Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Catedrala Romano-Catolică din Iași, ediția a II-a

Cu prilejul consacrării noului altar și redeschiderii Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la 15 septembrie 2021, Editura "Presa Bună" a publicat ediția a doua a lucrării intitulate Catedrala Romano-Catolică Iași. Prima ediție a acestei lucrări a fost publicată în anul 2005, sub egida Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și a apărut cu ocazia consacrării altarului și sfințirii Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", rod al unui colectiv de autori - pr. Fabian Doboș, pr. Cornel Cadar, pr. Anton Despinescu, dr. Stela Cheptea, dr. Tereza Sinigalia și arhitect Gheorghe Hereș, sub coordonarea dr. Dănuț Doboș și cu o prefață semnată de ÎPS Aurel Percă.

Noua ediție, apărută în condiții grafice deosebite și cu fotografii color, este prefațată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, colectivul fiind extins cu noi autori: dr. Tamilia-Elena Marin și arhitect Ioan Sasu, lucrarea fiind tehnoredactată de ing. Silviu Dogariu, sub redacția pr. Adrian Blăjuță.

Doamna dr. Stela Cheptea a realizat un capitol important privind istoria catolicilor din Iași și a bisericilor pe care le-a avut comunitatea catolică din Iași, în cele șase veacuri de istorie, iar pr. dr. Fabian Doboș l-a omagiat pe ctitorul actualei catedrale, pr. Fidelis Rocchi, și a prezentat evenimentele deosebite care au avut loc în catedrală în secolul al XX-lea.

Coordonatorul lucrării, dr. Dănuț Doboș, a realizat capitolul principal al lucrării, centrat pe istoria și prezentarea Catedralei "Adormirea Maicii Domnului", ctitorită în anul 1789.

Pr. Anton Despinescu a întregit partea istorică a capitolului anterior, prezentând un document inedit privind momentele liturgice memorabile din perioada 1891-1907.

"Casa Mariei sau sensul imaginii într-un lăcaș consacrat Sfintei Fecioare" este titlul capitolului semnat de dr. Tereza Sinigalia, un eminent specialist în arta bisericească. Autoarea analizează cu multă acribie picturile din catedrală, opera pictorului palermitan Giuseppe Carta (1809-1889). Mesajul picturii este acela că Biserica Romano-Catolică din Moldova este sub scutul Sfintei Fecioare, care domină prin chipul său întregul picturilor din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Arhitectul Gheorghe Hereș și regretatul preot cercetător Cornel Cadar publică în paginile lucrării două capitole dedicate noii Catedrale "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Totodată, pr. Cornel Cadar este prezent în noua ediție a lucrării cu un studiu valoros, dedicat descoperirilor din catedrală, în urma săpăturilor arheologice, coordonate de doamna dr. Stela Cheptea. În completarea acestui studiu științific, dr. Tamilia-Elena Marin a redactat un interesant capitol dedicat cercetărilor arheologice efectuate în exteriorul catedralei.

În sfârșit, domnul arhitect Ioan Sasu a inclus în noua ediție a lucrării importantul capitol intitulat "Restaurare, consolidare și integrare turistică - Catedrala veche Romano-Catolică «Adormirea Maicii Domnului» Iași".

De menționat faptul că ediția a doua a lucrării a fost ilustrată cu fotografii realizate cu prilejul săpăturilor arheologice din interiorul catedralei și a lucrărilor de restaurare, consolidare a sfântului lăcaș de cult. Volumul este un omagiu adus generațiilor de misionari, preoți, episcopi și laici care au contribuit decisiv la înălțarea și păstrarea bisericii catedrale "Adormirea Maicii Domnului", inima Diecezei Romano-Catolice din Iași, monument arhitectonic baroc unic în Moldova și Memorial.

Ad perpetuam rei memoriam!

Prof. dr. Dănuț Doboș

* * *

Catedrala romano-catolică Iași. Ediția a II-a
Dănuț Doboș (coord.), Cornel Cadar, Stela Cheptea, Anton Despinescu, Fabian Doboș, Gheorghe Hereș, Tamilia-Elena Marin, Ioan Sasu, Tereza Sinigalia, Ed. "Presa Bună", 2021, ISBN 978-973-8191-70-X, 17x24 cm, 364 p., 65 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

Pe ercis.ro există o secțiune dedicată consacrării altarului și redeschiderii Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, eveniment care a avut loc pe 15 septembrie 2021. Secțiunea poate fi accesată de pe coloana din stânga a primei pagini a ercis.ro ori din meniul principal, Actualitate > Secțiuni speciale.


 

lecturi: 1496.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat