Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (18-25 ianuarie 2021)

Suntem chemați și anul acesta să ne rugăm pentru unitatea între creștini, cu precădere în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie 2021), dar și în celelalte zile. Tema acestei săptămâni este "Rămâneți în iubirea mea și veți aduce rod mult" (cf. In 15,5-9). În acest an a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în bisericile și capelele mănăstirești din Iași și din parohiile învecinate. Editura "Presa Bună" a realizat broșura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni.

În acest an a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în bisericile și capelele mănăstirești din Iași și din parohiile învecinate. Creștinii se vor întâlni împreună cu preoții și păstorul diecezei și se vor ruga pentru unitate. În fiecare seară, ei vor avea prilejul de a reflecta asupra anumitor texte biblice, vor intona cântece și îl vor invoca pe Duhul unității și al bunei înțelegeri dintre toți creștinii.

Având la îndemână broșura, toate celelalte comunități parohiale sau călugărești din dieceză vor putea organiza celebrări similare, căci toți sunt îndemnați să înalțe cereri și rugăciuni, să celebreze Sfinte Liturghii pentru a se împlini dorința aceluiași Mântuitor al tuturor "ca toți să fie una".

Preasfințitul Iosif Păuleț propune pentru municipiul Iași și parohiile învecinate programul de mai jos. Parohii, rectorii seminariilor sau responsabilii caselor călugărești vor organiza ora de rugăciune și vor căuta un preot care să prezinte cuvântul de învățătură, pornind de la textele propuse pentru acest an.

*

PROGRAM

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
în bisericile și capelele romano-catolice din Iași și parohiile învecinate
18-25 ianuarie 2021

Celebrările au loc în fiecare zi la ora 17.00.

  • Ziua I, luni, 18 ianuarie: Deschiderea Săptămânii de Rugăciune - Capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", Iași (Copou, Str. Văscăuțeanu, 6)

  • Ziua a II-a, marți, 19 ianuarie: Biserica "Sfântul Anton de Padova", Iași (Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului, 2)

  • Ziua a III-a, miercuri, 20 ianuarie: Biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului", Dancu (Calea Dacilor, 82, Dancu)

  • Ziua a IV-a, joi, 21 ianuarie: Capela Mănăstirii "Don Orione", Iași (Păcurari, Str. Rediu, 21-C)

  • Ziua a V-a, vineri, 22 ianuarie: Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași (Cartier Nicolina, Șoseaua Nicolina, 6)

  • Ziua a VI-a, sâmbătă, 23 ianuarie: Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina", Valea Lupului (Aleea cu nuci, 27, Valea Lupului)

  • Ziua a VII-a, duminică, 24 ianuarie: Biserica "Fericitul Ieremia Valahul", Tomești (Str. Prof. Petru Olteanu, 150, Tomești)

  • Ziua a VIII-a, luni, 25 ianuarie: Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26)

*

Responsabil cu programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este pr. Iosif Antili, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice Iași (tel. 0744/545043; e-mail: cultura@ercis.ro)

*

Editura "Presa Bună" a realizat broșura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni de rugăciuni. Textul simplu, în format Word, al broșurii în limba română poate fi descărcat de la adresa: www.ercis.ro/utile/sruc2021.zip. Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 80 de pagini și prețul de 8 lei, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770/477565: de luni până vineri, între orele 10.00 și 20.00; sâmbata, între orele 14.00 și 20.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria; www.catholica.ro

*

Așa cum ne-am obișnuit de ani de zile, și anul acesta vom celebra în perioada 18-25 ianuarie Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În ciuda faptului că trecem printr-o perioadă de criză, care a bulversat ritmul vieților noastre, dorim să celebrăm cum se cuvine aceste zile de rugăciune și să reflectăm mai mult asupra necesității unității dintre creștini. Atacurile multiple lansate din diferite direcții la adresa creștinismului ar trebuie să ne conștientizeze pe noi toți, care purtăm numele de creștin, asupra necesității de a da mărturie în unitate despre Cristos. Acesta a fost, de fapt, gândul Mântuitorului la Cina cea de taină: "Ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,21). Chiar dacă provenim din tradiții creștine diferite și ne exprimăm credința în moduri atât de variate, nu trebuie să uităm niciodată că la începuturile Bisericii toți am fost una, în jurul Mântuitorului. Și este nevoie să regăsim unitatea dintru începuturi.

În fiecare an, tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitate este pregătită de un grup de persoane de confesiuni diferite dintr-o regiune a lumii sau chiar dintr-o comunitate religioasă, în care creștinii de diferite confesiuni experimentează o fericită conclucrare în spirit de iubire frățească și de respect unii față de alții. Anul acesta, tema rugăciunii pentru unitate a fost pregătită de comunitatea monastică din Grandchamp, Elveția. Este vorba despre o comunitate formată din cincizeci de surori din țări și continente diferite și aparținând unor tradiții ecleziale diferite. Comunitatea a fost fondată în prima jumătate a secolului al XX-lea și a avut încă de la început legături strânse cu comunitatea din Taizé, cât și cu părintele Paul Couturier, un pionier al ecumenismului și un mare promotor al rugăciunii pentru unitatea creștinilor. Comunitatea lor s-a născut dintr-o mare sensibilitate față de Cuvântul lui Dumnezeu, față de rugăciune, viață comunitară și ospitalitate.

Tema propusă pentru anul acesta se intitulează: "Rămâneți în iubirea mea și veți aduce rod mult" (cf. In 15,5-9). Tema este inspirată de celebrul pasaj despre "Isus, vița cea adevărată" (In 15,1-17). Ideea centrală a textului biblic este că toți cei ce aparțin lui Cristos ar trebui să rămână uniți profund cu el pentru a putea aduce roade. Ceea ce produce roade este seva, viața lui Cristos care curge în noi.

Relevanța ecumenică a acestui pasaj biblic a fost exprimată sublim de către cei ce au pregătit tema pentru acest an. Ei îl citează pe Dorotheus de Gaza, un călugăr din Palestina din secolul al VI-lea, care folosea o imagine extrem de grăitoare: "Să presupunem că un cerc este desenat pe pământ, adică o linie rotundă trasată cu compas în jurul unui centru. Imaginați-vă că cercul este lumea, centrul este Dumnezeu, iar spițele sunt diferitele drumuri sau moduri de viață pe care le au oamenii. Pe măsură ce sfinții, dorind să se apropie de Dumnezeu, se îndreaptă spre centrul cercului și pătrund în el, atunci se apropie și unii de alții. Și pe măsură ce se apropie unii de alții, se apropie simultan de Dumnezeu. Și veți înțelege că același lucru se întâmplă în direcția opusă, atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu și ne retragem spre exterior. Este evident că, cu cât ne despărțim mai mult de Dumnezeu, cu atât ne distanțăm unii de alții și cu cât ne îndepărtăm unii de alții, cu atât ne îndepărtăm mai mult de Dumnezeu".

Fără îndoială, există creștini care păstrează o anumită rezervă față de ecumenism. Nu ar trebui să uităm, însă, că orice efort sincer de reapropiere față de frații despărțiți nu poate fi decât lucrarea Duhului Sfânt. El este cel care va putea reconduce creștinii spre unitate.

Pregătindu-ne să celebrăm Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate, este important să înțelegem că este urgent ca noi, creștinii, să strângem rândurile. Nu putem spera la construirea unei lumi pe principii creștine, atâta timp cât cultivăm spiritul de divizare și oferim lumii mărturii contradictorii. Este nevoie de depășirea fricii, de gesturi concrete de apropiere față de ceilalți frați creștini, de încredere, de apreciere sinceră față de ceilalți. Și mai avem nevoie de ceva: de o credință sinceră. Papa Francisc spunea la 25 ianuarie 2014: "Unitatea nu va veni ca o minune la sfârșit: unitatea vine pe drum, o face Duhul Sfânt pe drum". Cu această încredere, îi invităm pe toți, preoți și credincioși, să celebreze octava mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Pr. Iosif Antili
director al Oficiului pentru Ecumenism

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 3899.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat