Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi titluri

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Experiența cu Dumnezeu: Introducere în Teologia spirituală, scrisă de pr. dr. Ionuț Eremia Imbrișcă, ACTIV. Acțiuni comunitare pentru toți - incluziune pentru viitor. Stolniceni Prăjescu - analiza pentru o comunitate în dezvoltare, scrisă de pr. dr. Iosif Iacob, și Ghid de educație incluzivă, scrisă de Irina-Ofelia Cosovanu, coord.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Experiența cu Dumnezeu: Introducere în Teologia spirituală, scrisă de pr. dr. Ionuț Eremia Imbrișcă. Cartea apare în colecția "Tratate de Teologie", în formatul 14Ś20 cm, are 496 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

"Domnul conduce pe fiecare pe căile și în felul care îi sunt pe plac. Fiecare credincios, la rându-i, îi răspunde după hotărârea inimii sale și după expresiile personale ale rugăciunii sale" (CBC, 2699).

Catehismul Bisericii Catolice pleacă de la numeroasele și feluritele mijloace prin care Dumnezeu îl conduce pe om la sine; precum și de la multele și feluritele mijloace prin care omul răspunde chemării venite din partea lui Dumnezeu. Studiul de față încearcă să aducă în atenția cititorului o analiză a experienței pe care omul o trăiește cu Dumnezeu, evidențiind cum de-a lungul timpului aceasta a căpătat accente diferite. Dumnezeu cheamă folosind un limbaj diferit pentru fiecare persoană în parte, ținând cont de evenimentele și persoanele prezente în viața fiecăruia, de momentele de criză sau de succes ale omului, de talentele sale, chiar și de defectele sau lipsurile acestuia.

Omul, la rândul său, răspunde chemării lui Dumnezeu cu întreaga sa viață, cu tot ceea ce face și cu tot ceea ce nu face. Viața cotidiană reprezintă răspunsul complet pe care omul îl dă lui Dumnezeu, deoarece acolo se vede ceea ce este cu adevărat important în viața sa și tot acolo pot fi analizate atitudinea și deciziile acestuia.

De multe ori însă, chemarea lui Dumnezeu și răspunsul omului par a fi separate, iar faptul de a înainta în trăirea experienței spirituale cu Dumnezeu din partea omului devine destul de dificil. În astfel de situații, se formează parcă un strat de praf care sufocă interioritatea omului. Însă acest lucru nu ar trebui să ne sperie, deoarece dialogul cu Dumnezeu nu are nevoie să fie perfect încă de la început. În respectivul dialog rămâne spațiu și de pauză, și de improvizație, și de reflecție, și de exprimare a propriilor sentimente, a gândurilor, a criticilor, precum și un spațiu al rezistențelor. Apoi, nu trebuie să uităm că nu toți oamenii dialoghează cu Dumnezeu în același mod.

Pe parcursul acestei cărți, vom încerca să evidențiem această pluralitate exemplificând în partea a treia, pentru fiecare perioadă istorică, prin persoane concrete ce au avut modalități diferite de a comunica cu Dumnezeu. Astfel, nu putem spune că este doar o modalitate anume care trebuie urmată pentru a trăi experiența cu Dumnezeu, iar celelalte forme sunt de prisos. Nu. Ceea ce este poate mai important este ca fiecare să aleagă un mod verificat ca fiind bun de a comunica cu Dumnezeu și să încerce să persevereze în acel mod pentru o lungă perioadă. Acest mod poartă cu sine o profunzime mai mare și o relație cu Dumnezeu autentică, în comparație cu modul de a trece de la o metodă la alta.

În ceea ce privește structura acestei cărți, prima parte (propedeutică) oferă câteva principii și fundamente ale teologiei spirituale ca teologie a experienței, din care nu lipsesc nici noțiunile cu privire la evoluția istorică a acestei discipline.

După fixarea principiilor, urmează o parte aplicativă, în care se oferă posibilitatea întâlnirii figurilor "calde" ale vieții spirituale, unde este subliniat rolul experienței. Fiecare persoană umană este unică, iar în planul lui Dumnezeu, realizarea ei nu se înfăptuiește după un șablon. De aceea i-a plăcut lui Dumnezeu să-i vorbească omului într-o manieră cu totul personală în diferite moduri (cf. Evr 1,1), așteptând, totodată, din partea fiecăruia un răspuns cu totul personal. Iar răspunsul vine din viața de zi cu zi a fiecăruia. Modul de a trăi propria viață arată cel mai bine cum omul răspunde la chemarea lui Dumnezeu.

Într-un anumit sens, am putea urmări întregul curs în formă circulară, începând cu o lectură a părții sistematice, pentru a fi ajutați apoi în analiza experiențelor concrete propuse în partea analitică a cursului. Scopul final spre care mergem este cel indicat în mod programatic de Isus în rugăciunea sacerdotală: "Iar viața veșnică aceasta este: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe cel pe care l-ai trimis, pe Isus Cristos" (In 17,3).

Pr. dr. Ionuț-Eremia Imbrișcă

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: ACTIV. Acțiuni comunitare pentru toți - incluziune pentru viitor. Stolniceni Prăjescu - analiza pentru o comunitate în dezvoltare, scrisă de pr. dr. Iosif Iacob. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14Ś20 cm, are 192 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

România se dorește a fi o țară în care toți cetățenii să poată beneficia de șanse egale de a participa la viața comunității, în care sunt acoperite nevoile de bază, sunt respectate diferențele, și toți oamenii se simt apreciați și trăiesc demn. Totuși acest deziderat este departe de a fi realizat. Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia relativă, nivelul de sărăcie în rândul persoanelor care muncesc este foarte ridicat, de două ori peste media din UE, asta chiar dacă rata a șomajului rămâne destul de scăzută, peste 42% din populație prezintă risc de sărăcie sau excluziune socială.

În România, majoritatea oamenilor expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială locuiesc în zonele rurale. Sărăcia în mediul rural se prezintă sub multe forme, de la sărăcia din satele mici și cele cu populație îmbătrânită până la comunități caracterizate prin capital uman scăzut, printr-o slabă ocupare formală a forței de muncă și prin locuințe improprii.

Majoritatea studiilor despre marginalizare în România se concentrează pe zonele rurale și iau în calcul "sărăcia comunității" sau "neajunsurile comunității" la nivelul unității administrative. Indiferent de metoda de cercetare, aproape toate studiile au subliniat faptul că în România criteriile principale pentru identificarea și examinarea sărăciei, mai ales sărăcia multidimensională și marginalizare sunt:

  • capitalul uman (de regulă educația, sănătatea și numărul de membri sau de copii ai familiei);

  • ocuparea forței de muncă (de regulă raportat la numărul de șomeri, munca la negru, munca în agricultura de subzistență);

  • condițiile de locuire (mai ales referitor la nesiguranța locativă, calitatea locuințelor și racordarea la rețelele de utilități publice).

Din momentul aderării la Uniunea Europeană s-a început implementarea, în România, a politicilor sociale europene care au ca principal obiectiv combaterea sărăciei și a excluziunii sociale. UE oferă finanțare pentru o gamă largă de proiecte și programe care acoperă domenii precum:

  • dezvoltarea regională și urbană;

  • ocuparea forței de muncă și incluziunea socială;

  • agricultură și dezvoltarea rurală;

  • politicile în domeniul maritim și al pescuitului;

  • cercetarea și inovarea;

  • ajutorul umanitar.

Finanțarea este gestionată în baza unor reguli stricte, pentru a garanta faptul că se aplică un control riguros asupra modului în care sunt utilizate fondurile și că banii sunt cheltuiți în mod transparent și responsabil.

Principalul instrument prin care fondurile europene sprijină, în România, piața muncii, educația, sănătatea, incluziunea socială și lupta împotriva sărăciei este POCU (Programul Operațional Capital Uman), iar ca parte a acestui program avem Schema de Ajutor de Minimis (DLI360).

Programul Operațional Capital Uman (POCU) urmărește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, pentru atingerea obiectivului general reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și Statele Membre ale UE.

Încă de la debutul acestui program de finanțare au fost depuse în toată țara proiecte ce avea ca scop dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate pentru reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială a persoanelor vulnerabile din diferite comunități marginalizate.

Un astfel de proiect este și ACTIV - "Acțiuni Comunitare pentru Toți - Incluziune pentru Viitor", ce își propune, prin activități specifice, reducerea riscului de excluziune socială și sărăcie, pentru un număr de 647 persoane dintr-o comunitate marginalizată din județul Iași (Stolniceni-Prăjescu). Proiectul fiind dezvoltat de Asociația "Centrul Diecezan Caritas" Iași având ca parteneri Asociația "Gipsy Eye", Primăria comunei Stolniceni-Prăjescu și Școala Gimazială Cozmești.

S-a ales această comunitate deoarece 67% din locuitorii apți de muncă din localitatea Cozmești și 42.5% din localitatea Stolniceni-Prăjescu (ambele localități aparținând Unității Teritorial Administrative Stolniceni-Prăjescu) nu sunt încadrate pe piața formală a muncii și nici nu urmează o formă de învățământ. Aceste persoane prestează activități ocazionale fără forme legale și nici nu conștientizează importanța unui contract de muncă. De asemenea un număr mare dintre aceste persoane sunt asistate social. În același timp, s-a observat în această comunitate și un absenteism școlar ridicat datorat: lipsei de resurse materiale a părinților, preluării de către minori a rolului de adult în familie, neconștientizării din partea părinților a importanței educației.

Pr. dr. Iosif Iacob

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Ghid de educație incluzivă, scrisă de Irina-Ofelia Cosovanu, coord. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 17Ś24 cm, are 222 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Acest ghid de educație incluzivă este un produs al proiectului Erasmus + nr. 2020-1-RO01-KA101-078219 intitulat Șanse egale într-o școală incluzivă.

Nevoia de concepere și de implementare a unui astfel de proiect a pornit de la faptul că integrarea educației incluzive în școala românească este un proces care nu are încă operaționalizate instrumentele necesare.

Curriculumul școlar și evident manualele școlare nu iau încă în considerație această dimensiune a educației. Finalitățile generale ale integrării educației incluzive trebuie să producă schimbari atât la nivelul abilităților și a competențelor cât și la nivelul valorilor și atitudinilor. Prin promovarea valorilor educației incluzive încercăm să conturăm și un profil al profesorului incluziv. Astfel, profesorul incluziv consideră că diversitatea clasei reprezintă o resursă și nu un impediment ajutând în egală măsură pe toți elevii, profesorul incluziv are așteptări înalte de la toți elevii; lucrul în echipă, în colaborare cu ceilalți reprezintă o modalitate principală de lucru, continuarea dezvoltării profesionale fiind o responsabilitate asumată de-a lungul întregii cariere.

Școala incluzivă presupune dezvoltarea modalităților de predare care să corespundă diferențelor individuale fiind astfel capabilă să schimbe atitudinile față de diferențe și să creeze fundația pentru o societate dreaptă și nediscriminatorie. O societate incluzivă este o societate în care diferența este respectată și valorizată și în care discriminarea și prejudecățile sunt combătute activ, prin politici și practici adecvate. Orice formare pentru dezvoltarea practicilor școlii pentru toți devine viabilă doar când se exemplifică prin activitățile de la clasă. Orice astfel de curs trebuie să aibă modele practice de derulare a unor activități, să se bazeze pe prezentarea și analiza unor activități model, pe schimburi de experiență.

În mobilitățile desfășurate în Franța, în cadrul cursurilor Universității de vară de la Nice au participat 15 profesori ai Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu", toate ariile curriculare fiind astfel reprezentate.

Ghidul a fost conceput cu un dublu scop: pentru a oferi exemple concrete de integrare a educației incluzive la fiecare disciplină și pentru a forma, în acest domeniu, elevii Colegiului Pedagogic, viitoare cadre didactice.

Pentru un mediu cu adevărat incluziv ne dorim ca educația incluzivă să fie ilustrată, într-un mod unitar, la nivelul celor 3 dimensiuni ale școlii: în cultură, în strategie și în practică.

Coordonator proiect prof. dr. Irina-Ofelia Cosovanu

*

Experiența cu Dumnezeu: Introducere în Teologia Spirituală
Ionuț Eremia Imbrișcă, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-422-2, 14Ś20 cm, 496 p., 35 lei

ACTIV. Acțiuni comunitare pentru toți - incluziune pentru viitor. Stolniceni Prăjescu - analiza pentru o comunitate în dezvoltare
Iosif Iacob, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-475-8, 14Ś20 cm, 192 p., 20 lei

Ghid de educație incluzivă
Irina-Ofelia Cosovanu, coord., Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-474-1, 17Ś24 cm, 222 p., 25 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2009.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat