Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Sfântul Ioan Paul al II-lea și România. Omagiu Preasfințitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat, în anul centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Sfântul Ioan Paul al II-lea și România. Omagiu Preasfințitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat, în anul centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea, scrisă de pr. dr. Ștefan Lupu, pr. dr. Petru Ciobanu și pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20, are 254 pagini color și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 50 lei.

Cu o sută de ani în urmă se năștea Karol Wojtyła, ales papă în anul 1978 cu numele de Ioan Paul al II-lea, un om destinat să schimbe istoria Bisericii și raportul ei cu societatea modernă. A fost papa tinerilor și al familiei, al jubileului și al călătoriilor în întreaga lume. Ioan Paul al II-lea a fost un papă "luptător", profund curajos, protectorul Europei unite și deschis pentru schimbarea unei lumi care intra în mileniul al treilea. Ioan Paul al II-lea este papa sfânt, gigant al credinței și al modernității.

Primul centenar al nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea trebuia să fie o ocazie pentru întreaga lume catolică să amintească de contribuția extraordinară pe care pontificatul său a avut-o pentru Biserică, precum și de influența hotărâtoare pe care a avut-o pe scena politică a timpului său.

În acest scop au fost programate multe manifestări și celebrări dedicate evocării personalității sfântul Ioan Paul al II-lea, dar din cauza crizei sanitare provocate de coronavirus, toate aceste inițiative au fost anulate sau reduse la minimum. Au rămas totuși manifestările religioase cu celebrarea sfintei Liturghii în memoria lui și cele circumscrise la apariția unor publicații și articole care au readus în actualitate celebrul Nu vă temeți al lui Ioan Paul al II-lea, rostit în timpul omiliei la inaugurarea pontificatului său, în 1978, care este deosebit de potrivit în aceste vremuri de pandemie, deoarece lumea s-a aflat pe neașteptate la capătul puterilor sale, mulți oameni au ignorat-o pur și simplu până acum, iar și mai mulți simțeau nevoia curajului.

În seria manifestărilor dedicate sărbătorii centenarului nașterii Papei Ioan Paul al II-lea se numără mai multe inițiative și ale Diecezei de Iași, care îl omagiază propunând un itinerar al legăturilor sale cu România și culminând cu vizita istorică din 1999. În timpul pontificatului său, Papa Ioan Paul al II-lea a avut multe contacte cu personalități ale țării noastre și a avut ocazia, atât înainte de 1989, cât mai ales după acest an, să adreseze mesaje punctuale care au reprezentat tot atâtea variante ale acestui "nu vă temeți !"

Salut inițiativa Editurii "Sapientia" de a prezenta în anul centenar, într-un volum festiv și omagial, principalele momente ale unui pontificat care s-a proiectat și asupra Diecezei de Iași. Capitolul introductiv "Dieceza de Iași în perioada pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea" oferă o "filmare" interesantă a vieții Bisericii din Moldova, care a cunoscut norii grei ai regimului dictatorial comunist, dar și zorile unei adevărate învieri.

Lucrarea de față apare în anul centenar al aniversării și oferă cititorilor o incursiune în toate momentele când sfântul papă s-a gândit la România, la Dieceza de Iași, la toți locuitorii țării. Cartea pe care o aveți în mână aduce un omagiu profund acestui mare papă care ne-a ajutat să recăpătăm libertatea Bisericii și consider că este un adevărat "memorial" al drumului Bisericii Catolice din țara noastră spre normalitate.

De aceea, și titlul sugestiv al cărții: Sfântul Ioan Paul al II-lea și România. Sărbătorirea centenarului nașterii acestui mare păstor al Bisericii se suprapune unui eveniment intern și personal, care îl are ca protagonist pe episcopul emerit al Diecezei de Iași: Omagiu Preasfințitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat, o istorie a unei vieți de păstor care se suprapune într-o mare măsură cu perioada pontificatului sfântului Ioan Paul al II-lea.

Cartea ne oferă posibilitatea vizitării imediate a principalelor și importantelor intervenții ale sfântului papă pentru normalizarea vieții Bisericii din țara noastră.

Desigur, Ioan Paul al II-lea a fost liderul religios cel mai popular și carismatic al secolului al XX-lea. Magisteriul său moral și religios, mai ales din ultimii ani ai pontificatului, i-a atins nu numai pe catolici, ci și pe creștinii de alte confesiuni, dar nu doar pe ei. Desigur, pentru mulți contemporani Papa Ioan Paul al II-lea a contribuit decisiv la prăbușirea Zidului Berlinului și a imperiului comunist. El nu a fost numai un papă global, mediatic, ci și profund european: al unei Europe lărgite, care nu putea să țină la extremitățile sale țările din Estul Europei și cultura acestor popoare. Și în acest sens s-a interesat de multe ori de România, iar când s-a instaurat libertatea, a ales ca primă vizită o țară cu populație preponderent ortodoxă.

Dar nu numai atât. Cu siguranță, Papa Ioan Paul al II-lea va intra în registrele istoriei ca un om care a schimbat fața Bisericii Catolice. El voia să facă această față mai strălucitoare, mai convingătoare - nu pentru a o vinde mai bine, ci pentru că era convins că credința în Cristos este un bine pentru omenire în general.

Încă de la începutul pontificatului său, el s-a prezentat lumii cu două imperative impetuoase și tunătoare: Nu vă temeți! Deschideți larg porțile lui Cristos!, cuvinte proclamate, ba chiar strigate, adresate lumii în care omul se teme de om, îi este teamă de viață și de moarte, frică de propriile sale invenții care îl pot distruge. Criza nu poate fi depășită decât revenind la Cristos, iubind și rugându-ne Mântuitorului omului.

În momentul căderii Zidului Berlinului, începea un nou sezon al diplomației pontificale. Fără cele două blocuri ca referință, Ioan Paul al II-lea a lucrat pentru a restabili respirația și vigoarea în partea de est a Europei, astfel încât să poată respira cu doi plămâni.

Cu ocazia vizitei istorice în țara noastră, din 7-9 mai 1999, Sfântul Ioan Paul al II-lea lansa o mare provocare:

"Voi, care v-ați eliberat din coșmarul dictaturii comuniste, nu vă lăsați înșelați de visele amăgitoare și periculoase ale comunismului. Și ei ucid viitorul. Isus vă face să visați o Românie nouă, un pământ unde Orientul și Occidentul se pot întâlni cu sentimente de fraternitate. Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu mult curaj!"

Fostul purtător de cuvânt al lui Ioan Paul al II-lea, Navarro Valls, a spus că va dura cel puțin cincizeci de ani pentru a înțelege pe deplin pontificatul său. De aceea, nici acest "dublu omagiu" nu are pretenția să epuizeze toată bogăția mesajelor transmise de papa către România și cum s-au răsfrânt și asupra Diecezei de Iași în timpul păstoririi episcopului emerit Petru.

Cu toți preoții și credincioșii am fost martori la o creștere frumoasă a comunităților din Dieceza de Iași, și îi aducem mulțumire Domnului că am avut parte de un Păstor care a fost pe lungimea de undă a noilor "semne ale timpului", iar la aceste frumoase aniversări multiple dorim episcopului Petru bucuria legitimă a unui mandat de păstor împlinit și ani binecuvântați sub ocrotirea preacuratei Fecioare Maria și a sfântului Iosif, care au străjuit blazonul episcopal.

✠ Aurel Percă
arhiepiscop mitropolit de București

*

Sfântul Ioan Paul al II-lea și România. Omagiu Preasfințitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat, în anul centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea
Ștefan Lupu, Petru Ciobanu, Fabian Doboș, Ed. Sapientia, 2020, ISBN 978-606-578-408-6, 14x20 cm, 254 p., 50 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1769.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat