român și regimul său juridic versus Anton Durcovici - preot, episcop și martir și dr. Anton Coșa, Rezistența catolicilor din Moldova prin credință.

A doua rubrică cuprinde câteva articole care tratează viața catolicilor din Dieceza de Iași, prezentând publicului larg și câteva figuri de preoți care s-au dăruit predicării Evangheliei și formării viitorilor preoți în Seminarul diecezan "Sfântul Iosif" din Iași: pr. dr. Petru Ciobanu, Viața spirituală a polonezilor din Basarabia în perioada interbelică; pr. Michail Iulian Echert, Părintele Iosif Tălmăcel în anul de pastorație în Parohia Bacău (1923-1924); prof. Iulian Ghercă, Un document inedit din arhiva Vaticanului: invitația de a participa la Congresul Internațional al Jurnaliștilor Catolici; pr. Alois Moraru, Trei decenii de la moartea părintelui Leopold Nestmann - o mare personalitate, preot, profesor, paroh și apărător al vieții; pr. Ieronim Budulai, Patru profesori emeriți: pr. Gaspar Bachmeier, pr. Rafael Friedrich, pr. Leopold Nestmann și pr. Anton Trifaș.

În secțiunea a treia a acestui număr am dorit să rememorăm personalitatea părintelui Cornel Cadar, trecut la cele veșnice în ziua de Crăciun a anului 2019. Am adunat 15 mărturii de la diferite persoane care l-au cunoscut îndeaproape. Alături de membrii redacției, am considerat o nobilă obligație faptul de a include aceste pagini de memorialistică în actualul număr al revistei, mai ales pentru faptul că pr. Cadar a fost, încă de la început, un mare susținător al publicării "Buletinului istoric". Aceste mărturii, care vor rămâne peste timp, vor transmite tuturor cititorilor o firimitură din ceea ce părintele Cornel a însemnat pentru Dieceza de Iași pe parcursul a trei decenii (1989-2019). Istoria nu are voie să uite moștenirea spirituală și intelectuală pe care acest preot, atât de iubit mai ales de tinerii studenți din Iași, a lăsat-o noilor generații de creștini.

Ultima secțiune a prezentului volum conține câteva articole despre unele momente importante prin care au trecut creștinii din România: pr. dr. Fabian Doboș, Drumul fidelității surorilor Congregației Maicii Domnului față de Biserică, prin labirintul persecuției comuniste; prof. Elena Ivan, Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, reflectată în scrieri contemporane; pr. Alois Moraru, Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" la 20 de ani de activitate.

Mulțumim tuturor autorilor studiilor și articolelor din acest număr al revistei "Buletin istoric", întregului colegiu de redacție, dar și echipei de la Editura "Presa Bună", care s-a îngrijit îndeaproape de publicarea prezentului volum.

De asemenea, adresăm mulțumiri deosebite episcopilor Iosif Păuleț și Petru Sescu, pentru grija și susținerea pe care au arătat-o, încă de la începutul slujirii episcopale, față de cercetarea istorică, în vederea descoperirii trecutului catolicilor din Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș,
director-coordonator
al Departamentului de Cercetare Istorică
"Fericitul Anton Durcovici"

* * *

Cuprins

Conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș, Cuvânt înainte

ȘAPTE DECENII DE LA MOARTEA FERICITULUI EPISCOP ANTON DURCOVICI
Ep. Iosif Păuleț, Fericitul Anton Durcovici: 70 de ani de la a doua naștere (10 decembrie 1951)
Pr. dr. Isidor Iacovici, postulator, Fericite Anton Durcovici, la ceas aniversar, îți mulțumim!
Pr. dr. Fabian Doboș, 70 de ani de la nașterea pentru cer
Pr. Alois Moraru, Rememorarea martiriului și morții episcopului Anton Durcovici
Prof. Toma Cucuteanu, Statul român și regimul său juridic versus Anton Durcovici - preot, episcop și martir
Dr. Anton Coșa, Rezistența catolicilor din Moldova prin credință

DIN ISTORIA DIECEZEI DE IAȘI
Pr. Petru Ciobanu, Viața spirituală a polonezilor din Basarabia în perioada interbelică
Pr. Michail Iulian Echert, Părintele Iosif Tălmăcel în anul de pastorație în Parohia Bacău (1923-1924)
Prof. Iulian Ghercă, Un document inedit din arhiva Vaticanului: invitația de a participa la Congresul Internațional al Jurnaliștilor Catolici
Pr. Alois Moraru, Trei decenii de la moartea părintelui Leopold Nestmann - o mare personalitate, preot, profesor, paroh și apărător al vieții
Pr. Ieronim Budulai, Patru profesori emeriți: pr. Gaspar Bachmeier, pr. Rafael Friedrich, pr. Leopold Nestmann și pr. Anton Trifaș

IN MEMORIAM: PREOT CORNEL CADAR (5 martie 1964 - 25 decembrie 2019)
Dragoș Florean, Un lider, un model, un prieten
Ion H. Ciubotaru, Părintele Cornel
Dr. Anton Coșa, În amintirea unui preot care nu mai este: pr. Cornel Cadar - așa cum l-am cunoscut
Pr. Andrei Dumitrescu, Evocarea unui om al cărții și al presei catolice
Pr. dr. Fabian Doboș, Pr. Cornel Cadar - trei decenii în mijlocul tinerilor
Pr. Cristinel Fodor, Cornel Cadar: copie a Scripturii, model preoțesc
Mihaela Ciobanu, Mesaj la moartea părintelui Cornel Cadar
Mihaela Diac, Pe drumul credinței cu grupul de studenți și părintele Cornel
Gabriela Grosu, Purtător de Cuvânt pentru sufletul meu
Carmen Schipor, Călăuza
Claudiu Bârliba, Părintele Cornel - o poveste
Cristi Tamaș, Cursa de ștafetă
Cristina Bârliba, Bucurie împreună
Gabriela Hugeanu, Lumina
Irina Farcaș, Părintele Cornel
Laura Florean, O călăuză mereu disponibilă

VARIA
Pr. dr. Fabian Doboș, Drumul fidelității surorilor Congregației Maicii Domnului față de Biserică, prin labirintul persecuției comuniste
Elena Ivan, Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, reflectată în scrieri contemporane
Pr. Alois Moraru, Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" la 20 de ani de activitate

* * *

Buletin istoric, nr. 22/2021
Departamentul de Cercetare Istorica "Fericitul Anton Durcovici", Ed. "Presa Buna", 2021, ISSN 1582-103X, 17x24 cm, 260 p., 30 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1525.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat