Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Pagini de istorie a Cotnarilor și a catolicilor de aici

La Editura "Presa Bună" a apărut cartea monografică Pagini de istorie a Cotnarilor și a catolicilor de aici, scrisă de pr. Ieronim Budulai.

Fără dorința de a fi o incursiune exhaustivă în filele istorice ale acestei așezări moldave, situată la 60 km nord-vest de Iași și cunoscută de majoritatea românilor pentru renumitele podgorii și soiuri de vin (ex. Grasa de Cotnari), cartea reușește să-l poarte pe cititor prin evenimentele marcante care s-au succedat de-a lungul secolelor în acest ținut și să-i ofere un tablou descriptiv al vieții locuitorilor Cotnariului, mai ales sub profilul credinței și al trăirii religioase.

Așa cum de la bun început notează autorul, lucrarea "se adresează tuturor acelora care iubesc trecutul localităților noastre și într-un mod special catolicilor din Cotnari, care vor fi curioși să-și cunoască istoria și, cunoscând-o, să întrezărească viitorul".

Din punct de vedere structural, cartea este compusă din două părți. Prima parte, cuprinsă în 83 de pagini, vorbește despre geneza așezării Cotnari, asociată de D. Cantemir cu apariția culturii viței de vie; despre epoca de aur a acestui ținut, așa cum se desprinde din relatarea lui Pietro Diodato, vizitator apostolic și narator al situației catolicilor din Moldova secolului al XVII-lea; despre școala latină care a existat la Cotnari în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, mai exact în timpul lui Despot Vodă; despre vicisitudinile, suferințele, epidemiile pe care le-au experimentat locuitorii acestei localități, precum și despre evoluția podgoriilor și filonul cultural care au făcut din Cotnari un nume notoriu.

A doua parte vorbește despre istoria vieții de credință a comunității catolice din Cotnari, în perioada medievală, respectiv cea modernă, transformările la care a fost supusă mai ales după Reforma protestantă din anul 1517. De asemenea, aici se citesc informații amănunțite despre lăcașurile de cult ctitorite, care, singure, au forța de a demonstra vechimea catolicității din acest ținut (prima biserică a fost construită pe la anul 1500), ultima, adică a cincea, ridicată la 1900 și renovată de mai multe ori. Cititorul primește un tablou complet al preoților care au slujit în Cotnari, precum și al celor care proveneau de aici. Pr. Ieronim Budulai, unul dintre mulții păstori ai catolicilor din Cotnari, inserează câteva pagini de evocări, asumând un stil narativ viu și colorat, și pune la dispoziția cititorilor propria simțire și experiență pastorală avută în Cotnari în anii în care a fost aici vicar parohial. Cartea se încheie cu un glosar menit să faciliteze înțelegerea multor termeni care au ieșit din uzanțele actuale ale limbii române și trec în categoria arhaismelor (pisanie, metoc, sfetnic etc.), redați în fidelitate față de documentele istorice folosite sau citate în cuprinsul cărții.

Expunerea clară și rigoarea istorică dată de materialul bibliografic întrebuințat, împreună cu interesul sau curiozitatea de a vedea cum a fost viața, cultura, credința cotnărenilor, fără a rămâne doar la binecunoscutul gust îmbietor al vinului de Cotnari, pot să devine tot atâtea motive de a parcurge paginile acestei cărți într-o lecturare pe care autorul o dorește "agreabilă și rodnică".

Pr. Cristian Diac

* * *

Pagini de istorie a Cotnarilor și a catolicilor de aici
Ieronim Budulai, Ed. "Presa Bună", 2020, 14x21 cm, 270 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1164.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat