Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent Instrucțiunea: Convertirea pastorală a comunității parohiale în slujba misiunii evanghelizatoare a Bisericii, de Congregația Pentru Cler, Incursiuni în tainele catehezei. Compendiu de cateheză, coordonată de pr. dr. Mihai Roca, și Parohia Romano-Catolică Botoșani, de pr. Ieronim Budulai.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent Instrucțiunea: Convertirea pastorală a comunității parohiale în slujba misiunii evanghelizatoare a Bisericii, scrisă de Congregația Pentru Cler și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", în formatul 14Ś20, are 66 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Reflecția teologică a Conciliului al II-lea din Vatican și schimbările sociale și culturale însemnate din ultimele decenii au indus diferite Biserici particulare să reorganizeze forma de încredințare a îngrijirii pastorale a comunităților parohiale. Acest lucru a permis să se demareze experiențe noi, valorizând dimensiunea comuniunii și realizând, sub conducerea păstorilor, o sinteză armonioasă a carismelor și vocațiilor în slujba vestirii evangheliei, care să corespundă mai bine exigențelor actuale ale evanghelizării.

Papa Francisc, la începutul slujirii sale, a amintit de "creativitate", care înseamnă "a căuta drumuri noi", adică "a căuta drumul pentru ca evanghelia să fie vestită"; în această privință, a concluzionat Sfântul Părinte, "Biserica și Codul de Drept Canonic ne oferă multe, multe posibilități, multă libertate pentru a căuta aceste lucruri".

Situațiile descrise de această instrucțiune reprezintă o ocazie prețioasă pentru convertirea pastorală în sens misionar. De fapt, sunt invitații adresate comunităților parohiale să iasă din ele însele, oferind instrumente pentru o reformă, chiar și structurală, orientată spre un stil de comuniune și de colaborare, de întâlnire și de apropiere, de milostivire și de atenție față de vestirea evangheliei.

Este vorba despre o acțiune pastorală care, printr-o colaborare efectivă și vitală între preoți, diaconi, consacrați și laici, precum și între diferite comunități parohiale din aceeași zonă sau regiune, se preocupă să găsească împreună întrebările, dificultățile și provocările referitoare la evanghelizare, căutând să integreze căi, instrumente, propuneri și mijloace corespunzătoare pentru a le înfrunta. Un astfel de proiect misionar comun ar putea să fie elaborat și realizat în raport cu contexte teritoriale și sociale apropiate, adică în comunități învecinate sau unite de aceleași condiții socio-culturale, sau cu referință la domenii pastorale asemănătoare, de exemplu, în cadrul unei coordonări necesare între pastorația tineretului, universitară și vocațională, așa cum se întâmplă deja în multe dieceze.

Acest lucru cere ca istorica instituție parohială să nu rămână prizonieră a imobilismului sau a unei repetitivități pastorale îngrijorătoare, ci să pună în mișcare acel "dinamism în ieșire", care, prin colaborarea între comunități parohiale diferite și printr-o comuniune reîntărită între clerici și laici, s-o facă efectiv orientată spre misiunea evanghelizatoare, misiune a întregului popor al lui Dumnezeu, care merge în istorie ca "familie a lui Dumnezeu" și care, în sinergia diferiților membri, lucrează pentru creșterea întregului trup eclezial.

De aceea, acest document, în afară de a evidenția o asemenea reînnoire, prezintă un mod de aplicare a normativei canonice care stabilește posibilitățile, limitele, drepturile și obligațiile păstorilor și laicilor, pentru ca parohia să se redescopere pe ea însăși ca loc fundamental al vestirii evanghelice, al celebrării Euharistiei, spațiu de fraternitate și caritate, din care iradiază mărturia creștină pentru lume.

Cardinal Beniamino Stella

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Incursiuni în tainele catehezei. Compendiu de cateheză, scrisă sub coordonarea pr. dr. Mihai Roca. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 17Ś24, are 338 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

"Nu ne naștem, ci devenim creștini!", spunea Tertulian.

Această renumită expresie sintetizează modelul de inițiere creștină din primele secole, puternic ancorat in cateheza kerigmatică și articulat ca itinerariu de evanghelizare și de formare a tinerilor și a adulților. Experiența ne arată că nu există altă cale pentru a deveni creștini în afara transmiterii și descoperirii progresive a credinței. Este o cale esențială propusă de cateheză. Dar, pentru a o parcurge, avem nevoie de timp dedicat devenirii noastre creștine, de momente de har trăite împreună cu ceilalți frați.

Aceasta este convingerea creionată in fiecare pagină a acestui compendiu: înainte de toate și de orice, devenim creștini apropiindu-ne de "tainele credinței" în virtutea acțiunii pe care Isus Cristos o împlinește in viața noastră. Străbătând calea credinței și colaborând cu harul divin, pronunțăm "da"-ul nostru și suntem astfel introduși în Misterul lui Cristos și al Bisericii.

Acest compendiu dorește să sublinieze faptul că acțiunea catehetică este misiune a întregii Biserici, începând de la prima persoană care se află în preajma copiilor și până la paroh sau episcop. Și nu este vorba despre o misiune printre altele, ci despre împlinirea vocației primite de la însuși Isus Cristos (cf. Mt 28,19). Dacă Biserica locală este vie și există, ea trăiește și acționează pentru a păstra și pentru a transmite "depozitul credinței" (2Tim 1,14) tinerei generații înainte de toate.

De altfel, de unde vor afla copiii și adolescenții normele și cuvintele sănătoase pe care Isus Cristos le-a încredințat discipolilor săi? Dacă nu vor vedea exemplul celor din jurul lor și nu vor înțelege din cuvintele și gesturile lor însemnătatea și frumusețea de a fi creștin, ce motiv vor găsi pentru a se strădui să înțeleagă doctrina creștină și pentru a deveni și ei creștini împreună cu ceilalți? Unde vor găsi mărturia de credință care să-i conducă la întâlnirea cu Isus Cristos? Nimeni nu se naște creștin. De aceea, asemenea lui Timotei, care a primit de la apostolul Paul "depozitul credinței" - tezaur bun și prețios care a ajuns până la noi -, avem marea datorie de a-l păstra cu sfințenie și de a-l transmite cu grijă acelora care-l vor putea transmite, la rândul lor, mai departe (cf. 2Tim 2,2).

Ideea de fond a acestui compendiu își găsește originea în Directoriul general pentru cateheză (2001, nr. 67-68), în paragraful dedicat "educării organice și sistematice a credinței", în care sunt evidențiate sarcinile de inițiere, educare și instruire a catehezei. Partea practică este însă rodul unei munci de echipă realizate de membrii Oficiului pentru cateheză și ai asociației Primus ONG. Diversitatea subiectelor tratate se datorează în mare parte pasiunii exprimate la nivel diecezan în cadrul proiectului "Tendințe actuale în cateheză" și al proiectului "Lectio divina - mod de rugăciune într-o lume secularizată". Urme însemnate, vizibile celor implicați în parenting și în domeniul educației religioase la nivel local, sunt ușor de recunoscut în proiectul "Părinți responsabili, copii fericiți. aportul modelului Mastromarino în creșterea și educarea copiilor" și în proiectul "Pedagogia Franz Kett - creativitate și reînnoire în educație".

Derularea proiectului diecezan "Incursiuni în tainele catehezei" este principalul factor care a permis și a favorizat culegerea, mediatizarea și editarea temelor despre cateheză.

În prima parte a compendiului: "a deveni creștin", cateheza este prezentată ca punct fundamental de întâlnire sau moment de bază și decisiv al devenirii creștine. Sinteză inestimabilă a misiunii primilor discipoli, iar mai apoi a Bisericii - așa cum specifică evanghelistul Marcu -, există chiar de la început ca misiune prioritară, încredințată de însuși Isus Cristos: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura! Cine va crede și va fi botezat se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat" (Mc 16,15-16).

Nașterea credinței în Isus Cristos, alimentarea și maturizarea acestei credințe sunt subiectele centrale din partea a doua: "Trăiește frumusețea credinței!" O comunitate creștină, dacă nu ar oferi membrilor săi cateheze pertinente pentru a cunoaște și a se bucura de frumusețea credinței, nu numai că nu și-ar împlini una dintre misiunile sale importante, ci ar pune în pericol chiar scopul său fundamental. Fără o cateheză susținută și actualizată, o Biserică locală oare nu riscă să devină sterilă, mai degrabă sau mai târziu, și în cele din urmă să înceteze să mai fie o Biserică vie?

La baza selectării temelor prezentate se află convingerea că acțiunea catehetică implică o educare esențială, bazată pe nucleul experienței creștine, pe certitudinile credinței și pe valorile evanghelice. Cu siguranță, această acțiune educativă este mult mai mult decât o predare a unor cunoștințe, deși include însușirea acestora. Avându-i ca destinatari pe cei care se convertesc la Cristos, primesc tezaurul credinței și sunt însoțiți pe calea devenirii creștine, cateheza este o ucenicie a întregii vieți creștine, ce permite o trăire autentică pe urmele lui Cristos.

Susținem în paginile acestei lucrări că realizarea unui raport semnificativ între educarea la credință a copiilor, tinerilor și adulților și trăirea vieții creștine a devenit mai mult ca oricând una dintre principalele provocări pastorale și catehetice ale momentului. Gradul de urgență și de dificultate este cu atât mai mare, cu cât pastorala și catehetica locală trebuie să găsească și să-și adapteze propunerile la situații aflate într-o profundă și rapidă schimbare socială și culturală, de factură postmodernă.

Cum ar putea să fie susținută devenirea creștină a celor care parcurg procesul de inițiere și cum ar putea să fie promovată în același timp șansa și necesitatea unei socializări religioase? Ce propuneri catehetice ar putea fi introduse pentru a redimensiona sau susține cu noi inițiative misiunea părinților și a familiei, dar și a persoanelor consacrate și a cateheților la nivelul comunităților parohiale? Ce variabile catehetice s-ar putea prospecta pentru o continuare a evanghelizării copiilor de la Prima Împărtășanie și a adolescenților de la Mir, cu scopul îndeplinirii obiectivelor inițierii creștine și al evitării îndepărtării de practica sacramentală?

La aceste întrebări, dar și la multe altele încă nerostite, au încercat să răspundă autorii menționați în acest compendiu de cateheză. Devenite adevărate provocări la nivelul educației religioase, răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să-și găsească locul prioritar pe agenda de lucru a structurilor pastorale și catehetice.

Deși această expunere sintetică reprezintă mai degrabă o analiză decât o soluție, propunerile și concluziile au legătură strânsă cu acțiunea catehetică. Aceasta pentru că orice cateheză este o responsabilitate a întregii comunități de credință.

Pr. dr. Mihai Roca

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Parohia Romano-Catolică Botoșani, scrisă de Ieronim Budulai. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20 cm, are 186 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

La hramul bisericii din Botoșani, din anul 2019, am fost chemat de părintele paroh, Petru Bișog, să țin predica. Cu acea ocazie am rămas plăcut impresionat de participarea numeroasă a credincioșilor la sfânta Liturghie, precum și de frumusețea bisericii. Făcând o vizită prin oraș, am rămas încântat și de frumusețea locului, un adevărat oraș-parc. Atunci mi-a trecut prin gând să scriu un istoric al Parohiei Catolice de Botoșani.

Drept urmare, m-am pus pe lucru. Am cercetat mai întâi registrele și documentele din Arhiva Episcopiei de Iași. Apoi m-am folosit în alcătuirea acestei lucrări de cartea părintelui Iosif Gabor Dicționarul comunităților catolice din Moldova, de cartea Necrolog - 1600-2000 de pr. Iosif Gabor și pr. Iosif Simon și de cartea Comunitățile catolice din Moldova a domnului Ionuț Atudorei. Pentru aspectele generale ale orașului Botoșani m-am folosit de cartea domnului Ștefan Ciubotaru Monografia orașului Botoșani, de unde am redat pagini întregi, "mot ? mot".

Lucrarea are zece capitole. În primul capitol am făcut o incursiune istorică a Bisericii Catolice în provinciile românești după marea schismă din 1054. Apoi, în cap. II, am realizat un istoric al Botoșaniului, înșirând evenimentele mai importante prin care au trecut locuitorii orașului. De la cap. III până la cap. X am vorbit despre Parohia Catolică Botoșani: evoluția demografică a comunității catolice, aspecte din viața comunității, despre biserica și cimitirul din localitate, despre filialele parohiei, despre vizitele pastorale ale episcopului în parohie și despre preoții care au activat în această parohie, iar în final, câteva evocări și mărturii despre persoane care au marcat viața Parohiei Botoșani.

Această lucrare nu are pretenția de a fi o descriere completă, ci ne oferă doar frânturi din istoria de aproape două veacuri a Parohiei Catolice Botoșani.

Cu toate acestea, ea constituie, cred, o contribuție importantă la cunoașterea trecutului comunităților noastre catolice din Moldova, în cazul de față, al Parohiei Catolice Botoșani.

Urez tuturor cititorilor acestei lucrări multă sănătate și lecturare plăcută.

Pr. Ieronim Budulai

* * *

Instrucțiunea: Convertirea pastorală a comunității parohiale în slujba misiunii evanghelizatoare a Bisericii
Congregația Pentru Cler, Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-415-4, 14Ś20 cm, 66 p., 10 lei

Incursiuni în tainele catehezei. Compendiu de cateheză
Mihai Roca (coord.), Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-411-6, 17Ś24 cm, 338 p., 40 lei

Parohia Romano-Catolică Botoșani
Ieronim Budulai, Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-413-0, 14Ś20 cm, 186 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1470.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat