Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Biserica și școala: din istoria învățământului catolic în România

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Biserica și școala: din istoria învățământului catolic în România, scrisă de Dănuț Doboș, Petru Ciobanu, (+) Iosif Gabor. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20 cm, are 462 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei.

A trecut aproape neobservat, în anul 2016, jubileul de 200 de ani al Școlii primare parohiale catolice din București, prima școală publică din Vechiul Regat, urmată, la un an, de Școala primară parohială din Iași.

Despre școala de la Iași și, în general, despre învățământul catolic din Moldova în secolul al XIX-lea am putut afla lucruri interesante din volumul Biserica și școala, apărut la Editura "Presa Bună" în anul 2002.

Iată că autorul, domnul Dănuț Doboș, istoric și cercetător al arhivelor bisericești, ne face o surpriză plăcută prin reeditarea volumului Biserica și școala, căruia i-a adăugat un capitol amplu, dedicat școlilor catolice din Valahia, de pe teritoriul Arhidiecezei de București, în secolul al XIX-lea, precum și un capitol dedicat școlilor din Basarabia în perioada interbelică, autor pr. dr. Petru Ciobanu. Totodată, volumul conține și alte valoroase studii, de dinainte de 1989, dedicate Seminarului "Sfântul Duh" și școlilor catolice din București, elaborate de preotul cercetător Iosif Gabor. "Dacă Biserica - scria în anul 1942 preotul franciscan Iosif M. Pal - este cel dintâi și cel mai puternic factor de civilizație și de cultură al unui popor, apoi școala, ca fiică a Bisericii, cu tot dreptul își revendică locul al doilea".

Volumul coordonat de Dănuț Doboș este totodată un omagiu adus preoților călugări redemptoriști (liguoriani) - care, cu două veacuri în urmă, au pus în București bazele unui sistem școlar catolic, continuat și dezvoltat apoi de preoții pasioniști, iar în secolul al XX-lea, de cei indigeni, diecezani -, precum și preoților franciscani conventuali care au avut o contribuție similară în Moldova.

Orice sinteză serioasă a învățământului românesc în capitala României va trebui să menționeze în detaliu școala parohială fondată acum două veacuri, gimnaziile și liceele "Sfântul Andrei" și "Sfântul Iosif", școlile de fete patronate de congregațiile "Sfânta Maria" ("Damele Engleze" - actuala Congregatio Jesu) și "Notre Dame de Sion", și mai ales Seminarul și Academia Teologică "Sfântul Duh", de la a căror fondare se împlinesc anul acesta 150 de ani.

Sute de personalități ecleziastice și laice au contribuit la dezvoltarea și renumele școlilor noastre catolice, printre care s-au numărat episcopii Angelo Parsi și Iosif Anton Pluym, arhiepiscopii Ignazio Felice Paoli, Raymund Netzhammer și Alexandru Theodor Cisar, și nu în cele din urmă arhiepiscopul emerit Ioan Robu, care după 1989 a reînființat la București institute catolice liceale și universitare. Deținem, așadar, un tezaur spiritual, o moștenire istorică ce ne îndreptățește să fim mândri și care trebuie să constituie un îndemn pentru generațiile actuale și viitoare să continue tradițiile școlii catolice, factor important pentru evanghelizare.

Îi felicităm pe autori pentru efortul depus în realizarea acestei lucrări istoriografice importante, care ne ajută să facem o incursiune și în momentele de glorie ale învățământului catolic din Arhidieceza de București, prin capitolul special adăugat, și întrucât historia magistra vitae est, sperăm ca lucrarea să ofere și un impuls deosebit în susținerea eforturilor pe care le face Biserica pentru a-și revendica dreptul să aibă pe mai departe școli proprii în vederea educării tinerelor generații.

ÎPS Aurel Percă
arhiepiscop mitropolit de București

* * *

Biserica și școala: din istoria învățământului catolic în România
Dănuț Doboș, Petru Ciobanu, (+) Iosif Gabor, Ed. "Sapientia", 2020, 14Ś20 cm, 462 p., ISBN 978-606-578-391-1, 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1360.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat