Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent: cartea Din adâncul inimii noastre, scrisă de Cardinalul Robert Sarah cu Benedict al XVI-lea - Joseph Ratzinger, sub îngrijirea lui Nicolas Diat, și două cărți scrise de pr. dr. Mihai Afrențoae: Il background di Gal 5-6 și Chiamati alla libertà. Una lettura antropologico-etica di Gal 5,1-6,18.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Din adâncul inimii noastre, scrisă de Cardinalul Robert Sarah cu Benedict al XVI-lea - Joseph Ratzinger, sub îngrijirea lui Nicolas Diat, și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14Ś20, are 116 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Din adâncul inimii noastre este titlul foarte simplu și emoționant pe care papa emerit Benedict al XVI-lea și cardinalul Robert Sarah l-au ales pentru cartea pe care o publică împreună.

Cuvintele lui Benedict al XVI-lea sunt rare. În martie 2013, papa emerit a decis să se retragă într-o mănăstire din Grădinile Vaticane. A voit să-și dedice ultimii ani ai vieții rugăciunii, meditației și studiului. Tăcerea devenea astfel biroul prețios al unei existențe depărtate de zgomotul și de violența lumii. Până acum, foarte rar Benedict al XVI-lea a acceptat să intervină pentru a-și exprima gândirea despre teme importante pentru viața Bisericii.

Așadar, textul oferit aici este ceva excepțional. Nu este vorba de un articol sau de notițe adunate în decursul timpului, ci de o reflecție magistrală, în același timp lectio și disputatio. Voința lui Benedict al XVI-lea este exprimată clar în Introducerea sa: "În fața crizei persistente prin care trece preoția de mulți ani, am considerat necesar să merg înapoi la rădăcinile profunde ale problemei".

Cititorii mai atenți nu vor ezita să recunoască stilul, logica și pedagogia extraordinară a autorului trilogiei dedicate lui Isus din Nazaret. Felul de a scrie este bine structurat, referințele sunt abundente și procedura argumentării este bine cizelată.

Care este motivul pentru care papa emerit a dorit să colaboreze cu cardinalul Sarah? Cei doi sunt foarte buni prieteni și poartă o corespondență obișnuită în care își împărtășesc puncte de vedere, speranțe și preocupări.

În octombrie 2019, Sinodul pentru Amazonia, o adunare de episcopi, călugări și misionari, dedicat viitorului acestei regiuni imense, a reprezentat în sânul Bisericii o ocazie de reflecție, în care viitorul preoției catolice a fost analizat în mod diferit. La rândul lor, deja la sfârșitul verii, Benedict al XVI-lea și cardinalul Sarah au început să-și schimbe texte, gânduri și propuneri. S-au întâlnit pentru a aduce cea mai mare claritate paginilor publicate aici.

Personal, am fost martorul privilegiat, încântat, al acestui dialog al lor. Le mulțumesc infinit pentru onoarea de a fi editorul acestui volum.

Textul lui Benedict al XVI-lea se intitulează foarte sobru: Preoția catolică. Papa emerit precizează imediat modul său de a trata: "La rădăcinile situației grave în care se află astăzi preoția se găsește un defect metodologic în primirea Scripturii drept cuvânt al lui Dumnezeu". Afirmația este severă, neliniștitoare, aproape incredibilă.

Benedict al XVI-lea n-a voit să trateze singur o problemă așa de delicată. Colaborarea cu cardinalul Sarah i s-a părut naturală și importantă. Papa emerit cunoaște spiritualitatea profundă a cardinalului, spiritul său de rugăciune, înțelepciunea sa. Are încredere în el. În Prefața la Puterea tăcerii, în timpul Săptămânii Sfinte 2017, Benedict al XVI-lea scria:

"Cardinalul Sarah este un maestru al spiritului care învață plecând de la rămânerea profundă în tăcere împreună cu Domnul, plecând de la unirea profundă cu el, și, astfel, are cu adevărat ceva de spus fiecăruia dintre noi. Trebuie să-i fim recunoscători papei Francisc că a pus un astfel de maestru al spiritului în fruntea congregației care este responsabilă cu celebrarea liturgiei în Biserică" (Benedict al XVI-lea, Prefață la Cardinal Robert Sarah, cu Nicolas Diat, La Force du silence, Fayard, 2016; Pluriel, 2017; trad. română, Puterea tăcerii. Împotriva dictaturii zgomotului, Sapientia, Iași 2017, 13).

La rândul său, cardinalul Sarah admiră producția teologică a lui Benedict al XVI-lea, puterea reflecției sale, umilința sa și caritatea sa.

Intenția autorilor este perfect restituită în această afirmație luată din Introducerea comună la volum:

"Apropierea preocupărilor noastre și convergența concluziilor noastre au făcut în așa fel încât să luăm decizia de a pune la dispoziția tuturor credincioșilor rodul muncii noastre și al prieteniei noastre spirituale, după exemplul sfântului Augustin".

Cadrul este simplu. Doi episcopi au voit să reflecteze. Doi episcopi au voit să facă public rodul cercetării lor eminente. Textul lui Benedict al XVI-lea este de o mare finețe teologică. Cel al cardinalului Sarah are o forță catehetică neîndoielnică. Temele se intersectează, afirmațiile se completează, inteligențele sunt stimulate reciproc.

Cardinalul Sarah a dat ca titlu scrierii sale: A iubi până la sfârșit. Privire ecleziologică și pastorală asupra celibatului sacerdotal. Regăsim în ea curajul, radicalitatea și mistica ce fac incandescente toate cărțile sale.

Benedict al XVI-lea și cardinalul Sarah au voit să deschidă și să închidă această carte cu două texte compuse la patru mâini. Concluzia lor:

"Este urgent, necesar, ca toți, episcopi, preoți și laici, să nu se mai lase impresionați de sfătuitorii răi, de punerile teatrale în scenă, de minciunile diabolice, de erorile la modă care tind să subevalueze celibatul sacerdotal".

Evident, papa emerit și cardinalul Sarah n-au voit deloc să ascundă propria neliniște. Însă ei îl cunosc prea bine pe sfântul Augustin, la care fac adesea referință, pentru a nu ști că iubirea are mereu ultimul cuvânt.

Mottoul episcopal al cardinalului Joseph Ratzinger era: Ut cooperatores simus veritatis, "Noi avem datoria să-i găzduim, ca să devenim colaboratori cu ei în adevăr" (3In 8). În această lucrare, la vârsta de nouăzeci și doi de ani, a voit să se expună încă o dată slujirii adevărului. Mottoul episcopal al cardinalului Robert Sarah, ales pe când era tânăr arhiepiscop de Conakry, capitala Guineei, afirmă în schimb: Sufficit tibi gratia mea, "Îți este suficient harul meu"; și este luat din Scrisoarea a doua către Corinteni, în care apostolul Paul descrie îndoielile sale, se teme că nu este în măsură să transmită eficient învățătura evangheliei. Însă Dumnezeu îi răspunde astfel: "Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se împlinește în slăbiciune" (2Cor 12,9).

Aș vrea să închei acest gând cu două citate pe care le aud răsunând astăzi cu putere. Primul este luat din omilia lui Benedict al XVI-lea pentru Liturghia de Rusalii din 31 mai 2009: "Așa cum există o poluare atmosferică, ce otrăvește ambientul și ființele vii, tot așa există o poluare a inimii și a spiritului, care mortifică și otrăvește existența spirituală". Al doilea este luat din Porticul misterului celei de-a doua virtuți de Charles Péguy: "Ceea ce mă uimește, spune Dumnezeu, este speranța. Nu mă convinge. Această mică speranță care are aerul de a nu fi nimic. Această copilă speranță" (Ch. Péguy, Le Porche du mysttère de la deuxitème vertu, Gallimard, col. "Poésie/Gallimard", 1929).

Căutând în adâncul inimii lor, Benedict al XVI-lea și cardinalul Robert Sarah au voit să îndepărteze această poluare și să deschidă porțile pentru speranță.

Nicolas Diat

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Chiamati alla libertà. Una lettura antropologico-etica di Gal 5,1-6,18, scrisă de pr. dr. Mihai Afrențoae. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 14Ś20, are 353 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Chemați la libertate. O lectură antropologico-etică despre Gal 5,1-6,18 este o carte publicată în limba italiană, ce își propune să prezinte cititorului intenția persuasivă a apostolului Paul, prin care vrea să-i educe la libertatea adusă în dar de către Isus Cristos. Deși dar, libertatea respectivă este o chemare, cere un angajament continuu pentru a o dobândi în plinătatea ei. Altfel spus, indicativul mântuirii conduce către imperativul etic, ce poate fi înțeles și pus în practică doar în libertatea la care suntem chemați.

Metodologia aplicată este o îmbinare a sintaxei și a morfologiei cu retorica epidictică ce se deschide către pragmatică. În timp ce sintaxa se oprește la suprafața structurii textului, morfologia pătrunde în adâncul înțelesului cuvintelor, semantică ce poate fi surprinsă cu ajutorul epidicticii, acea ramură a retoricii care educă la asumarea valorilor, tipică pragmaticii învăluită de responsabilitate.

Cartea este compusă din patru capitole, fiecare dintre ele contribuind la alcătuirea întregului, a cărții ce ne aduce aminte că suntem chemați la libertatea de dobândit: "Voi fraților ați fost chemați la libertate. Numai că libertatea nu trebuie să devină un pretext pentru carne, dar slujiți-vă unii pe alții prin intermediul iubirii" (Gal 5,13).

Primul capitol prezintă structura sintactică a textului din Gal 5,1-12, urmată de o analiză semantică ce vrea să ilumineze interpretarea libertății. Ceea ce contează cu adevărat este credința care lucrează prin iubire (5,6), față de care nu-și mai găsește loc opoziția dintre circumcizie și lipsa acesteia, tipică celor care nu îl cunosc pe Cristos. Libertatea este prezentată ca o educatoare pragmatică, capabilă să conducă cititorul către valorile evangheliei revelate.

Al doilea capitol analizează Gal 5,13-24, evidențiind cu precădere lupta dintre carne și duh, prezentată ca esența tematică a Scrisorii către Galateni. Fiind o chemare la libertate, presupune un angajament ce îl conștientizează pe cel care crede despre limitele ce îl caracterizează și, în același timp, despre speranța în posibilitatea dobândirii libertății de a sluji în iubire. Pentru a reuși în această luptă se cere o alegere concretă: răstignirea cărnii (5,24), acțiune motivată din punct de vedere escatologic. Cititorul este chemat la asumarea aspectelor antropologico-etice ale libertății, cu o aplicare retorico-pragmatică orientată către educarea la responsabilitate.

Al treilea capitol reprezintă o analiză a textului din Gal 5,25-6,10, concentrat pe aspecte etice, desprinse din umblarea în Duh ce conduc înspre practicarea concretă a iubirii agapice. Eliberat de Cristos, cel ce crede este chemat să-și orienteze noua identitate către practicarea binelui în favoarea aproapelui.

Ultimul capitol se bazează pe epilogul Scrisorii către Galateni, ce se găsește în 6,11-18, punând în contrast lauda iudeilor în circumcizie cu lauda lui Paul în cruce. Intenția Apostolului este educarea destinatarilor la libertatea față de faptele cărnii, pentru a trăi din rodul Duhului, astfel încât, habitusul ce derivă se specifică în diferența dintre practicarea viciilor și a virtuților. Libertatea este bazată pe aspecte teologice care conduc spre relația dintre antropologie și etică, adică pe ceea ce contează cu adevărat pentru un creștin.

Pr. dr. Mihai Afrențoae, OFMConv.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Il background di Gal 5-6, scrisă de pr. dr. Mihai Afrențoae. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 14Ś20, are 143 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

Elucidarea contextului literar, geografic și cultural al Scrisorii către Galateni este fundamental pentru a înțelege insistența lui Paul asupra libertății. Cartea Il background di Galati 5-6, publicată în limba italiană, vrea să aducă o contribuție în acest sens.

Temele principale ale cărții sunt prezentate în cele două capitole ale sale: 1) Liberati per la libertà; 2) Il genere letterario di Gal 5-6. Ambele capitole sunt orientate spre clarificarea tipului de libertate predicată de Apostolul Neamurilor, a tipului de retorică folosită, a destinatarilor și a culturii lor religioase.

1) Eliberați pentru libertate nu este un joc de cuvinte, ci titlul primului capitol al cărții Il background di Gal 5-6, iar textul ales ca introducere oferă cheia de lectură: "Existența creștină, prin natura sa, este libertate, căci, pentru libertate ne-a eliberat Cristos" (Schnelle, The Human Condition, 91). Istoria ne învață că libertatea este o valoare pentru a cărei dobândire s-au dus lupte crâncene.

Capitolul I ne indică modul în care suntem invitați să citim libertatea despre care vorbește Paul în Scrisoarea către Galateni. În sinteză extremă, primul capitol trece în revistă pasajele în care Paul vorbește despre libertate, încercând să scoată în evidență că obiectivul principal este depășirea interpretării exclusive a libertății față de legea iudaică, orientându-ne către libertatea față de faptele cărnii. În alte cuvinte, ținând cont de originea destinatarilor, proveniți în majoritate dintre ethne, adică națiuni, libertatea față de legea iudaică avea sens doar ca act preventiv, însă Paul vrea să îi conducă la libertatea de care ei duceau lipsă prin însăși cultura lor, așa cum apare în lupta dintre carne și duh, în Gal 5,16: "trupul dorește împotriva duhului, iar duhul, împotriva trupului".

2) Capitolul al II-lea, intitulat Genul literar al Gal 5-6, este sintetizat de următorul citat: "În baza unei interpretări pragmatice a genului epidictic [...] se înțelege că finalitatea sa [...] se găsește în dispoziția către acțiune" (A. Pitta, Disposizione, 94). Aici avem de a face cu unele cuvinte tehnice: pragmatică, epidictic, dispoziție către acțiune, a căror înțelegere necesită citirea textului.

Îmi place mult un gând întâlnit pe parcursul cercetării: "Suntem ca niște pitici pe spatele unor giganți, însă, cu ajutorul lor, reușim să vedem departe" (Collura, "Siamo tutti nani sulle spalle dei giganti", 37), deoarece purtați pe spatele lor, adică pe învățătura adusă deja de ei. Prin aceasta vreau să spun că m-am lăsat inspirat de cei care au studiat deja Scrisoarea către Galateni, încercând să contribui la înțelegerea acesteia, conștient că orice carte din cărți se face.

Pr. dr. Mihai Afrențoae, OFMConv.

* * *

Din adâncul inimii noastre
Cardinalul Robert Sarah cu Benedict al XVI-lea - Joseph Ratzinger, Ed. "Sapientia", 2020, 116 p., 14Ś20 cm, ISBN 978-606-578-393-5, 25 lei

Chiamati alla libertà. Una lettura antropologico-etica di Gal 5,1-6,18
Mihai Afrențoae, Ed. "Sapientia", 2020, 354 p., 14Ś20 cm, ISBN 978-606-578-397-3, 25 lei

Il background di Gal 5-6
Mihai Afrențoae, Ed. "Sapientia", 2020, 144 p., 14Ś20 cm, ISBN 978-606-578-397-3, 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1740.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat