Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Rugăciunea credincioșilor. II: Timpul Postului Mare și Săptămâna Sfântă

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Rugăciunea credincioșilor. II: Timpul Postului Mare și Săptămâna Sfântă. Acest volum, care va fi urmat și de altele după structura Lecționarului Roman, este o traducere și prelucrare după: Marino Gobbin, Come incenso... Preghiere dei fedeli per i giorni feriali dei Tempi forti dell'Anno liturgico, I-II, ELLEDICI, Leumann (Torino), 2001-2002; Idem, Come profumo soave. Presentazione della parola di Dio e preghiera dei fedeli per le domeniche e le solennità dell'anno liturgico "A", "B", "C", ELLEDICI, Leumann (Torino), 2001-2003. Traducerea a fost realizată de pr. dr. Mihai Pătrașcu, pr. Petru Ciobanu, pr. Iosif Martin. Prelucrarea și adaptarea pentru limba română au fost făcute de pr. Eduard Soare. Cartea apare în colecția "Liturgie", în formatul 17x24, are 68 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

La sfânta Liturghie, Liturgia cuvântului se încheie cu "Rugăciunea credincioșilor", numită și Rugăciunea universală. Reforma liturgică a Conciliului Vatican II a redat viață acestui rit al Liturghiei, propunându-l ca o formă de rugăciune care să dea un spațiu amplu credincioșilor, adică celor botezați, și simțirii lor cu Biserica. Credincioși prezenți la celebrarea euharistică își exercită astfel funcția lor preoțească și se roagă pentru toți oamenii.

Rugăciunea credincioșilor izvorăște din Cuvântul lui Dumnezeu proclamat și explicat (omilia) și din nevoile Bisericii și ale poporului. Oricum, este legată strâns de Cuvântul lui Dumnezeu. Este ca un fel de consecință logică, explicativă, concretă. S-ar putea spune că Rugăciunea credincioșilor, întrucât este în sintonie cu Cuvântul lui Dumnezeu, face vie și actuală pentru comunitatea care celebrează ceea ce este proclamat de Cuvântul lui Dumnezeu în cadrul adunării.

Este rugăciunea "credincioșilor", adică a celor care au primit toate sacramentele inițierii creștine - Botezul, Mirul, Euharistia - și care sunt prezenți și participă la celebrare. Însă, evident, nu întotdeauna și nu toți participanții sunt atât de apropiați între ei și pregătiți să propună pe moment, cu voce tare, intențiile lor de rugăciune Așa ar fi cel mai bine și de dorit, ca la fiecare celebrare să existe un grup care s-a rugat deja cu Cuvântul lui Dumnezeu, care a ascultat cu atenție actualizarea practică făcută de slujitorul sacru, și acum este în măsură să exprime în numele întregii adunări câteva intenții de rugăciune pentru Biserică, pentru lume și conducătorii ei, pentru țară și parohie, pentru diferitele evenimente și, în mod obișnuit, nu pentru persoanele individuale. Aceasta este o rugăciune cu deschidere "universală", ne rugăm pentru toți, și într-un fel toți sunt implicați, făcuți părtași.

Cu toate acestea, în fața atâtor probleme ale sărăciei noastre, de cele mai multe ori trebuie să ne încredințăm celui care "mastichează" în mod obișnuit Cuvântul lui Dumnezeu și reflectă îndelung asupra lui.

Iată semnificația și motivul pentru care a fost elaborată această carte: să fie un ajutor pentru acele comunități ecleziale care caută un instrument, o inspirație pentru rugăciunea lor. Instrument, așadar. Pregătit, dar de folosit cu inteligență.

Nu este o carte născută la masa de lucru, ci din celebrare și pentru celebrare. A fost mereu revizuită și integrată, pentru ca rugăciunea să se extindă la multele nevoi ale Bisericii și ale omului. Mai sunt desigur lacune, pe care orice comunitate care celebrează le va putea acoperi cum știe mai bine.

Marino Gobbin

* * *

Rugăciunea credincioșilor. II: Timpul Postului Mare și Săptămâna Sfântă
Ed. "Sapientia", 2020, 17x24 cm, 68 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1158.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat