Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent două noi cărți: Tasso din Savona - "Sfântul de la Răchiteni", coordonată de Dănuț Doboș, și Online cu sfinții, scrisă de pr. Michel Remery.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Tasso din Savona - "Sfântul de la Răchiteni", scrisă sub coordonarea dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20, are 127 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Cu prilejul realizării, în anul 1999, a primei lucrări monografice dedicate localității Răchiteni, am fost surprins să descopăr o figură cu totul și cu totul aparte în rândurile misionarilor franciscani italieni din Moldova - aceea a preotului Anton Francisc Tasso din Savona. Istoria Bisericii noastre locale este plină de personalități ilustre de misionari franciscani, intrați de mult în conștiința istorică a catolicilor din Moldova, printre care s-au numărat prefecții și vizitatorii apostolici, preoții cărturari și mulți alții. Cu toții s-au impus în conștiința contemporanilor ca preoți plini de zel și de harul lui Dumnezeu și eroi ai credinței catolice de-a lungul timpului, în mult zbuciumata istorie a Moldovei secolelor XV-XIX.

Despre un singur preot există însă mărturia faptului că a murit "în faimă de sfințenie", și anume misionarul Francisc Anton Tasso din Savona, paroh de Răchiteni în perioada 1763-1765. Proiectul inițiat de Preasfințitul Petru Gherghel privind restaurarea catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a readus în actualitate chestiunea unor săpături arheologice de anvergură în interiorul acesteia, precum și speranța descoperirii rămășițelor pământești ale părintelui Tasso, strămutate de la Răchiteni la Iași în anul 1813.

În august 2015, cu prilejul unei discuții purtate la Răchiteni cu părintele paroh Marian Fechetă, în cadrul lansării monografiei Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe Valea Siretului, am propus pentru prima dată ideea aducerii la Răchiteni a osemintelor părintelui Tasso. Până la retragerea sa la pensie, în anul 2017, părintele Marian Fechetă a susținut intens ideea readucerii la Răchiteni a osemintelor. La această propunere s-au asociat apoi preoții Ieronim Iacob, Iosif Răchiteanu, Iosif Doboș, Marian Dascălu, originari din Răchiteni, membrii corpului didactic de la Școala Generală Răchiteni, dintre care amintesc în mod deosebit pe prof. Cristiana Ghercă, precum și alți răchiteneni cu funcții de răspundere la Primăria Răchiteni.

După preluarea păstoririi Parohiei Răchiteni, părintele paroh Inocențiu Arcana a îmbrățișat cu entuziasm acest proiect pe care astăzi îl vede încununat prin aducerea acasă a unei părți din osemintele părintelui Tasso și așezarea acestora la loc de cinste în altarul instalat cu acest prilej în biserica "Sfântul Anton de Padova".

Aș dori să evidențiez în acest context meritul domnului primar al comunei Răchiteni, Petre Doboș, care a preluat, la începutul anului 2017, această idee și pe care a susținut-o pe parcursul acestui an, inclusiv prin depunerea unei cereri în acest sens la conducerea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Totodată, se cuvine subliniat faptul că Primăria Răchiteni, cu aprobarea Consiliului Local, a fost principalul sponsor al lucrărilor de amenajare a altarului Tasso, precum și al prezentei lucrări monografice.

Doresc să adresez alese mulțumiri părintelui paroh Inocențiu Arcana, domnului primar Petre Doboș, consilierilor locali, preoților originari din Răchiteni - Mons. Ieronim Iacob, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Marian Dascălu, doamnei profesor Cristina Ghercă, părintelui Alois Moraru, domnului Mihai Iacob și doamnei Stela Cheptea, pentru implicarea în reușita acestui proiect de suflet pentru catolicii din Răchiteni.

Recunoștință și gratitudine, de asemenea, părintelui Mihai Budău și Excelenței Sale Iosif Păuleț pentru aprobarea inițială acordată demersurilor de readucere la Răchiteni a unei părți din osemintele părintelui Francisc Anton Tasso.

Dr. Dănuț Doboș

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Online cu Sfinții, scrisă de Michel Remery și tradusă în limba română de Michail Iulian Echert și Ciprian Fechetă. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în formatul 19x19, are 248 pagini color și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 45 lei.

Sfinții sunt o companie fascinantă. Găsești toate tipurile de oameni printre ei: foști păcătoși, hoți, catolici decăzuți, dependenți, prostituate, criminali, dușmani ai lui Dumnezeu... Alții au fost creștini devotați și prieteni ai lui Dumnezeu de la început. Ceea ce îi unește este că au reușit să depășească impulsurile lor pământești și dorințele egoiste. Au reușit să se întoarcă singuri la Dumnezeu. Treptat, au reușit să împlinească unica vocație ce o împărtășim cu toții: să devenim sfinți în viața noastră.

Pe sfinți îi vedem ca pe niște mărturisitori ai speranței. Exemplul lor demonstrează că oricine poate fi sfânt, chiar și eu! Unii sfinți par să fi fost sfinți chiar de la începutul vieții lor, cum ar fi Dominic Savio sau Alois Gonzaga. Alții au trebuit să se lupte cu păcatele lor și au continuat să cadă mereu și mereu, cum ar fi sfinții Paul din Tars și Augustin de Hippona. Unii dintre ei au un trecut foarte întunecat și l-au respins pe Dumnezeu sau pe aproapele la un moment dat. Toți au făcut greșeli în viețile lor și au păcătuit. Deci ei sunt ca mine și ca tine! Sfinții sunt oameni și s-au luptat cu chemarea lui Dumnezeu la sfințenie. Însă ei s-au deschis harului supranatural al lui Dumnezeu și au câștigat cursa vieții umane! (2Tim 4,7; vezi Sfânt 1.12). Putem face la fel!

Îmi place să-i consider pe sfinți ca pe niște eroi ai credinței: ei au contribuit să facă lumea un loc mai bun, mai aproape de idealul împărăției lui Dumnezeu (Rom 14,17). Ei au ajuns la ținta finală cu Dumnezeu în ceruri. Ei sunt adevărate modele pentru noi: putem să-i urmăm și să creștem în sfințenie. Privind la exemplele lor pe deplin perfecte, uneori mă simt puțin descurajat. Din fericire, nu trebuie să-l urmăm pe fiecare sfânt în toate. Acest lucru nu numai că ar fi imposibil, dar ar putea să ne îndepărteze de la propriul drum spre sfințenie. Inspirați de exemplul sfinților, suntem chemați să găsim voința lui Dumnezeu pentru noi înșine.

Reține că nu trebuie să adorăm sau să slujim sfinții, nici chiar pe Maria (vezi Sfânt 2.50). Noi îi slujim numai lui Dumnezeu. Dar, așa cum facem și cu eroii pământești, putem să-i onorăm sau să-i venerăm, dacă dorim acest lucru. De asemenea, nu adorăm statui sau imagini (Ex 20,4-5). Când ne rugăm în fața statuii unui sfânt, aprindem o lumânare sau sărutăm o icoană, nu intenționăm să adorăm sfântul, ci pe Dumnezeu. Nici nu chemăm spirite din lumea morților (Lev 19,31). Sfinții trăiesc în ceruri cu Dumnezeu (In 11,25-26; Evr 12,22-24). De aceea, noi celebrăm sărbătoarea lor adesea în ziua morții lor, căci este începutul vieții lor în ceruri. Dumnezeu le-a dat harul de care aveau nevoie pentru a alerga în cursă și pentru a o câștiga (1Cor 9,24-25). Deci atunci când îi onorăm pe sfinți, noi intenționăm să-l onorăm pe Dumnezeu, care a făcut posibilă sfințenia lor (Ef 2,10).

Oricând pot, le cer sfinților să se roage cu mine. Strict vorbind, nu avem nevoie de sfinți, de vreme ce putem să ne rugăm direct lui Dumnezeu. Isus este singurul mijlocitor între noi și Tatăl (1Tim 2,5). Totuși, sfinții sunt cu el în ceruri, unde ei veghează și pot să ne audă (Lc 15,7). Sunt foarte apropiați de Dumnezeu. Rugăciunea lor este mult mai puternică decât a noastră, care este mereu limitată de păcătoșenia noastră. Pentru mulți dintre noi este cât se poate de normal să-i rugăm pe prieteni să se roage pentru noi (Rom 15,30-32; Iac 5,16-17). Sfinții sunt prietenii noștri din ceruri, iar tu poți să apelezi la ei să se roage și pentru tine! Pe pământ nu putem să ne rugăm încontinuu, dar sfinții din ceruri pot face acest lucru (Ap 5,8; 8,3-4). Rugăciunea ta poate lua mai multe forme și nu trebuie să fie dezvoltată. Un tweet spiritual sau o postare este necesară. Rugându-i pe sfinți să se roage pentru tine este la fel de simplu ca interacționarea pe rețelele de socializare!

Nu ești niciodată singur când te rogi. Sfinții din ceruri ți se alătură în rugăciunea ta. Este foarte liniștitor gândul că ei fac parte din familia noastră spirituală. Ei sunt martori ai credinței, exemple pentru fiecare dintre noi (Evr 12,1). De aceea se vorbește despre "comuniunea sfinților" în Crez. Împreună cu toți credincioșii din ceruri, din purgatoriu și de aici, de pe pământ, formăm o comunitate, un singur trup cu multe membre: Biserica (1Cor 12,12-27).

Oricine este în cer este sfânt: cei care au fost declarați în mod oficial sfinți, dar și bunicii, părinții și toți oamenii care au murit înaintea noastră și au ajuns în cer. Cei care sunt în purgatoriu se află pe o cale sigură spre cer și, astfel, spre a fi sfinți. Comuniunea noastră de iubire este atât de puternică, încât nici chiar moartea nu o poate rupe. Prin faptul că nu l-am respins în mod permanent și conștient pe Dumnezeu, după moartea noastră continuăm să facem parte din aceeași Biserică, în timp ce suntem într-un "alt loc sau altă stare". De aceea ne rugăm pentru cei răposați, ca ei să treacă mai repede de etapa purgatoriului și să intre în cer, pentru a se alătura sfinților. De asemenea, acesta este motivul pentru care sfinții se pot ruga pentru noi, ca, astfel, să ajungem și noi sfinți! Sunt motive suficiente să mergem online cu sfinții în rugăciunea noastră!

# O întâlnire virtuală

Imaginează-ți că ai putea să întâlnești și să saluți un sfânt. Pe care l-ai alege? Această carte îți oferă o întâlnire virtuală cu peste 100 de sfinți din întreaga lume. Femei și bărbați, tâmplari și învățați, mame și papi, prinți și săraci: poveștile lor de viață inspiraționale sunt legate de întrebări reale din viața modernă, iar răspunsurile sunt descoperite împreună cu aceștia.

Despre această carte

# Aplicația

Lasă sfinții să-și spună povestea lor, în mod personal, printr-un clip video: folosește aplicația Online with Saints pentru a scana imaginea sfântului din această carte (vezi pag. 23). Apoi aplicația te va conduce spre profilul său social. Această aplicație conține peste 100 de sfinți, cu fapte interesante, citate, rugăciuni și povești captivante despre credința personală, iubire și jertfă. Poți chiar să îți faci un selfie cu sfântul ales. Evident, este posibil să distribui descoperirile pe rețelele sociale. De asemenea, poți să personalizezi aplicația prin profilul tău Online cu sfinții.

# Referințe

În această carte vei descoperi câteva tipuri de referințe în textul dat:

Referințe din textele Bibliei, de ex. (Gen 1,1). Pentru abrevieri, vezi Adaos 1.

Referințe la alți sfinți din această carte, de ex. (vezi Sfânt 2.5).

Referințe din cartea Tweeting cu Dumnezeu, de ex. (vezi Tweet 3.4).

# Tweeting cu Dumnezeu

Cartea Tweeting cu Dumnezeu este legată cu toate rețelele sociale preferate și conține răspunsuri la 200 de întrebări ale tinerilor, acoperind aspectele esențiale ale credinței (vezi pag. 16).

# Calea ta spre sfințenie

Oricine poate deveni sfânt! Fiecare sfânt este diferit, cu personalitatea și destinul său unic. Fiecare dintre ei și-a găsit vocația într-un mod diferit - demonstrând că Dumnezeu are un plan special și o vocație pentru fiecare persoană. Online cu sfinții te invită să discerni propria călătorie spre sfințenie. Profilul lăsat necompletat al Sfântului 3.0 poate să-ți fie folositor în acest sens.

Părintele Michel Remery

* * *

Tasso din Savona - "Sfântul de la Răchiteni"
Dănuț Doboș (coord.), Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-400-0, 14x20 cm, 127 p., 20 lei

Online cu sfinții
Michel Remery, Ed. "Sapientia", 2019, ISBN 978-606-578-371-3, 20x40 cm, 248 p., 45 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1913.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat