Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți în colecția "Istoria Bisericii"

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Biserica și istoria: Vol. II. Oameni care au făcut istorie, scrisă de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu, și Crâmpeie din istoria Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, scrisă de pr. dr. József Marton. Cărțile pot fi comandate și prin Librăria "Presa Bună".

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Biserica și istoria. Vol. II. Oameni care au făcut istorie, scrisă de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20, are 372 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Faptele Apostolilor, această carte istorică scrisă de evanghelistul Luca, cel care este considerat a fi primul istoric al Bisericii, ne spune că, "în Antiohia, discipolii [lui Isus] au fost numiți pentru prima dată creștini" (Fap 11,26). La trecerea a câteva sute de ani de la acel moment, Sfântul Pacian de Barcelona, părinte al Bisericii din secolul al IV-lea, scria că christianus mihi nomen est - "creștin este numele meu", dorind astfel să arate legătura sa cu primii discipoli ai Mântuitorului. Și iată că de atunci, de aproape două mii de ani, cei care-l mărturisesc pe Isus drept Dumnezeu adevărat și Om adevărat poartă acest nume binecuvântat, intrând, prin el, în marea familie a lui Dumnezeu, care este Biserica, uniți fiind, prin legătura credinței, de toți cei care și-au mărturisit și-și mărturisesc "dreapta credință catolică și apostolică" (Canonul Roman).

Cine sunt toți acești mărturisitori prin care am devenit și noi discipoli ai lui Cristos, primind, la Botez, numele de creștini? Ar fi prea mult să-i enumerăm pe toți, dar cu siguranță sunt acel "nor de martori" care, la bine și la greu, și-au avut "ochii ațintiți la Isus, începutul și desăvârșirea credinței" (cf. Evr 12,1-2). Printre ei sunt mamele și tații noștri, bunicii și bunicele, care pentru mulți dintre noi au fost primii maeștri în ale credinței; sunt preoții care ne-au învățat catehismul, care ne-au călăuzit pașii spre prima Împărtășanie și Mir, ca și în viața de zi cu zi; sunt comunitățile în care ne-am născut și am crescut; sunt episcopii și papii pe care Dumnezeu, în Providența sa, i-a stabilit "peste servitorii săi ca să le dea porția de hrană la timpul potrivit" (Lc 12,42); sunt toți acei oameni care, printr-o vorbă bună, printr-o faptă bună, printr-un comportament creștinesc, ne-au dat un bun exemplu de trăire a vieții de credință.

Pe unii dintre acești creștini îi cunoaștem, ne amintim de ei în rugăciune și-i mulțumim lui Dumnezeu că ni i-a scos în cale; alții sunt anonimi, dar avem siguranța izvorâtă din credință că numele lor sunt scrise în cartea vieții și, la timpul potrivit, Dumnezeu le va da răsplata cuvenită. Unii au trăit în vremuri de mult apuse, pașii altora s-au intersectat cu pașii noștri; în sfârșit, unii au fost ridicați la cinstea altarelor și acum, din ceruri, ne sunt mijlocitori și călăuze. Oricum ar fi, cunoscuți sau necunoscuți, acești oameni au făcut istorie, și consider că nu este întâmplătoare alegerea făcută de autori - dl Dănuț Doboș și pr. Petru Ciobanu - pentru subtitlul acestui al doilea volum din Biserica și istoria, pentru că nu doar "viața fiecărui om este o istorie", cum spunea marele dramaturg englez William Shakespeare, ci fiecare om este chemat să facă istorie.

Unele dintre aceste istorii sunt date uitării, chiar dacă nu acolo le este locul; asemenea unei candele, ele trebuie puse pe candelabru, ca să lumineze pentru toți (cf. Mt 5,15). Și tocmai aici găsesc marele merit al acestei cărți: de a fi un candelabru care vrea să pună în valoare și să arate lumii exemple luminoase de personalități catolice - de la papi la simpli laici - care, prin viața, activitatea și opera lor, au făcut cinste numelui de creștin, devenind tot atâtea candele care, reflectând lumina cea adevărată, care este Cristos, luminează pe orice om (cf. In 1,9).

Trecând prin textele articolelor care compun această carte, m-am simțit în mod spiritual legat de toți acești "oameni care au făcut istorie", dintre care unii au stat la cârma Diecezei de Iași, cum ar fi Iosif Malinowski, Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu, Anton Durcovici, Marcu Glaser. Față de alții simt o mare recunoștință pentru că, rezistând ideologiei atee a comunismului, al cărei unic scop era acela de a scoate în afara istoriei numele de creștin prin persecuțiile inumane pe care le-a dezlănțuit, au contribuit cu propria jertfă la propășirea credinței și la transmiterea ei generațiilor care au urmat. În același timp, am simțit cum figura Papei Benedict al XV-lea mă unește tot mai mult cu actualul urmaș al Sfântului Petru, Papa Francisc, care, la fel ca și înaintașul său, este un mare promotor al păcii între popoare. De asemenea, citind biografia savantului Ilie Bărbulescu și pe aceea a lui Johann Kapuczinski, ultimul fiind și mare binefăcător al catedralei episcopului de Iași, m-am convins încă o dată despre valoarea laicatului în viața Bisericii, despre faptul că fiecare dintre noi, creștinii catolici, putem să contribuim cu propriul talant la edificarea Bisericii lui Dumnezeu.

Sfântul Irineu de Lyon scria că "omul este gloria Dumnezeului celui viu", iar Sfântul Ioan Paul al II-lea, în prima sa enciclică, Redemptor hominis, spunea că "omul este calea Bisericii" (nr. 14). De aceea, aduc mulțumirile mele de păstor al Diecezei de Iași celor doi autori pentru că, prin munca lor de cercetători istorici și oameni ai credinței, dovedesc adevărul acestor două afirmații. Totodată, îi felicit pentru această nouă apariție editorială și le urez ca și pe viitor să ne prezinte noi și noi exemple de personalități ale Bisericii noastre, universale și locale, care să ne fie cu adevărat modele de imitat în drumul nostru de a ne trăi credința și de a face istorie. Și nu în ultimul rând, îl rog pe bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a fericitului Anton Durcovici, să reverse asupra lor binecuvântarea sa cerească.

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Crâmpeie din istoria Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, scrisă de pr. dr. József Marton. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20, are 240 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Istoria Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia a fost tratată în relativ puține cărți de specialitate sau studii. Interesul istoricilor bisericești contemporani cu Arhiepiscopia - ce are o vechime de peste 1000 de ani - este din ce în ce mai accentuat. Acest fapt m-a motivat să prezint și în această carte materialele pe care le-am expus în prelegerile susținute în cadrul diferitelor conferințe și simpozioane la care am participat. Studiile precizate se regăsesc în volumul de față.

Aniversările istorice au slujit ca ocazii bune pentru a prezenta istoria Bisericii, precum și personaje importante din Transilvania. Primul studiu al cărții actuale a fost pregătit pentru conferința organizată la aniversarea a 1000 de ani de la înființarea Diecezei de Alba Iulia, context în care am prezentat istoria episcopiei. Pe lângă aceste date, am făcut trimiteri și la greutățile Bisericii din timpul comunismului. Întrucât în acea perioadă episcopul Diecezei de Alba Iulia a fost Márton Áron, el însuși confruntându-se cu măsurile aspre anti-bisericești ale partidului ateist, am ales să prezint în mai multe din studiile mele fața umană și luptătoare a emblematicului episcop, în grija sa pentru apărarea intereselor Bisericii.

În genere, episcopii acordă atenție deosebită pregătirii și instruirii teologice a viitorilor preoți. În schimb, în volumul de față, nu reflectez doar asupra formării preoților din Alba Iulia, ci și asupra istoriei înființării și funcționării secției de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

În câteva dintre studiile mele menționez raportul dintre Biserica Romano-Catolică și cea Greco-Catolică de-a lungul istoriei. Este o lectură interesantă studiul care prezintă relația dintre episcopul romano-catolic Márton Áron cu cei trei cardinali greco-catolici (Iuliu Hossu, Alexandru Todea, Lucian Mureșan). Astfel, în acest volum dedic patru studii perioadei înființării Bisericii Greco-Catolice din România. Acest studiu își justifică existența în virtutea faptului că în cadrul unor conferințe la care am participat - organizate de cardinalul vienez Franz König, fondatorul institutului Pro Oriente, organizatorul mai multor conferințe ecumenice la Alba Iulia și Viena având ca interes istoria transilvăneană - s-a insistat asupra acestei problematici a promovării dialogului dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică. Prelegerile ținute în cadrul acestor conferințe au apărut în publicațiile Pro Oriente, dar consider necesară o nouă comunicare a acestora, întrucât foarte puțini au avut acces la aceste reviste științifice.

Sper că cititorii își vor forma o viziune clară asupra aspectelor din istoria Bisericii Romano-Catolice.

Marton József

* * *

Biserica și istoria. Vol. II. Oameni care au făcut istorie
Dănuț Doboș, Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-454-3, 14Ś20 cm, 372 p., 30 lei

Crâmpeie din istoria Bisericii Romano-Catolice din Transilvania
József Marton, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-449-9, 14Ś20 cm, 240 p., 25 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat