Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Fecioara din Orléans. Viața sfintei Ioana d'Arc, scrisă de pr. dr. Petru Ciobanu și Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității, scrisă de pr. Jarosław Piłat.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Fecioara din Orléans. Viața sfintei Ioana d'Arc, scrisă de pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în formatul 14Ś20, are 456 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Într-o zi, din pură curiozitate, am căutat să văd care sunt personajele istorice franceze cele mai cunoscute. Știam încă din anii de facultate că Napoleon Bonaparte ocupă primul loc, mai mult de atât nu. Așa că m-am bucurat nespus când am văzut că pe locul al doilea se află o sfântă înscrisă în Martirologiul roman: Ioana d'Arc, întrecându-i la acest capitol pe René Descartes, Blaise Pascal, Voltaire, Ludovic al XIV-lea etc. Oare chiar atât de importantă să fie această copilă pentru istoria Franței, încât să ocupe locul al doilea pe podiumul personalităților istoriei Hexagonului?

Cu siguranță da, iar mulțimea studiilor dedicate ei, dintre care am folosit la scrierea acestei cărți doar o infimă parte, confirmă această afirmație. În sprijinul acestei teze vine și faptul că aproape nu există oraș francez care să nu se mândrească cu faptul că deține o statuie ridicată în cinstea Fecioarei din Orléans, cum mai este numită eroina cărții noastre. Și nu doar pentru că și-a păstrat trupul și sufletul neprihănit, nu doar pentru că a pus începutul eliberării regatului crinilor de ocupanții englezi, ci și pentru că se aseamănă atât de mult cu o altă Fecioară, cea care l-a dat lumii pe Mântuitorul și care este patroana principală a Franței.

Unii au văzut în Fecioara din Orléans - și văd și acum - marea eliberatoare poporului francez. Unul dintre autorii care s-au aplecat să-i povestească viața, spunea că "Ioana d'Arc este Cristos al Franței, care a răscumpărat crimele monarhiei la fel cum Isus a răscumpărat păcatele lumii; ca și Isus, și ea a avut pătimirea ei; ca și Isus, și-a avut Calvarul ei, Golgota ei". Și laudele care i de aduc nu se opresc aici. Au onorat-o pontifi ca Leon al XIII-lea, Pius al X-lea, Benedict al XV-lea, Pius al XI-lea etc. Iar onoarea cea mai mare care i s-a făcut a fost, cu siguranță, înscrierea ei mai întâi în rândul fericiților (1909), iar apoi și în cel al sfinților (1920), fiind proclamată, la scurt timp după canonizare, patroana secundară a Franței (1922), cinstea de a fi protectoarea principală revenindu-i, cum se și cuvine fiicei celei mari a Bisericii, sfintei Fecioare Maria, ridicată la cer.

Iubite cititor, vreau să-ți atrag atenția că această carte pe care o ai în față nu este o carte de istorie în sensul strict al cuvântului, pentru că o istorie se scrie sine ira et studio, însă mie îmi este greu să vorbesc și să scriu despre Ioana d'Arc fără a pune la contribuție și inima, nu doar mintea. De aceea, îmi cer iertare pentru că sunt părtinitor. Este o hagiografie, dar, ca și în cazul sfântului Ludovic al Franței, impregnată de istorie. Altfel nici nu se putea. Așa, că, dacă vrei să o cunoști pe Fecioara din Orléans din punct de vedere istoric, poți apela la acest text, pentru că este vorba de o hagiografie istorică sau de istorie hagiografică, cu limitele ei.

Ce cuprinde această carte. Ai trecut deja de cuprins și ai văzut că am împărțit această carte în trei părți. Prima, denumită Misiunea, relatează marea epopee a Fecioarei din Orléans, de la nașterea și până la capturarea și întemnițarea ei. Lucrarea Ioanei nu poate fi înțeleasă în afara Războiului de o sută de ani, de aceea, în treacăt, va fi relată istoria acestuia până la începutul asediului Orléansului, eliberarea căruia va confirma misiunea Ioanei. Vei participa, alături de eroină, la victoriile care i-au deschis nobilului ei delfin, Carol, calea spre Reims, pentru ca aici să primească ungerea regală și astfel să devină deja nobilul rege al Franței. Alte lupte, alte victorii, pe alocuri și unele eșecuri, printre care cel mai greu a fost atunci când dușmanii au pus mâna pe ea și i-au intentat nedreptul proces care o va duce la supliciul rugului. Tocmai acest proces a fost inclus la începutul părții a doua, Procesele. Însă nu m-am oprit aici, pentru că vei avea posibilitatea să participi la alte trei procese: cel de reabilitare, de beatificare și, în sfârșit, de canonizare, acest deznodământ al unei vieți închinate în totalitate împlinirii voinței lui Dumnezeu.

La urmă, în partea a treia - Anexe - vei găsi trei documente importante: bula prin care Ioana d'Arc este înscrisă în rândul sfinților, scrisoarea apostolică de proclamare a ei ca patroană secundară a Franței și o audiență a Papei Benedict al XVI-lea dedicată acestei sfinte. Tot aici am inclus și o serie de rugăciuni în cinstea Fecioarei din Orléans, inclusiv o novenă și litania, la care poți apela oricând pentru a-i implora puternica ei mijlocire.

Sper din tot sufletul că vei putea gusta măcar un pic viața plină de savoare și credință a sfintei Ioana d'Arc, iar dacă ceva nu va fi bine, te rog să nu-l judeci prea aspru pe autor, pentru că, dacă a greși este omenește, a ierta este dumnezeiește! Îți doresc lectură plăcută și fie ca Fecioara din Orléans să mijlocească pururi pentru tine.

Pr. dr. Petru Ciobanu

* * *

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității, scrisă de pr. Jarosław Piłat, și tradusă în limba română de dr. Maria Ostrovschi Chahula. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14Ś20, are 140 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Misterul lui Dumnezeu, al prezenței sale veșnice și misterul omului, al existenței sale, al efemerității, al viețuirii orientate spre veșnicie; unicitatea ființei umane, frumusețea orbitoare a existenței sale, înțelepciunea umană care se naște din comuniunea cu Dumnezeu și experiențele umane de viață, finalitatea alegerilor omului - a manifestărilor libertății umane, mai ales în perspectiva efemerității și a morții -, inevitabilitatea și frumusețea veșniciei, atotputernicia lui Dumnezeu care-l iubește infinit pe om, acestea sunt subiectele care vor domina pe paginile acestei cărți.

Întreg textul cărții Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității constă în fragmente scurte, înșirate pe un fir, din mai multe motive principale: pandemia - pustiul - efemeritatea - moartea - apocalipsa - sfințenia - speranța. Acestea tratează confruntarea cu lucrurile ultime - sensul existenței umane, inevitabilitatea morții, întâlnirea cu Dumnezeu, veșnicia. Întregul conținut este oarecum o compilație polifonică de forme literare foarte diferite, create - primele două capitole - în aprilie 2020, ca răspuns spiritual la fenomenul pandemiei, în timp ce restul de cinci capitole au apărut pe parcursul a șase ani - din 2015 până în 2020, cel mai adesea în timpul călătoriilor, în concedii.

În scurte forme eseistice, subiectul literar apare alternativ ca un credincios obișnuit, teolog, polemist, catehet, părinte spiritual, adept începător la viața spirituală, apologet, sceptic amărât, profesor de credință, bătrân cunoscător de viață, filosof, liric... Uneori este o persoană singulară, care se referă la experiențe și reflecții personale, alteori este o comunitate, care se referă la experiențele comune, amintiri, convingeri populare. O parte a textelor este scrisă ca o opinie a majorității, convingere generală, adevăr evident al credinței, iar o parte, ca propria viziune, individuală, chiar subiectivă. În acest fel, am dorit să recreez procesul de gândire uman, intern, atât de des multilateral, acea dispută interioară ambiguă dintre convingerile, uneori contradictorii, care se exclud reciproc; un anumit chin al nașterii propriilor convingeri și o dificultate de a întreprinde acțiunile rezultate din acestea. Prin acest tratament literar, mi-aș dori cumva să "intru în om", să fiu cât mai aproape de conturarea libertății sale responsabile.

Poate că această încercare neîndemânatică îți va transmite un mesaj, cititorule. Poate că îți va fi aproape, poate îți va permite să înțelegi mai bine propriul efort al existenței, importanța și demnitatea acesteia. Mi-aș dori foarte mult să-l întâlnești pe Dumnezeu în această osteneală, să-l întâlnești cât mai des posibil, să-l lași să te "posede". Da - pur și simplu, cred că este cel mai bine pentru tine. Știu foarte bine că trebuie să faci asta fiind complet liber. Cred că reflectarea asupra lucrurilor ultime reprezintă cel mai bun "loc" de realizare a alegerilor tale. Am încredere că luându-le așa cum le-am luat și eu îl vei întâlni pe Tatăl ceresc, iar asta va fi cea mai mare bucurie a efemerității tale spre eternitate... Personal, sunt sigur că, prin efortul depus în legătură cu întrebările ultime, vei deveni pur și simplu o persoană mai bună.

Pr. Jarosław Piłat

* * *

Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității
Jarosław Piłat, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-459-8, 14Ś20 cm, 140 p., 20 lei

Fecioara din Orléans. Viața sfintei Ioana d'Arc
Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-458-1, 14Ś20 cm, 456 p., 35 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1815.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat