Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Triplă sărbătoare

La 11 februarie 2021, cu ocazia comemorării "Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes", biserica din Tămășeni a îmbrăcat haine de sărbătoare, împreună cu întreaga comunitate păstorită de pr. paroh Laurențiu Ignat. Anul acesta, ziua hramului secundar al Bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost prilej pentru prezentarea monografiei satului, "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție", dar și pentru reînhumarea părintelui Vasile Gabor, care a crescut pe acele meleaguri. Cu prezența Preasfințiților Iosif Păuleț și Petru Gherghel, aceste ultime două momente au fost marcate la Sfânta Liturghie de la ora 10.00, în timp ce hramul secundar a fost celebrat în mod solemn la Sfânta Liturghie pontificală de la ora 17.00, prezidată de PS Iosif Păuleț.

Sfânta Liturghie de la ora 10.00 a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, fiindu-i alături la altar PS Petru Gherghel, dar și preoți care s-au născut la Tămășeni, care au păstorit comunitatea de-a lungul timpului sau care, pur și simplu, au dorit să ia partea la această deosebită sărbătoare. În fața altarului, la acest moment solemn, era și micul sicriu cu rămășițele pământești ale părintelui Vasile Gabor. Figura lui, dar mai ales mărturia lui de viață a fost amintită în cadrul predicii de către PS Iosif Păuleț, care a subliniat faptul că acesta este momentul în care părintele Vasile va fi purtat în mod demn, în trasul clopotelor, la cimitir, el care nu a avut parte, atunci când a murit, de o înmormântare sau de un preot care să se roage pentru el. Tot la cuvântul de învățătură, PS Iosif a vorbit despre cum la Lourdes se experimentează bunătatea Sfintei Fecioare Maria, care a venit să actualizeze mesajul lui Cristos, chemarea la pocăință: Convertiți-vă și credeți în evanghelie! Avem nevoie să facem pocăință, dar avem nevoie și să o chemăm în ajutor pe Maria, în necazurile noastre, a fost îndemnul PS Păuleț.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc prezentarea mult-așteptatei monografii a satului Tămășeni, "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție", publicată la Editura "Presa Bună", despre care a vorbit pr. Alois Moraru, unul dintre cei zece autori care au lucrat la ea. Monografia a fost coordonată de pr. Fabian Doboș, din grupul realizatorilor făcând parte și specialiștii: Dănuț Doboș, Daniela Butnaru, Luminița Botoșineanu, Georgeta Căliman, Mihai-Cristian Amăriuței, Cătălin-George Fedor, Iulian Ghercă și Silviu Văcaru. Imaginile deosebite care se găsesc în carte, dar și mărturiile care pot fi citite, întregesc informațiile deosebit de prețioase preluate din arhivele și izvoarele care au fost consultate pentru realizarea lucrării.

Un cuvânt de cinste pentru tot ce a fost și a făcut părintele Vasile Gabor a avut și PS Petru Gherghel. Amintind de martiriul Fericitului Anton Durcovici, PS Petru a subliniat importanța tuturor martirilor și mărturisitorilor care au crezut în Cristos, indiferent de riscuri și pericole, și care s-au ghidat după cuvintele "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 143,15), motoul episcopului martir Anton Durcovici. Exemplul și jertfa lor au fost pământ fertil pentru atâtea vocații și pentru întărirea în credință a poporului român.

După ce s-a cântat un recviem pentru sufletul părintelui Vasile Gabor, trupul acestuia a fost purtat în procesiune, în sunetul clopotelor, către cimitirul din Tămășeni, unde așteaptă învierea de apoi. La aceste momente a participat și un grup de credincioși din filiala Buruienișu de Sus a Parohiei Brusturoasa, însoțit de părintele paroh Florin Jitaru. În comunitatea din Buruienișu de Sus părintele Gabor a fost îngrijit de un grup de credincioși în cei peste 5 ani în care a stat ascuns într-un bordei, fiind persecutat de Securitate, murind și fiind îngropat în taină în locul pe care s-a ridicat ulterior sacristia bisericii din localitate. De aici, rămășițele părintelui Gabor au fost aduse la Tămășeni, comunitatea în care crescuse, pentru a fi reînhumate în cimitirul satului.

Sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie de la ora 17.00, prezidată tot de PS Iosif Păuleț, de această dată pentru a marca hramul secundar al bisericii, "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes". Imaginea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes a stat în centrul acestei celebrări, la care au participat numeroși preoți, dar și credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iosif Antili, vicar episcopal și profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, care a subliniat încă de la început că apariția Mariei la Lourdes a fost un semn din cer, un mesaj la convertire și la bucurie. Apoi, pornind de la lecturile zilei, părintele Antili s-a oprit la trei puncte, amintind că din a doua lectură pot învăța că fiecare om este o idee, un gând al lui Dumnezeu, întrucât Domnul a încredințat fiecăruia o lucrare; acesta este marele mister pe care l-a înțeles și l-a trăit Sfânta Fecioară. Evanghelia, în care se regăsește cântarea Magnificat, cum Maria își exprimă bucuria sa interioară Elisabetei, învață lecția recunoștinței; Maria a înțeles că tot binele din viața ei este lucrarea Domnului. În fine, prima lectură, luată din profetul Isaia, vorbește despre legătura dintre maternitatea lui Dumnezeu și maternitatea Mariei. Părintele Iosif a încheiat predica sa cu o imagine dragă celor din Tămășeni, fântâna cu pari, un simbol al satului, făcând legătura cu Maria, care este un izvor curat și viu.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Laurențiu Ignat a ținut să mulțumească tuturor celor care au ajutat la organizarea acestor sărbători, subliniind încă o dată că monografia recent apărută este ca o carte de vizită pentru fiecare credincios din Tămășeni.

Celebrarea s-a încheiat cu tradiționala procesiune cu statuia Sfintei Fecioare Maria, în jurul bisericii, în cântări și rugăciune - anul acesta prin vânt și printre fulgii de zăpadă care între timp și-au făcut apariția - ca o jertfă oferită Domnului pentru toate harurile primite în această zi.

Cântările la ambele Liturghii au fost susținute de corul parohiei, impecabil pregătit, care a înfrumusețat celebrările, întărind rugăciunea celor prezenți.

Momentele de sărbătoare din această zi specială de la Tămășeni au fost transmise de ERCIS Media în direct pe canalele Episcopiei Romano-Catolice de Iași: pe site-ul Episcopiei, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube. Astfel, au putut fi în comuniune cu cei din Tămășeni mii de persoane din întreaga dieceză, ca și cei plecați poate în străinătate sau din alte colțuri ale țării.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 11 februarie: Tămășeni: Prezentarea monografiei satului, "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție", și reînhumarea pr. Vasile Gabor. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

- 11 februarie: Tămășeni: Sfânta Liturghie pontificală a hramului secundar al bisericii. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

- 11 februarie: Tămășeni: Prezentarea monografiei satului și reînhumarea pr. Vasile Gabor. Foto: Ștefan Boboc

- 11 februarie: Tămășeni: Sfânta Liturghie pontificală a hramului secundar al bisericii. Foto: Ștefan Boboc

* * *

Transmisiuni în direct realizate de ERCIS Media:

- Tămășeni: Sfânta Liturghie celebrată de episcopul Iosif Păuleț în memoria pr. Vasile Gabor; lansarea monografiei "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție"

- Tămășeni: Sfântul Rozariu și Sfânta Liturghie pontificală a hramului secundar al bisericii, prezidată de PS Iosif Păuleț; predicator: pr. Iosif Antili:

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

Catolicii din Tămășeni. Credință și tradiție
Fabian Doboș, Alois Moraru, Dănuț Doboș, Daniela Butnaru, Luminița Botoșineanu, Georgeta-Emilia Căliman, Silviu Văcaru, Mihai-Cristian Amăriuței, Cătălin-George Fedor, Iulian Ghercă, Editura "Presa Bună", 2021, ISBN 978-606-8116-94-5, 17x24 cm, 392 p., 40 lei -->


 

lecturi: 3483.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat