Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Directoriu despre evlavia populară și liturgie. Principii și orientări

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Directoriu despre evlavia populară și liturgie. Principii și orientări, scrisă de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", în formatul 14Ś20, are 300 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Afirmând primatul liturgiei, "culmea spre care tinde acțiunea Bisericii și izvorul din care emană toată puterea ei" (Sacrosanctum Concilium 10), Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican amintește totuși că "viața spirituală nu se poate reduce numai la participarea la liturgia sacră" (ibidem 12). De fapt, alimentează viața spirituală a credincioșilor și "exercițiile de pietate ale poporului creștin", în special cele recomandate de Scaunul Apostolic și practicate în Bisericile particulare prin mandatul sau cu aprobarea episcopului. Amintind de importanța ca aceste exprimări cultuale să fie conforme cu legile și cu normele Bisericii, părinții conciliari au trasat cadrul înțelegerii lor teologice și pastorale: "Exercițiile de pietate trebuie orânduite ținând seama de timpul liturgic, în așa fel încât să se potrivească cu liturgia sacră, să se inspire din ea într-un fel sau altul și la ea să ducă poporul creștin" (ibidem 13).

În lumina acestei învățături autoritare și a altor pronunțări ale magisteriului Bisericii în privința practicilor de evlavie ale poporului creștin și adunând instanțele pastorale apărute în acești ani, Adunarea Plenară a Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, desfășurată în zilele de 26-28 septembrie 2001, a aprobat acest Directoriu. În acesta sunt luate în considerare, în formă organică, legăturile care există între liturgie și evlavia populară, amintind principiile care călăuzesc această relație și dând orientări, cu scopul unei realizări rodnice a lor în Bisericile particulare, conform tradiției particulare a fiecăreia. Așadar, cu titlu special, este misiunea episcopilor să valorizeze evlavia populară, ale cărei roade au fost și sunt de mare valoare pentru păstrarea credinței în poporul creștin, cultivând o atitudine pastorală pozitivă și încurajatoare față de ea.

După ce a primit de la suveranul pontif Ioan Paul al II-lea aprobarea ca acest dicaster să publice "Directoriul despre evlavia populară și liturgie. Principii și orientări" (Document al Secretariatului de Stat din 14 decembrie 2001, Prot. Nr. 497.514), Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor este bucuroasă să-l facă public, cu dorința ca, din acest instrument, păstori și credincioși să poată scoate beneficii pentru a crește în Cristos, prin el și cu el, în Duhul Sfânt, spre lauda Tatălui care este în ceruri.

Cardinal Jorge A. Medina Estévez
prefect

* * *

Directoriu despre evlavia populară și liturgie. Principii și orientări
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-441-3, 14Ś20 cm, 300 p., 30 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1522.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat