Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare către cardinalul Kurt Koch cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a enciclicei Ut unum sint (24 mai 2020)

Către fratele
cardinal Kurt Koch,
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Mâine se împlinesc 25 de ani de când sfântul Ioan Paul al II-lea a semnat scrisoarea enciclică Ut unum sint. Cu privirea îndreptată spre orizontul Jubileului anului 2000, el voia ca pe drumul său spre al treilea mileniu Biserica să țină cont de rugăciunea din inimă a învățătorului și Domnului său: "Ca toți să fie una!" (cf. In 17,21). De aceea a scris enciclica aceasta, care a confirmat "în mod ireversibil" (UUS, 3) angajarea ecumenică a Bisericii Catolice. A publicat-o în solemnitatea Înălțării Domnului, punând-o sub semnul Duhului Sfânt, artizan al unității în diversitate, și tot în acest context liturgic și spiritual noi o comemorăm și o repropunem poporului lui Dumnezeu.

Conciliul al II-lea din Vatican a recunoscut că mișcarea pentru restabilirea unității tuturor creștinilor "a apărut prin harul Duhului Sfânt" (Unitatis redintegratio, 1). A afirmat și că Duhul, în timp ce "realizează diversitatea de haruri și de slujiri", este "principiu al unității Bisericii" (ibid., 2). Și Ut unum sint reafirmă că "diversitatea legitimă nu se opune deloc unității Bisericii, ba chiar îi mărește frumusețea și contribuie mult la împlinirea misiunii sale" (nr. 50). De fapt, "numai Duhul Sfânt poate să provoace diversitatea, multiplicitatea și, în același timp, să realizeze unitatea. [...] El este cel care armonizează Biserica", pentru că așa cum spune sfântul Vasile cel Mare, "el însuși este armonia" (Omilia în catedrala catolică a Duhului Sfânt, Istanbul, 29 noiembrie 2014).

La această aniversare aduc mulțumire Domnului pentru drumul pe care ne-a permis să-l parcurgem ca niște creștini în căutarea comuniunii depline. Și eu împărtășesc nerăbdarea sănătoasă a celor care uneori cred că am putea și ar trebui să ne angajăm mai mult. Totuși, nu trebuie să ne lipsească credința și recunoștința: mulți pași au fost făcuți în aceste decenii pentru a vindeca răni seculare și milenare; au crescut cunoașterea și stima reciprocă, ajutând la depășirea prejudecăților înrădăcinate; s-au dezvoltat dialogul teologic și cel al carității, precum și diferite forme de colaborare în dialogul vieții, pe planul pastoral și cultural. În acest moment gândul meu se îndreaptă spre frații mei iubiți puși în fruntea diferitelor Biserici și comunități creștine și se extinde la toți frații și surorile din fiecare tradiție creștină care sunt însoțitorii noștri de călătorie. Ca discipolii din Emaus, putem simți prezența lui Cristos înviat, care merge alături de noi și ne explică Scripturile, și să-l recunoaștem la frângerea pâinii, așteptând să ne împărtășim împreună la masa euharistică.

Reînnoiesc recunoștința mea față de cei care au lucrat și lucrează în acest dicaster pentru a menține vie conștiința acestei ținte la care nu se poate renunța în Biserică. Îndeosebi sunt bucuros să salut două inițiative recente. Prima este un Vademecum ecumenic pentru episcopi, care va fi publicat în toamna viitoare, ca încurajare și ghid în exercitarea responsabilităților lor ecumenice. De fapt, slujirea unității este un aspect esențial al misiunii episcopului, care este "principiu vizibil și fundament de unitate" în Biserica sa particulară (Lumen gentium, 23; cf. CIC, can. 383 § 3; CCEO, can. 902-908). A doua inițiativă este lansarea revistei Acta Oecumenica, reînnoire a Serviciului de Informare al Dicasterului, care se propune ca material ajutător pentru cei care lucrează în slujba unității.

Pe calea care conduce la comuniunea deplină este important să comemorăm drumul parcurs, dar la fel de important este să scrutăm orizontul punându-ne, împreună cu enciclica Ut unum sint, întrebarea: "Quanta est nobis via?" (nr. 77), "cât drum ne mai rămâne de parcurs?". Un lucru este sigur: unitatea nu este îndeosebi rezultatul acțiunii noastre, ci este dar al Duhului Sfânt. Totuși, ea "nu va veni ca un miracol la sfârșit: unitatea vine pe drum, o face Duhul Sfânt pe drum" (Omilie la vespere, Sfântul Paul în afara Zidurilor, 25 ianuarie 2014). Așadar, să-l invocăm încrezători pe Duhul, pentru ca să conducă pașii noștri și fiecare să simtă cu vigoare reînnoită apelul de a lucra pentru cauza ecumenică; el să inspire noi gesturi profetice și să întărească iubirea fraternă între toți discipolii lui Cristos, "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21) și să se înmulțească lauda adusă Tatălui care este în ceruri.

Din Vatican, 24 mai 2020

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Enciclica "Ut unum sint", autor Ioan Paul al II-lea, publicată la Editura "Presa Bună" în anul 2010, ISBN 606-8116-06-8, format: 10x14 cm, cu 134 pagini, la prețul de 4,5 lei, poate fi comandată din Librăria "Presa Bună"

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat