Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noutăți la Editura ARCB: Culegere de "Gânduri pentru luna mai"

La Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) a apărut cartea: La drum cu Sfânta Fecioară Maria. Gânduri pentru luna mai, de papa Francisc. De asemenea, în cursul lunii mai, Editura ARCB va inaugura o nouă colecție - "Universul Bibliei" -, primele trei volume fiind: Interpretarea Bibliei în Biserică (reeditare), Poporul evreu și sfintele sale scripturi in Biblia creștină (reeditare), ambele lucrări fiind redactate de Comisia Biblică Pontificală. Tot în luna mai, în aceeași colecție va apărea volumul: Iluzie și libertate (Romani 1 - 8), de pr. Tarciziu-Hristofor Șerban. Cărțile pot fi comandate de la Librăria "Sfântul Iosif" din București, tel. 021/2015475; e-mail: libraria@arcb.ro. Pentru mai multe detalii, accesați www.librariasfiosif.ro.

*

La drum cu Sfânta Fecioară Maria. Gânduri pentru luna mai

Cartea este o culegere de gânduri ale papei Francisc, având ca temă prezența Sfintei Fecioare Maria pe drumul vieții noaste. Fiecărei zile din luna mai îi este alocată o meditație, scurtă dar plină de învățăminte. Având un format mic, de buzunar, culegerea este un bun însoțitor pe parcursul lunii mai - lună dedicată Mariei. O frumoasă prefață a cardinalului Angelo Comastri și ilustrațiile color ne ajută să înțelegem mai bine evlavia papei Francisc pentru Maica Domnului.

"În luna mai, să ne lăsăm călăuziți de aceste gânduri simple și profunde ale papei; ele ne vor fi ca un ghid sigur care ne va purta în brațele lui Isus, rostind împreună cu Maria - Da! - acel da al unei loialități reînnoite față de Isus în Biserica sa." (Cardinal Angelo Comastri)

"Fecioara Maria este modelul femeii după Evanghelie și după inima lui Dumnezeu, de care au nevoie Biserica și societatea noastră. Maria să vă fie izvor de îmbărbătare și de inspirație." (Papa Francisc)

Despre autori: Papa Francisc (Jorgé Mario Bergoglio, n. 1936, Argentina) este al 266-lea episcop al Romei și Suveranul Pontif al Bisericii Catolice, funcție în care a fost ales la 13 martie 2013. Papa Francisc are o profundă devoțiune față de Fecioara Maria, pe care a onorat-o de-a lungul vieții prin repetate pelerinaje la sanctuare mariane, prin scrieri și omilii dedicate Maicii Domnului, precum și prin recurgerea fidelă și constantă la ajutorul ei.

Cardinalul Angelo Comastri (n. 1943, Italia) este arhipreot al bazilicii "Sfântul Petru", vicar general al Sfântului Părinte pentru Cetatea Vaticanului și fost arhiepiscop al sanctuarului marian de la Loreto. A publicat peste 40 de lucrări de teologie și spiritualitate.

*

Interpretarea Bibliei în Biserică

Cartea este rodul unei lucrări colegiale întreprinse la inițiativa Cardinalului Joseph Ratzinger și continuate cu perseverență timp de mai mulți ani. În Cuvântarea rostită cu ocazia prezentării documentului în Vatican, la 23 aprilie 1993, sfântul papă Ioan Paul al II-lea arăta că "interpretarea Sfintei Scripturi are o importanță capitală pentru credința creștină și pentru viața Bisericii. Pentru oamenii de azi, modul de a interpreta textele biblice are consecințe directe asupra relației lor personale și comunitare cu Dumnezeu și, în același timp, este strâns legat de misiunea Bisericii. Este o problemă vitală care merită întreaga voastră atenție".

Lucrarea se prezintă sub forma unui compendiu al metodelor de interpretare și al tipurilor de abordare a textului biblic, de la cele mai vechi la cele moderne, expunând diversele probleme de hermeneutică, precum și dimensiunile caracteristice ale interpretării catolice și relația acesteia cu celelalte discipline teologice. Documentul se încheie cu un capitol dedicat interpretării Bibliei în viața Bisericii și cu o concluzie generală. Prin conținut și abordare, volumul se plasează în continuitate cu Conciliul Vatican II, care în Constituția dogmatică Dei Verbum (21) afirmă: "în Cuvântul lui Dumnezeu se află atâta putere și tărie, încât el constituie pentru Biserică sprijin și forță, iar pentru fiii Bisericii, tăria credinței, hrana sufletului, izvorul curat și nesecat al vieții spirituale."

Despre autori: Comisia biblică pontificală ("Commissio Pontificia de Re Biblica") a fost înființată la 30 octombrie 1902 de către Papa Leon al XIII-lea prin Scrisoarea apostolică Vigilantiae studiique. Comisia are un scop întreit: să promoveze studiul Bibliei în rândul catolicilor; să contracareze prin argumente științifice părerile eronate cu privire la Sfânta Scriptură; să studieze chestiunile aflate în dezbatere și problemele care apar în domeniul biblic, punându-și competențele în slujba Magisteriului Bisericii.

*

Poporul evreu și sfintele sale scripturi in Biblia creștină

Documentul, gândit de Comisia Biblică Pontificală ca un studiu în profunzime al temei raportului dintre Vechiul și Noul Testament, vine să ofere "un ajutor important atât într-o problemă centrală a credinței creștine, cât și pentru însemnata căutare a unei înțelegeri reînnoite între creștini și evrei" - arată cardinalul Ratzinger în prefața lucrării. Într-adevăr, "în teologia Părinților Bisericii, problema unității interioare a Bibliei unice a Bisericii, formată din Vechiul și Noul Testament, era o temă centrală. Maniheii, în schimb, propovăduiau un creștinism al cărui Cristos nu avea nevoie de mărturia profeților evrei. În acest context sfântul Ambrozie i-a făcut cunoscută lui Augustin o interpretare a Vechiului Testament care făcea transparentă înspre Cristos Biblia lui Israel, depășind nu doar scandalul exterior al formei literare nesatisfăcătoare a Bibliei Vetus Latina, ci mai ales scandalul interior al unei cărți care se arăta acum a fi mai mult decât un document al istoriei de credință a unui popor anume, cu toate greșelile și revoltele lui: era glasul unei înțelepciuni care venea de la Dumnezeu și care se adresa tuturor" - mai arată cardinalul Ratzinger în același loc. Documentul este structurat în trei mari capitole (I. Sfintele scripturi ale poporului evreu, parte fundamentală a Bibliei creștine; II. Teme fundamentale ale scripturilor poporului evreu și acceptarea lor în credința creștină; III. Evreii în Noul Testament) și se încheie cu parte de concluzii generale și orientări pastorale.

Despre autori: Comisia biblică pontificală este parte din Curia Romană, fiind înființată la 30 octombrie 1902 cu rol consultativ în chestiuni biblice pe lângă Congregația pentru Doctrina Credinței. Are sediul în Cetatea Vaticanului și este alcătuită cu precădere din profesori de științe biblice, proveniți din diverse țări și reprezentând diverse școli. Membrii comisiei se disting prin pregătirea științifică, prin prudență și prin simțul catolic al Magisteriului Bisericii.

*

Iluzie și libertate (Romani 1-8)

Cartea reprezintă o analiză amplă și documentată a Scrisorii către Romani, capitolele 1-8, cu o permanentă aplecare asupra textului original. "Gândit ca un vademecum concis, în tradiția comentariilor biblice care urmăresc linia de echilibru între analiza exegetică atentă la detaliu și prezentarea sintetică a ideilor dintr-o pericopă, volumul Iluzie și libertate desfășoară cu multă dexteritate firul argumentativ paulin, identificând conexiunile care se stabilesc între ansamblul întregii revelații biblice și mesajul specific pe care apostolul îl distilează în cea mai sofisticată dintre epistolele sale.

Animat de o viziune teologică modernă, dar temeinic racordată la fundamentele ei patristice, autorul se adresează acelor cititori care, indiferent de confesiune, păstrează convingerea că mesajul inspirat al Epistolei către romani rămâne o ancoră solidă și pentru generația prezentă, în ciuda schimbărilor tumultuoase prin care trece societatea" (Conf. univ. dr. Emanuel Conțac).

Despre autori: Tarciziu-Hristofor Șerban (n. 1962, Bacău) este preot și predă științe biblice la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. S-a specializat în exegeză biblică la Institutul Catolic din Paris, în istoria creștinismului primar la Universitatea Sorbona din Paris și în filosofie la Universitatea din București. Pe lângă numeroase studii de specialitate în toate aceste domenii, și-a publicat teza de doctorat, intitulată Metafora militară din Biblie, la Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (2011). În prezent colaborează la traducerea și la elaborarea studiilor introductive ale Bibliei după textul ebraic, editate și publicate de Editura Humanitas: Geneza (2017); Exod-Levitic (2019); Numeri-Deuteronom (2020).

* * *

La drum cu Sfânta Fecioară Maria. Gânduri pentru luna mai
Papa Francisc; Cardinal Angelo Comastri (prefațator), Ed. ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-096-8, 10,4x14,6 cm, ediție capsată, 52 p. cu ilustrații color, 8 lei

Interpretarea Bibliei în Biserică (ediția a II-a adăugită)
Comisia Biblică Pontificală, cu un cuvânt înainte al papei Ioan Paul al II-lea și o Introducere de cardinal Joseph Ratzinger, Ed. ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-097-5, 14,5x20,5 cm, 128 p., 15 lei

Poporul evreu și sfintele sale scripturi în Biblia creștină (ediția a II-a adăugită)
Comisia Biblică Pontificală, cu o prefață de cardinal Joseph Ratzinger, Ed. ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-094-4, 14,5x20,5 cm, 192 p., 22 lei

Iluzie și libertate (Romani 1 - 8)
Tarziziu-Hristofor Șerban (prefață: Emanuel Conțac), Ed. ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-097-5, 14,5x20,5 cm, 320 p., 30 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1416.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat