Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Minunile. Supranaturalul invizibil devine vizibil

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Minunile. Supranaturalul invizibil devine vizibil, scrisă sub coordonarea PS Mario Zanchin, episcop emerit de Fidenza († 19/09/2003) și tradusă în limba română de Leonard Netedu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14Ś20, are 263 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

Cristos ne invită "să credem în faptele sale" și deci în Autorul lor: adică în el, în Dumnezeu. Minunile sunt rațiuni care "conving", ce ne împing către credință; nu sunt rațiuni care "constrâng". Dumnezeu respectă totdeauna libertatea umană.

Isus ne avertizează în Evanghelia după sfântul Ioan (6,44): "Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l atrage Tatăl care m-a trimis". Pentru a ajunge în posesia tezaurului credinței este necesară, înainte de toate, această atracție divină, care este un contact direct cu Dumnezeu. Avem apoi nevoie de ajutoare externe pentru a crede în manieră conformă naturii noastre de persoane raționale. Viziunea noastră asupra lui Dumnezeu nu este una intuitivă; de aceea, actul nostru de credință este pronunțat în obscuritatea spiritului, printre lumini și umbre. Și din acest motiv este meritoriu. În bunătatea sa însă, Domnul ne dăruiește, dacă îi suntem disponibili, în afara atracției divine, probele externe ale revelației sale, care, așa cum spune Conciliul Vatican I (Dei Filius III), sunt "fapte divine, în primul rând minunile și profețiile, semne sigure ale divinei revelații".

Creștinul, așadar, nu crede "din cauza" minunilor, ci este ajutat în mod puternic în credința sa de către acestea.

Titlul acestei cărți cuprinde exprimarea "Supranaturalul invizibil devine vizibil", tocmai pentru a ne invita la a crede și a trăi în lumina credinței.

Este Cristos: centrul Scripturii, inima Bisericii, stânca pe care se înalță edificiul spiritual al vieții noastre. Cele patru Evanghelii prezintă lunga serie de fapte prodigioase, pe care el le-a împlinit, pentru a revela persoana sa divină și pentru a face și mai primită predica sa. De aceea, predicarea și minunile înfăptuite sunt inseparabile, astfel că Isus din Evanghelii devine de neînțeles fără semnele puterii sale.

Ne place să relevăm cum Isus împlinește minunile cu extremă simplitate, în mod direct. Ajunge un singur cuvânt al său, spus cu autoritate, și minunea este înfăptuită. Leprosului care îi cerea "dacă vrei, poți să mă cureți", Isus îi răspunde: "Vreau, curăță-te!" (Mc 1,40) Paraliticului îi spune: "Îți spun: ridică-te, ia-ți targa și du-te la casa ta!" (Mc 2,11) Copilei moarte îi spune: "Talitha qum; fetiță, scoală-te". Fiului mort al văduvei din Nain îi spune: "Tinere, îți zic, scoală-te" (Lc 7,14). Lui Lazăr, înmormântat de patru zile, îi va spune: "Vino afară!" (In 11,43) Și am putea continua.

Trebuie notat că Isus înfăptuiește totdeauna cu autoritate personală; înfăptuiește minuni în manieră "instantanee"; operează ca stăpânul naturii: o recunosc până și adversarii săi, care tocmai pentru aceasta încearcă să-l ucidă.

În sânul Bisericii el este totdeauna primul autor al minunilor. Se folosește de obicei însă de intermediari, sfinții și Fecioara Maria, care, fidelă misiunii sale de Mamă, se complace să dialogheze de-a lungul secolelor cu fiii săi, rechemându-i la convertire, operând pentru ei minunile cele mai uimitoare: la Lourdes este ridicat chiar și un muzeu al minunilor sale.

Mesajul evanghelic se transmite de-a lungul secolelor nu numai cu mărturia și predica, dar și prin intermediul presei bune. Mai mult, presa ajunge des unde nu ajunge cuvântul rostit. Și, în timp ce suntem făcuți să uităm faptele îndepărtate în timp, presa ne este totdeauna aproape, precum un prieten care ne ajută să ne amintim: în cazul nostru, minunile Domnului.

De aceea, ne dorim ca prezenta carte să intre în multe, foarte multe case, aducând lumina Domnului și reflexul fericit al iubirii sale.

Sperăm în acest fel că vor fi mulți tinerii care, cunoscând mai bine "operele Domnului", vor descoperi în el pe cel mai mare prieten, capabil să dea un sens vieții lor.

Mario Zanchin
episcop emerit de Fidenza

* * *

Minunile. Supranaturalul invizibil devine vizibil
Mario Zanchin (coord.), Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-399-7, 14Ś20 cm, 263 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1068.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat