Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Atunci când oamenii se prind de cer. Fragmente despre speranță, scrisă de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu (coord.), și Mary Ward, model pentru femeile puternice din timpul prigoanei comuniste, scrisă de sr. Daniela-Ionela Mare.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Atunci când oamenii se prind de cer. Fragmente despre speranță, scrisă de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu, coord. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14Ś20 cm, are 126 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc Simpozionul Biblia și speranța. Abordări, perspective, aplicații. Manifestarea culturală a fost organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică, în colaborare cu Institutul Teologic Romano-Catolic și Oficiul pentru Pastorație Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iași. Acest act academic s-a înscris în seria de inițiative prilejuite de sărbătoarea aniversară a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Moderatorul simpozionului a fost pr. Iulian Faraoanu.

Volumul de față, cu titlul Atunci când oamenii se prind de cer. Fragmente despre speranță, însumează o parte din conferințele ținute cu acea ocazie, dar și alte scrieri despre Biblie și speranță. Este o temă de mare actualitate, dacă ținem cont de contextul în care trăiește omenirea în ultimul timp. În fața provocărilor acestor vremuri, și teologul, preotul și creștinul trebuie să ia atitudine. Nu pot adopta tactica struțului până va trece primejdia. În acest sens, pornind de la Sfânta Scriptură, care este sufletul întregii teologii, autorii convocați pentru acest volum colectiv prezintă modul în care cuvântul lui Dumnezeu este lumină pentru pașii noștri și astăzi și izvor de speranță.

În articolul Apocalipsa lui Ioan. Promisiune și speranță, pr. Iulian Faraoanu prezintă îndemnul pe care Ioan îl dă creștinilor din Asia Mică aflați în fața pericolului idolatriei, al adaptării la mentalitatea timpului și al persecuțiilor. Cuvintele lui Ioan îi îndeamnă la rezistență și fidelitate în ciuda vicisitudinilor prin care trec. Creștinii sunt sfătuiți să nu își piardă speranța, ci să privească spre Ierusalimul ceresc îmbrăcat în splendoare, deoarece Dumnezeu, chiar dacă aparent întârzie, va face dreptate aleșilor săi și îi va răsplăti.

În articolul Biblia, exegeza și teologia dogmatică în viziunea lui Karl Rahner, scris de pr. Lucian Păuleț, este reliefată necesitatea unei relații rodnice între exegeză și teologia dogmatică. Din păcate, în timpurile foarte recente și astăzi, există riscul ca ambele discipline să fie înțelese separat una de cealaltă. Conferința părintelui vrea să atragă atenția asupra necesității unei abordări unitare, punând întrebări precum: Unde se întâlnesc cele două discipline? Ce învață exegeza și dogmatica una de la cealaltă? Cum se completează reciproc? Pentru a schița un răspuns la aceste probleme, în acest articol se face apel în principal la un eseu scris în 1961 de Karl Rahner, "Exegeza și Teologia Dogmatică". Chiar și după 60 de ani, acest eseu rahnerian se dovedește a fi actual, deoarece nu abordează teme strict exegetice ori dogmatice care devin cumva uzate odată cu trecerea timpului și progresul disciplinelor teologice, ci despre principiile călăuzitoare mai durabile decât rapiditatea cu care avansează studiile exegetice și dogmatice în zilele noastre.

În articolul intitulat Așteptând speranța fericită - de la escatologie la escatopraxie, pr. Gabriel-Iulian Robu pornește de la o antropologie de jos și individualizează în țesutul naturii umane o apertură către speranță, o deschidere ce se articulează pe anumite infrastructuri antropologice ale speranței. Cu ajutorul unor autori relevanți precum I. Sanna, J. Alfaro, B. Welte, G. Marcel, sunt semnalate anumite indicii ale prezenței acestor infrastructuri. Aceste infrastructuri ale speranței îl dispun pe om să privească spre Dumnezeu în momentele limită ale existenței sale și nu doar atunci. Speranța nu este doar o atitudine interioară, ci și o virtute ce influențează acțiunea. În acest sens, cel care trăiește și este mântuit prin speranță va căuta o ortopraxie, care în lumina lucrurilor din urmă se convertește într-o escatopraxie. Adevărata escatopraxie se configurează ca o veritabilă etică a speranței care se manifestă prin iubire. Există de aceea o strânsă legătură între a spera și a iubi.

Articolul Speranța noastră pentru voi este neclintită (2Cor 1,7a). Perspective și aplicații teologico-spirituale în Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni, al pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, prezintă o parte din încercările prin care a trebuit să treacă apostolul Paul pentru Evanghelie. Acestea ar fi putut să-l conducă la descurajare, însă nu s-a întâmplat acest lucru; dimpotrivă, încercările l-au condus la întărirea convingerii că în mijlocul greutăților era însoțit de prezența lui Dumnezeu. Totodată, aceste încercări l-au condus pe Apostol să se încreadă în mod temeinic în propria carismă și chemare. Autorul articolului alege ca punct de referință Scrisoarea a doua către Corinteni pentru a scoate în relief rolul speranței în viața lui Paul. Deoarece speranța nu este doar un concept teologic, ci și o experiență de credință, în partea finală, autorul propune câteva aplicații concrete pentru viața noastră.

În articolul intitulat Părintele Otto Canisius Farrenkopf, SJ (1888-1967) - model de speranță pentru creștinii din perioada persecuției comuniste, pr. Fabian Doboș prezintă biografia părintelui Farrenkopf, SJ, cele cinci arestări succesive și sfârșitul acestui preot iezuit. Părintele Farrenkopf s-a născut pe 5 februarie 1888, la Buchen-Baden-Odenwald (Germania). A intrat în Ordinul Iezuit ca novice la Feldkirch (Austria). Între 1913-1916 a activat ca misionar la Bombay (India). În perioada 1916-1918 a activat ca infirmier voluntar în Franța. A fost, timp de mai mulți ani, duhovnicul arhiepiscopului de București, Mons. Alexandru Theodor Cisar. Încă de la declanșarea prigoanei comuniste, părintele Farrenkopf, SJ, și-a împlinit cu devoțiune toate sarcinile și și-a structurat activitatea preoțească în conformitate cu ceea ce ceruse Sfântul Scaun. A fost arestat de cinci ori de către comuniști. Aceștia, văzând rezistența și fermitatea sa, îl consideraseră în cele din urmă "un nebun". Da, a fost "un nebun pentru Cristos", animat de iubirea față de Biserica lui Cristos și de speranța Împărăției sale.

Ne dorim ca toate aceste contribuții ale autorilor care au lucrat la volumul de față să aducă speranță în sufletele cititorilor.

Pr. dr. Gabriel-Iulian Robu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Mary Ward, model pentru femeile puternice din timpul prigoanei comuniste, scrisă de sr. Daniela-Ionela Mare. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20 cm, are 410 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Am început să redactez această lucrare cu intenția de a vorbi despre femei puternice. Fiind persoană consacrată într-o congregație de viață apostolică și lucrând ca profesoară de religie într-un liceu catolic, am putut să constat că omul de azi - omul bărbat și femeie - are nevoie de susținere în credința lui, are nevoie de modele și indicatoare pe drumul mântuirii.

Într-o lume confuză, debusolată, cu o scară de valori răsturnată, este greu pentru cel care vrea să rămână fidel credinței sale, valorilor umane și creștine. Provocările sunt atât de multe, puternice și schimbătoare: probleme sociale și politice, persecuția creștinilor (sau a unor Biserici), discriminarea între sexe, noile religii sau secte, "modelele" propuse de mass-media - efemere, fără valori, cu idealuri care se mărginesc la domeniul temporal, ca frumusețea, cariera, materialismul, relațiile interumane de scurtă durată, egoiste și sterile.

Și totuși, fidelitatea este posibilă pentru cel care își pune încrederea în Domnul, pentru cel care își alege mijloacele potrivite pentru a fi fericit, pentru a trăi în comuniune cu ceilalți și pentru a se mântui. Biserica, respectiv comunitatea creștină, este un mediu favorabil acestei trăiri creștine autentice, un mediu în care omul se regăsește în frumusețea lui de la început, atunci când Creatorul l-a chemat la viață. În Biserică, omul găsește sprijin și mângâiere în cuvântul Domnului și în caritatea semenilor săi. În Biserică își regăsesc locul cei marginalizați ai societății, cei suferinzi, disprețuiți.

În Biserică și-a regăsit locul și femeia, acest sărac al istoriei, marginalizată, disprețuită, ignorată tocmai din cauza feminității ei, a lipsei de forță fizică într-o lume a războaielor și a intereselor politice. Aici, primind tăria și mângâierea Duhului Sfânt, trăind din cuvântul lui Dumnezeu care este mai mult decât pâine și apă, ocrotită de Dumnezeu Tatăl atotputernicul, femeia a continuat să trăiască și să se dăruiască în tăcere, prin caritate față de cei care i-au fost încredințați. Începând cu Conciliul al II-lea din Vatican s-au subliniat vocația și demnitatea femeii în societate și în Biserică.

Mary Ward a înființat o Congregație de viață apostolică pentru femei în vremuri în care pentru acestea nu erau decât două locuri în societate și în Biserică: familia sau mănăstirea. A fost un semn pentru Biserică, de care Dumnezeu a avut grijă la timp, așa cum i-a spus Papa Grigore al XV-lea în timpul unei audiențe. Poarta pe care a deschis-o ea a deschis drumul spre viața apostolică a femeilor consacrate.

Consolata Bachmeyer, fiică spirituală a lui Mary Ward, fiind consacrată în Congregația pe care aceasta din urmă a înființat-o, a fost ultima directoare a Școlii de fete Pitar Moș din București. S-a remarcat printr-o pregătire profesională de excepție - a fost doctor în fizică și chimie -, dar și printr-o tărie cerută de provocările comunismului care se instaura: desființarea școlilor și a mănăstirilor catolice, confiscarea bunurilor bisericești, izgonirea sau întemnițarea preoților, a călugărilor și a călugărițelor. Cel care ar fi trebuit să-i fie dușman - Petru Groza, prim-ministru al României comuniste - i-a devenit un ajutor pentru a putea salva 210 călugărițe care au luat drumul exilului, din dorința de a rămâne fidele vocației, chiar dacă acest lucru însemna părăsirea țării. A rămas o amintire vie și frumoasă pentru fostele eleve, dintre care unele mai sunt în viață, un far care le-a condus pe drumul greu într-o țară comunistă, lipsită de valori și dominată de teroare.

Într-o societate multiculturală, multinațională, marcată de un pluralism religios, aceste femei sunt faruri care arată drumul bun spre comuniune, acceptare, apreciere, respect reciproc. Cele care le-au urmat exemplul au reușit să facă lucruri mari oriunde au ajuns.

Nu doresc să teoretizez, ci mai curând să transmit un mesaj de speranță pentru femeile care s-au pierdut în noaptea acestei lumi: fiecare dintre ele este iubită și păzită ca lumina ochilor de Cel care le-a creat! Fiecare se poate întoarce în casa Tatălui fără teama de a fi judecată și pedepsită, ci cu siguranța că acest moment va fi unul de bucurie și de sărbătoare. Demnitatea femeii care trăiește în Adevăr strălucește ca lumina, încălzind pe cei de aproape și inspirând, călăuzind peste veacuri.

O femeie puternică are tăria, simplitatea și smerenia florii de stâncă, mărturisindu-și Creatorul prin însăși frumusețea darurilor cu care acesta a înzestrat-o, bucurându-se în Lumina cea fără de apus, pe Calea vieții, întru Adevărul care pe toate le deslușește. O femeie puternică iubește omul, aproapele care i-a fost încredințat, cu inima străpunsă a lui Dumnezeu-Iubire.

Sr. Daniela-Ionela Mare

* * *

Atunci când oamenii se prind de cer. Fragmente despre speranță
Gabriel-Iulian Robu, coord., Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-472-7, 14Ś20 cm, 126 p., 15 lei

Mary Ward, model pentru femeile puternice din timpul prigoanei comuniste
Daniela-Ionela Mare, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-457-4, 14Ś20 cm, 410 p., 30 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1607.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat