Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura ARCB: A apărut revista "Pro Memoria", nr. 17-18/2018-2019

A apărut revista "Pro Memoria", nr. 17-18/2018-2019, editată de Centrul "Biserica și Istoria", respectiv Arhiva Vladimir Ghika, de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Revistă a fost fondată în anul 2002 de către Excelența sa dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, scopul acesteia fiind acela de a publica articole de istorie și artă bisericească, menite să valorifice din punct de vedere cultural și științific patrimoniul cultural al Bisericii Catolice de pe teritoriul actual al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Revista "Pro memoria" este coordonată de dr. Dănuț Doboș și de dr. Iulia Cojocariu, din colegiul de redacție făcând parte ÎPS Aurel Percă (președinte onorific), ÎPS Ioan Robu, PS Cornel Damian, pr. Ieronim Iacob, pr. Gabriel-Daniel Popa, pr. Emil Moraru și Luc Verly. Redactor coordonator este Iulia Cojocariu.

Cuvântul înainte este semnat de ÎPS Aurel Percă.

Dănuț Doboș

*

Cuvânt înainte

Cunoașterea istoriei bisericești locale, a Arhidiecezei Catolice de București, este importantă pentru a defini și a înțelege mai bine diferitele fațete ale existenței sale în cadrul unei societăți complexe, cum a fost cea din secolul trecut în România; este necesară analiza unor realități, cu scopul evitării unor scheme de interpretare prea generice și deseori cu tendințe spre mistificare. Una dintre funcțiile cercetării și analizei istorice este aceea de a favoriza memoria: datorită ei, noi reușim să dezvoltăm un concept de identitate a propriei Biserici locale, am putea spune, al identității noastre catolice.

Memoria istorică ne ajută, așadar, să valorificăm identitățile lărgite, și anume ale comunităților locale, ale diecezei, ale Bisericii dintr-o țară etc. Și o asemenea cunoaștere este esențială pentru ființa umană, pentru că fără cunoașterea propriilor rădăcini există riscul pierderii propriei identități, se creează premisele unei asfixieri spirituale și culturale. Este clar că într-o asemenea "operație" nu se intenționează atitudinea fundamentalistă care poate fi de tip politic sau religios, care să ducă la excluderea "celuilalt" și la o exagerată atașare de sine însuși, așa încât să ajungem să ne temem și să refuzăm restul. Aceasta este o greșeală care s-a repetat, din păcate, de multe ori în decursul istoriei, în timp ce lucrul cel mai important ar fi acela de a accepta pluralismul de identitate și confruntarea cu alții, care cu siguranță că este un factor de îmbogățire.

De aceea avem nevoie de memorie istorică, și ne bucurăm că revista noastră de istorie bisericească - una ce readuce mereu în actualitate necesitatea legăturilor cu trecutul -, Pro Memoria (numărul de față), continuă seria restituirilor istorice privind Arhidieceza Romano-Catolică de București.

În lecțiile sale asupra Istoriei filosofiei, Hegel (+ 1831) spunea clar care trebuie să fie funcția istoriei: "Este corect să pretindem ca istoria, oricare ar fi argumentul, să prezinte faptele fără parțialitate, fără a pretinde să urmărească interese sau scopuri particulare..." (G.W.F. Hegel, Lezioni sulla Storia della Filosofia I, ed. La Nuova Italia, 1998).

Istoricul, așadar (în ciuda condiționărilor culturale și a apartenenței sale la lumea prezentă), nu trebuie să pună etichete, ci trebuie să înțeleagă. Și a înțelege înseamnă în primul rând a urma, prin timp și vicisitudinile sale, traiectoria evenimentelor și a oamenilor, căutând să noteze în ele schimbările, transformările și modificările sau dubiile și nesiguranțele, preocupările și realizările.

În acest cadru autorii articolelor din prezentul număr al revistei conjugă gustul și nevoia de a relata istoria Bisericii Catolice din Arhidieceza de București, cu simț de echilibru și onestitate intelectuală, cu scopul recuperării cunoașterii noastre istorice, convinși fiind că acest lucru poate contribui la creșterea cunoașterii trecutului nostru și pentru a avea o viziune mai organică despre viitor.

Revista noastră apare cu o oarecare întârziere, iar în încercarea de a depăși criza aparițiilor la timp, colegiul de redacție a primit un ajutor prețios și o încurajare din partea Departamentului de cercetare al "Arhivei Ghika", astfel că în continuare revista va apărea, sperăm, fără noi sincope, sub dubla egidă a Centrului "Biserica și Istoria", al Arhidiecezei noastre, și a acestei arhive.

Așa cum cititorii acestei publicații s-au obișnuit, vor afla în paginile celui mai recent număr studii și articole științifice de o mare diversitate și deosebit de interesante, care valorifică bogatul tezaur documentar al Arhidiecezei și care contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei ei.

Sunt evocate personalități ce au marcat istoria arhidiecezei: arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 140 de ani, arhiepiscopul Raymund Netzhammer, cel care, după plecarea sa de la conducerea arhidiecezei, în anul 1924, a purtat o vie corespondență cu succesorul său, arhiepiscopul Cisar, precum și arhiepiscopul John Bukovsky, primul nunțiu la București după eliberarea României de dictatura comunistă.

O secțiune aparte este dedicată unor figuri de eroi și martiri ai Bisericii Catolice din România, precum sora Clementine Mayer, care a fost superioara Congregației "Beatae Mariae Virginis" ("Damele Engleze") - actuala Congregatio Jesu -, în anii de început ai persecuției comuniste, și pr. Egon Xaveriu Haider, succesor la jurisdicția Arhidiecezei.

Secțiunea specială "Vladimir Ghika" înglobează articole edificatoare care întregesc uriașa personalitate a Fericitului.

Recunosc că este o "ambiție" editorială care contrastează de multe ori cu mijloacele economice limitate pe care le avem la dispoziție, dar angajarea culturală generoasă exprimată de redactorii săi va putea transforma o vulnerabilitate într-un stimulent ulterior pentru a merge înainte cu cercetarea istorică a arhivelor noastre și, de ce nu, pentru a menține trează dorința cititorilor pasionați de cunoașterea trecutului istoric și mai general a culturii catolice.

Din partea colectivului de redacție este un semn de atenție pentru istoria de credință a comunității catolice de pe meleagurile arhidiecezei, dar și un atestat de stimă pentru cercetarea constantă și scrupuloasă a evenimentelor unei Biserici locale care o fac parte vie a Bisericii universale.

Către ei îmi îndrept recunoștința, invocând de la Domnul istoriei, pentru inimosul colectiv de redacție, putere, lumină, inspirație și curajul de a persevera în continuare în realizarea restituirilor istorice privind istoria zbuciumată a vieții catolice din Arhidieceza de București.

Istoria va rămâne mereu una dintre valorile de preț ale Bisericii noastre locale, care trebuie cunoscută de credincioșii noștri.

Cu binecuvântarea noastră,

ÎPS Aurel Percă
arhiepiscop mitropolit de București

* * *

"Pro Memoria", nr. 17-18/2018-2019
Centrul "Biserica și Istoria" și Arhiva Vladimir Ghika, Editura ARCB, 2020, 17x24 cm, ISSN 1583-1213, 288 p., 35 lei

* * *

Revista poate fi comandată prin poștă sau on-line: Librăria "Sf. Iosif", Str. G-ral Berthelot 19, sector 1, București; tel. 021/2015475; libraria@arcb.ro; www.librariasfiosif.ro; www.editura-arcb.ro.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1469.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat