Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Drumul de credință al Sfântului Iosif. Meditații pregătitoare pentru sărbătoarea sa, scrisă de cardinalul Anastasio Ballestrero și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor, Sfântul Francisc, frate al tuturor și a toate. Profil uman și spiritual, scrisă de Francesco Gioia și tradusă în limba română de Iulian Ghiurca, și La rivelazione come possibilità fenomenologica ed effettività storica negli scritti di Jean-Luc Marion. Appunti di cristologia, scrisă de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Drumul de credință al Sfântului Iosif. Meditații pregătitoare pentru sărbătoarea sa, scrisă de cardinalul Anastasio Ballestrero și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecția "Rugăciuni creștine", în formatul 11Ś17 cm, are 76 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la proclamarea Sfântului Iosif ca patron al Bisericii Universale de către Fericitul Pius al IX-lea, prin decretul Quemadmodum Deus (8 decembrie 1870), Papa Francisc a propus celebrarea unui an special dedicat Sfântului Iosif, an care se va încheia în ziua de 8 decembrie 2021.

Pentru a marca acest eveniment și pentru a-i ajuta pe creștini să cunoască mai adânc persoana și rolul sfântului Iosif în istoria mântuirii, Editura "Sapientia" a publicat recent cartea Drumul de credință al Sfântului Iosif. Meditații pregătitoare pentru sărbătoarea sa, semnată de cardinalul Anastasio Ballestrero (1913-1998) și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. De asemenea, în curând va apărea cartea scrisă de pr. Donald Calloway, având titlul Consacrarea către Sfântul Iosif.

Cartea cardinalului Ballestrero, pe lângă meditația personală, poate fi folosită și ca o novenă de pregătire la sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale (19 martie). Cartea este constituită din nouă teme, fiecare temă având în componența ei un fragment biblic, o reflecție, câteva invocații și o rugăciune finală. La finalul cărții autorul a considerat potrivit să adauge nr. 22-32 din enciclica Sfântului Ioan Paul al II-lea Redemptor custos (15.08.1989), dedicată Sfântului Iosif, Purtătorul de grijă al Mântuitorului. Iată aceste teme:

1. Chemarea Sfântului Iosif

2. Docilitatea Sfântului Iosif la planul lui Dumnezeu

3. Credința Sfântului Iosif

4. Iosif, model de rugăciune

5. Tăcerea umilă a Sfântului Iosif

6. Tăcerea activă a Sfântului Iosif

7. Tăcerea contemplativă a Sfântului Iosif

8. Misiunea Sfântului Iosif

9. Sfântul Iosif, patronul Bisericii

10. Purtătorul de grijă al Mântuitorului

Rugăciune în cinstea Sfântului Iosif

Reflecțiile cardinalului Anastasio Ballestrero dezvoltă ceea ce subliniază și Directoriul despre evlavia populară și liturgie: "De-a lungul secolelor, mai ales cele recente, reflecția eclezială a scos în evidență virtuțile Sfântului Iosif, între care strălucesc: credința, care în el s-a tradus în adeziune deplină și curajoasă la proiectul mântuitor al lui Dumnezeu; ascultarea sârguincioasă și tăcută față de manifestările voinței sale; iubirea și respectarea fidelă a Legii, evlavia sinceră, tăria în încercări; iubirea feciorelnică față de Maria, exercitarea necesară a paternității, ascunderea activă" (nr. 219).

Este cunoscută devoțiunea Papei Francisc față de Sfântul Iosif. În timpul călătoriei la Manila, el a povestit despre obiceiul său de a pune sub statuia lui "Iosif dormind", aflată pe biroul său din "Sfânta Marta", un bilet pe care sunt scrise propriile griji. Și nu doar atât. Într-o notă de pe la jumătatea scrisorii "Patris corde", papa amintește despre provocarea pe care o lansează de 40 de ani în fiecare zi: după recitarea Laudelor, spune o veche rugăciune găsită într-o carte de rugăciuni din secolul al XIX-lea. Destinatarul acelei "provocări" zilnice este Sfântul Iosif, deoarece, după ce i s-a încredințat totul, "situații grave și greutăți", acea rugăciune se termină cu aceste cuvinte: "Să nu se spună că te-am invocat zadarnic".

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Sfântul Francisc, frate al tuturor și a toate. Profil uman și spiritual, scrisă de Francesco Gioia și tradusă în limba română de Iulian Ghiurca. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14Ś20 cm, are 255 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Francisc și frații săi au schimbat fața Bisericii în acea întorsură delicată a istoriei pe care a constituit-o secolul al XIII-lea. Sfântul din Assisi a fost un om excepțional, fără îndoială, care i-a fascinat pe cei care l-au întâlnit.

Cartea arhiepiscopului Francesco Gioia se remarcă în primul rând pentru seriozitatea cercetării: miile de referințe care însoțesc aparatul notelor mărturisesc cu ce meticulozitate a condus propria cercetare, dusă înainte prin continuitate și constanță, chiar printre îndatoriri de mare responsabilitate, pe care nu este greu să ni le imaginăm dificile. O carte de acest gen nu se improvizează, nu se alcătuiește în decurs de câteva săptămâni!

Desigur, el s-a putut bucura și de truda altora: studiile franciscane au făcut progrese enorme în ultimii treizeci de ani, mai ales în Italia, înfruntând sub diferite perspective, deseori cu o metodă critică perspicace și riguroasă, relația lui Francisc cu creaturile. Mă gândesc, de exemplu, fără ca prin aceasta să intenționez să-i nedreptățesc pe mulți alții, la volumul pe care Alfonso Marini l-a dedicat relației lui Francisc cu creația și cu animalele. Totuși, lucrarea prezentă se deosebește prin deplinătatea și vastitatea cercetării, restituind un cadru organic ce cuprinde, în complexitatea sa, raportul Sfântului cu toate creaturile, pe care Francisc le invita continuu la lauda lui Dumnezeu.

Din aceasta derivă și marea utilitate a acestei cărți, care pune la dispoziția unui cerc vast de cititori o masă enormă de informații. Chiar și publicul nespecialist intră imediat în contact direct cu sursele, percepându-le caracterul nemijlocit, intensitatea și puterea expresivă, ajutat astfel să transpună și mesajul: cititorul va putea, așadar, nu doar să avanseze în cunoașterea Sfântului din Assisi, ci să pătrundă mai profund în experiența sa spirituală, și să-i asimileze, poate, idealul și convingerile.

De aceea, îmi doresc ca truda Mons. Gioia să fie răsplătită în mod abundent, nu doar printr-o răspândire adecvată a acestei ultime sale opere, ci și de roadele spirituale pe care ea le va putea produce în sufletul celor care o vor citi.

Felice Accrocca

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: La rivelazione come possibilità fenomenologica ed effettività storica negli scritti di Jean-Luc Marion. Appunti di cristologia, scrisă de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14Ś20 cm, are 238 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Această scurtă lucrare reflectă compoziția modelului fondativ-contextual a teologiei fundamentale. Pornind de la cele două dimensiuni ale acestui model, ca știință a fundamentelor teologice și disciplină de frontieră, studiul de față conjugă cercetarea a ceea ce stă la temelia credinței creștine cu atenția acordată instanțelor culturale și filosofic-fenomenologice ale timpului prezent.

Înainte de a vorbi despre Revelație ca efectivitate istorică, Marion consideră necesar a se prezenta revelația ca posibilitate fenomenologică. Fenomenele care au loc în această lume nu sunt nevoite să se justifice în fața tribunalului rațiunii suficiente, ci pur și simplu au loc, se întâmplă. Revelația, ca fenomen, nu poate fi negată. De aceea, nu se poate nega nici posibilitatea ca anumite fenomene de Revelație să aibă loc. Marion este foarte atent la notarea grafică a termenului cheie: revelație ca posibilitate, și Revelație ca efectivitate istorică. Revelația, cu majusculă, generează profiluri revelatoare mai puternice și mai subtile decât cele pe care revelația ca intuiție de posibilitate - chiar și în nivelurile sale cele mai înalte - le-ar putea prevesti vreodată.

Revelația cristică nu e doar o chestiune fenomenologică, teologică, ci și epistemologică. Iubirea Logosului întrupat se revelează ca fiind dotată de o rațiune de a fi, de o logică internă ce face posibilă cunoașterea. Iubirea revelată în Cristos generează cunoașterea de sine dar și cunoașterea lui Dumnezeu care este descoperit ca fiind mai intim prezenței mele decât eu însumi. Iubirea generează cunoașterea alterității. Iubirea care ajunge la cunoașterea celuilalt ca persoană și chip creează comuniunea cu acea persoană. O astfel de hermeneutică a iubirii creștine prezintă o euristică agapică: nu doar că interpretează, ci și descoperă, explică, sondează realitatea.

Fenomenologia darului se manifestă în mod plenar în totala dăruire de sine cristică în Euharistie. Aici hermeneutica atinge locul ei teologic. În Euharistie, dăruirea de sine merge până la despuiere de sine. Cristos se dă pe sine și moare din iubire tocmai în noaptea în care era trădat. În învierea sa, Cristos arată că la Dumnezeu nimic nu este imposibil. Învierea sa descoperă paradoxul unui fapt incredibil dar adevărat: cel mort e viu. În el orice imposibilitate este învinsă și se manifestă în mod minunat imposibilitatea imposibilității.

Creștinii, într-un mod special, au o misiune specială în numele cuvântului de care depind și de care sunt trimiși. Creștinii trebuie să găsească o metodă pentru a transmite într-un mod credibil datul revelat omului contemporan. Evanghelizarea constă și într-o lucrare de argumentare. Această formă a discursului le conferă creștinilor misiunea de a relua sarcina apologetică în sensul cel mai înalt posibil, acela al mărturiei vieții și al unei logicii coerente.

Pr. dr. Gabriel-Iulian Robu

*

Drumul de credință al Sfântului Iosif. Meditații pregătitoare pentru sărbătoarea sa
Cardinal Anastasio Ballestrero, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-440-6, 11Ś17 cm, 76 p., 10 lei

Sfântul Francisc, frate al tuturor și a toate. Profil uman și spiritual
Francesco Gioia, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-435-2, 14Ś20 cm, 256 p., 20 lei

La rivelazione come possibilità fenomenologica ed effettività storica negli scritti di Jean-Luc Marion. Appunti di cristologia
Gabriel-Iulian Robu, Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-439-0, 14Ś20 cm, 238 p., 20 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1974.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat