Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Rugăciunea credincioşilor. II: Timpul Postului Mare şi Săptămâna Sfântă

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Rugăciunea credincioşilor. II: Timpul Postului Mare şi Săptămâna Sfântă. Acest volum, care va fi urmat şi de altele după structura Lecţionarului Roman, este o traducere şi prelucrare după: Marino Gobbin, Come incenso... Preghiere dei fedeli per i giorni feriali dei Tempi forti dell'Anno liturgico, I-II, ELLEDICI, Leumann (Torino), 2001-2002; Idem, Come profumo soave. Presentazione della parola di Dio e preghiera dei fedeli per le domeniche e le solennità dell'anno liturgico "A", "B", "C", ELLEDICI, Leumann (Torino), 2001-2003. Traducerea a fost realizată de pr. dr. Mihai Pătraşcu, pr. Petru Ciobanu, pr. Iosif Martin. Prelucrarea şi adaptarea pentru limba română au fost făcute de pr. Eduard Soare. Cartea apare în colecţia "Liturgie", în formatul 17x24, are 68 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţara la preţul de 15 lei.

La sfânta Liturghie, Liturgia cuvântului se încheie cu "Rugăciunea credincioşilor", numită şi Rugăciunea universală. Reforma liturgică a Conciliului Vatican II a redat viaţă acestui rit al Liturghiei, propunându-l ca o formă de rugăciune care să dea un spaţiu amplu credincioşilor, adică celor botezaţi, şi simţirii lor cu Biserica. Credincioşi prezenţi la celebrarea euharistică îşi exercită astfel funcţia lor preoţească şi se roagă pentru toţi oamenii.

Rugăciunea credincioşilor izvorăşte din Cuvântul lui Dumnezeu proclamat şi explicat (omilia) şi din nevoile Bisericii şi ale poporului. Oricum, este legată strâns de Cuvântul lui Dumnezeu. Este ca un fel de consecinţă logică, explicativă, concretă. S-ar putea spune că Rugăciunea credincioşilor, întrucât este în sintonie cu Cuvântul lui Dumnezeu, face vie şi actuală pentru comunitatea care celebrează ceea ce este proclamat de Cuvântul lui Dumnezeu în cadrul adunării.

Este rugăciunea "credincioşilor", adică a celor care au primit toate sacramentele iniţierii creştine - Botezul, Mirul, Euharistia - şi care sunt prezenţi şi participă la celebrare. Însă, evident, nu întotdeauna şi nu toţi participanţii sunt atât de apropiaţi între ei şi pregătiţi să propună pe moment, cu voce tare, intenţiile lor de rugăciune Aşa ar fi cel mai bine şi de dorit, ca la fiecare celebrare să existe un grup care s-a rugat deja cu Cuvântul lui Dumnezeu, care a ascultat cu atenţie actualizarea practică făcută de slujitorul sacru, şi acum este în măsură să exprime în numele întregii adunări câteva intenţii de rugăciune pentru Biserică, pentru lume şi conducătorii ei, pentru ţară şi parohie, pentru diferitele evenimente şi, în mod obişnuit, nu pentru persoanele individuale. Aceasta este o rugăciune cu deschidere "universală", ne rugăm pentru toţi, şi într-un fel toţi sunt implicaţi, făcuţi părtaşi.

Cu toate acestea, în faţa atâtor probleme ale sărăciei noastre, de cele mai multe ori trebuie să ne încredinţăm celui care "mastichează" în mod obişnuit Cuvântul lui Dumnezeu şi reflectă îndelung asupra lui.

Iată semnificaţia şi motivul pentru care a fost elaborată această carte: să fie un ajutor pentru acele comunităţi ecleziale care caută un instrument, o inspiraţie pentru rugăciunea lor. Instrument, aşadar. Pregătit, dar de folosit cu inteligenţă.

Nu este o carte născută la masa de lucru, ci din celebrare şi pentru celebrare. A fost mereu revizuită şi integrată, pentru ca rugăciunea să se extindă la multele nevoi ale Bisericii şi ale omului. Mai sunt desigur lacune, pe care orice comunitate care celebrează le va putea acoperi cum ştie mai bine.

Marino Gobbin

* * *

Rugăciunea credincioşilor. II: Timpul Postului Mare şi Săptămâna Sfântă
Ed. "Sapientia", 2020, 17x24 cm, 68 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poştă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi
  • prin telefon şi WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesaţi pagina "Noutăţi editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1158.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat