Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura ARCB: Alexandru Theodor Cisar - arhiepiscopul martir

La Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) a apărut recent în colecția "Biografii" lucrarea Alexandru Theodor Cisar - arhiepiscopul martir, semnată de Dănuț Doboș, directorul executiv al Centrului "Biserica și Istoria" de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Lucrarea este prefațata de Excelența Sa Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București.

Alexandru Theodor Cisar (1880-1954) a fost episcop de Iași în perioada 22 aprilie 1920 - 12 decembrie 1924 și administrator apostolic al Episcopiei Catolice de Iași în perioada 12 decembrie 1924 - 5 iulie 1925. În perioada 12 decembrie 1924 - 7 ianuarie 1954 a fost arhiepiscop mitropolit de București. A fost asasinat de regimul comunist fiind trecut în Martirologiul Bisericii Catolice din România.

Dănut Doboș

*

Prefață

În climatul de austeritate care afectează lumea culturii și a cercetării, dar și în plină criză provocată de pandemia de coronavirus, avem bucuria de a oferi cititorilor o lucrare de istorie, având un titlu edificator: "Alexandru Theodor Cisar - arhiepiscopul martir", scrisă de domnul Dănuț Doboș, de la Departamentul de Cercetare Istorică al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

Lucrarea apare într-un moment cu totul special din viața noastră, a tuturor, când avem nevoie cu toții de mult curaj, dar și de mici bucurii spiritual-culturale, așa cum este și această lucrare istorică. Cartea ne transmite ea însăși îndemnul ca în aceste vremuri de criză sanitară majoră să facem uneori apel la memorie și istorie, la faptele creștine din trecut, la personalitățile prezente în istoria Bisericii noastre locale, pentru a le cunoaște viața plină de sfințenie, dar și de angajare culturală și socială, și pentru a le urma exemplul.

Biografia arhiepiscopului Cisar ne va ajuta cu siguranță în acest sens, deoarece descoperim în paginile acesteia figura ilustră a unui mare ierarh catolic din prima jumătate a secolului XX, apreciată și recunoscută de toată lumea, și a cărui viață a fost dedicată pe deplin lui Dumnezeu și Bisericii.

Arhiepiscopul Cisar însuși s-a afirmat în viața publică, în Senatul României, în presa bisericească, în corespondența cu unele personalități ale vremii, în activitatea pastorală, drept o instanță a valorilor din țara noastră, într-o epocă a confuziei valorilor și a marilor primejdii morale și ideologice pentru credincioși și țara întreagă.

Arhiepiscopul și-a trăit cu mult curaj și demnitate vocația sa preoțească și slujirea episcopală, luminate de o puternică credință și de dorința de a-i îndruma și călăuzi pe preoți, seminariști și pe credincioși, atât în vremurile de pace, cât și în cele grele ale războiului și persecuției comuniste.

Este impresionantă totodată mărturia de credință a arhiepiscopului Cisar din anii persecuției comuniste, dar și demnitatea cu care acesta și-a trăit cei trei ani de izolare ("domiciliu obligatoriu") la mănăstirea franciscană de la Orăștie. Arhiepiscopul și-a asumat această situație, prin decizia luată de a refuza orice compromis cu forțele răului. În replică, regimul comunist a încercat să-l minimalizeze pe arhiepiscop, discreditându-i imaginea.

Grație însă prezentei lucrări redescoperim o mare personalitate a Bisericii și a României din prima jumătate a secolului XX, un exemplu de dăruire creștină și un model demn de urmat în prezent și în viitor, fiind convinși de faptul că viața sa exemplară va dăinui de-a pururi în conștiința și în panteonul valorilor creștine pe pământul românesc.

Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar și-a iubit cu multă dăruire țara, prețuindu-i valorile, făcând-o cunoscută într-un chip aparte la Sfântul Scaun, împărtășind alături de toți românii bucuriile și suferințele acestora, promovând de la înălțimea sa intelectuală cultura română și școala românească.

Este lăudabilă inițiativa de a prezenta personalitatea arhiepiscopului Cisar într-un moment aniversar, dar lucrarea de față aduce în memorie și o pagină de "microistorie" din viața Bisericii noastre locale: din lucrarea alcătuită cu multă dăruire și competență de cercetătorul istoric prof. Dănuț Doboș, rezultă profilul unui păstor profund angajat și însuflețit de credință, care a știut să slujească mereu Biserica și instituțiile ei cu o dăruire totală, chiar și în momentele mai dificile ale vieții sale.

Trebuie adăugat și faptul că arhiepiscopul Cisar ne-a lăsat drept moștenire spirituală o salbă de biserici și tradiția unor școli catolice valoroase, iar mai presus de toate, tradiția și istoria unui Seminar arhidiecezan pe care l-a apreciat mereu ca fiind opera sa de căpătâi.

Aniversăm anul acesta și 150 de ani de la întemeierea Seminarului arhidiecezan "Sfântul Duh" și putem afirma cu toată tăria că perioada de glorie a acestuia au fost chiar anii în care la conducerea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București s-a aflat ilustrul nostru predecesor, arhiepiscopul mitropolit Alexandru Theodor Cisar. Mulțumim autorului acestei lucrări pentru această "slujire" adusă Bisericii locale de București, și care reprezintă totodată un semn de mare atenție pentru istoria comunității de credință a Arhidiecezei, asupra căreia s-a aplecat în mod constant și cu o cercetare atentă, pentru a pune în evidență evenimentele, personalitățile și trăirile ei, care o fac parte vie din țesutul Bisericii universale.

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Aurel Percă
arhiepiscop mitropolit de București

* * *

Alexandru Theodor Cisar - arhiepiscopul martir
Doboș Dănuț, Ed. ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-099-9, 14x21 cm, 320 p., 35 lei

* * *

Cartea poate fi comandată prin poștă sau on-line: Librăria "Sf. Iosif", Str. G-ral Berthelot 19, sector 1, București; tel. 021/2015475; libraria@arcb.ro; www.librariasfiosif.ro; www.editura-arcb.ro.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1500.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat