Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut "Buletin istoric", nr. 20

În bisericile noastre ne îndreptăm spre Domnul, stăpânul istoriei, și îi mulțumim pentru toate câte ne-a oferit și că ne-a însoțit mereu. Membrii și colaboratorii Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași deslușesc cu multă migală amprentele pe care le-a lăsat Dumnezeu prin oameni și evenimente în istoria Bisericii. Rezultatele unui astfel de demers științific pot fi descoperite în cel mai recent număr al anuarului "Buletin istoric" - numărul 20/2019 - un număr jubiliar.

Cel mai recent număr al anuarului "Buletin istoric" - numărul 20/2019 - conține rezultatele unor demersuri științifice întreprinse în ultimii ani de membrii și colaboratorii Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Pe coperta acestui număr este imaginea pr. Grigore Enariu (1882-1948), personalitate marcantă a Diecezei de Iași, profesor și rector la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, iar apoi paroh de Tămășeni. Redăm în continuare cuvântul introductiv semnat de pr. Fabian Doboș, coordonatorul publicației.

Cuvânt înainte

Membrii și colaboratorii Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași prezintă în acest număr jubiliar al revistei anuale "Buletin istoric" cele mai recente rezultate științifice.

Astfel, această revistă, ajunsă la al XX-lea număr, este structurată în trei părți: Din istoria Bisericii locale; Figuri ilustre; Recenzii.

În prima parte, dr. Dănuț Doboș prezintă începuturile cinstirii Madonei de Lourdes în România, articol care este urmat de un studiu semnat de pr. Alois Moraru, intitulat Consecințe ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri: transferul unor locuitori din Luizi-Călugăra în Oituzul dobrogean. Tot în această secțiune este publicat un articol despre Școala Primară din Rotunda, semnat de cercetătorii Dănuț Doboș și Iulian Ghercă. Urmează apoi contribuția dr. Cătălin-George Fedor și a dr. Robert Daniel Simalcsik, care publică un studiu antropologic despre locuitorii satului Săbăoani. Prima secțiune a prezentului volum se încheie cu prezentarea unui document inedit păstrat în Arhiva Secretă a Vaticanului, document analizat și interpretat de cercetătorul Iulian Ghercă, care furnizează informații importante despre participarea României la Congresul Mondial al Presei Catolice.

A doua parte a acestui număr, Figuri ilustre, tratează despre câteva personalități de seamă ale vieții religioase, culturale și politice românești. Astfel, pr. dr. Fabian Doboș prezintă pe scurt activitatea părintelui Grigore Enariu la Tămășeni (1920-1948), dr. Anton Coșa invită cititorii Să nu-l uităm pe profesorul Dumitru Mărtinaș!, iar prof. Elena Ivan publică articolul intitulat: Domnia și personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza în memorialistica românească a epocii.

În ultima parte, publicăm câteva recenzii ale unor lucrări monografice, opere care au un rol deosebit în descoperirea trecutului catolicilor din teritoriile românești.

Adresăm un gând de mulțumire tuturor membrilor și colaboratorilor Departamentului de Cercetare Istorică "Anton Durcovici", mai vechi sau mai noi, care de-a lungul celor două decenii au publicat în revista "Buletin istoric" și au susținut-o în mod direct sau indirect. Mulțumiri deosebite, așadar, se cuvine să aducem episcopului de Iași, Mons. Iosif Păuleț, episcopului emerit Petru Gherghel, arhiepiscopului de București, Mons. Aurel Percă, Editurii "Presa Bună" din Iași, colegiului de redacție, colaboratorilor și tuturor referenților științifici care și-au dat concursul la publicarea revistei anuale "Buletin istoric".

Pr. dr. Fabian Doboș, director-coordonator
al Departamentului de Cercetare Istorică
"Fericitul Anton Durcovici"

* * *

Buletin istoric, nr. 20/2019
Departamentul de Cercetare Istorică, Ed. "Presa Bună", 2020, ISSN 1582-103X, 17x24 cm, 190 p., 23 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat