Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Wrocław (Polonia): "Mereu în mişcare, dar niciodată dezrădăcinaţi"

Un grup de 41 de tineri din Dieceza de Iaşi a participat la întâlnirea europeană organizată de Comunitatea Taizé, cunoscută sub numele Pelerinajul de încredere pe pământ, în perioada 28 decembrie 2019 - 1 ianuarie 2020. Evenimentul s-a desfăşurat în oraşul Wrocław (Polonia). Tinerii au fost însoţiţi de pr. Daniel Iacobuţ, pr. Cristian Diac şi sr. Gabriela Lungu, FCJ.

Dimineaţa zilei de 26 decembrie ne-a adunat într-un autocar cu direcţia Wrocław, Polonia. Un pic timizi sau cu mult curaj, ne-am împrietenit pe drum, deschizându-ne unii altora cu multă încredere. Seara am participat la sfânta Liturghie în biserica parohială Calvaria din Satu Mare, unde am fost primiţi cu multa bucurie şi ospitalitate de preoţii iezuiţi Iulian Budău şi Iosif Şandoru. Am înnoptat în acest oraş frumos, iar în ziua următoare am pornit la drum din nou spre Cracovia. Ajuns la Sanctuarul Divinei Milostiviri am avut şi aici o celebrare euharistică. Ne-am rugat prin mijlocirea sfintei Faustina Kowalska, căreia Isus i-a apărut şi i-a cerut să realizeze o imagine care să exprime divina sa îndurare. Devoţiune către Divina Milostivire ajunge să fie practicată de sute de milioane de oameni, duminica Divinei Milostiviri fiind celebrată în a doua duminică a Paştelui.

Sâmbătă, 28 decembrie, am ajuns în Wrocław, unde am fost întâmpinaţi cu căldură de fratele Kilian, responsabil cu pelerinii români, şi de câţiva voluntari. Am fost direcţionaţi apoi către parohiile gazdă, care ne-au distribuit în familii.

Am avut momente de comuniune atât în familiile care ne-au găzduit, în grupurile de discuţii din parohiile gazdă, cât şi cu toţii pelerinii. Ne-am împărtăşit ideile, trăirile noastre cu privire la tema pelerinajului: "Mereu în mişcare, niciodată dezrădăcinaţi". Diversele workshop-uri la care a participat fiecare, ne-au îmbogăţit, ne-au întărit credinţa, ne-au încurajat, ne-au orientat atenţia către unitate, comuniune, dialog, artă, muzică, teatru, către adevăr în căutarea lui Dumnezeu.

Trecerea în noul an ne-a găsit în biserici, în linişte, împreună cu ceilalţi pelerini şi alături de Cristos! Am simţit unitatea în diversitate, am simţit că împreună suntem o forţă indiferent de diferenţele lingvistice, culturale! Cristos e cel care ne uneşte când rămânem înrădăcinaţi în iubirea sa, indiferent unde ne conduc paşii de-a lungul vieţii! Festivalul naţiunilor ne-a ajutat să ne bucurăm mai mult unii de ceilalţi, de specificul fiecărei ţări, de tradiţiile naţionale.

La întoarcere am poposit la Częstochowa, unde am celebrat o sfântă Liturghie în limba română. Ne-am rugat la Maica Domnului, i-am cerut ajutorul, i-am mulţumit pentru iubirea ei de mamă, pentru pelerinajul nostru. În drumul spre casă ne-am împărtăşit din trăirile noastre, bucuriile, poate greutăţile întâmpinate, modurile în care Dumnezeu ne-a surprins.

Mulţumim Domnului şi sfintei Fecioare pentru acest profund şi încântător pelerinaj! Mulţumim organizatorilor si voluntarilor pentru munca şi dedicarea lor, parohiilor gazdă şi familiilor în care am fost primiţi, pentru ospitalitate şi comuniune! Părinţilor Daniel Iacobuţ şi Cristian Diac, sorei Gabriela Lungu pentru însoţirea spirituală, organizarea grupului şi a întregii noastre deplasări!

Fără îndoială că rugăciunea Taizé a cucerit multe inimi, le-a apropiat mai mult de Cristos, dar le-a apropiat şi între ele. Mulţumim, Doamne Isuse, pentru marele dar al comunităţii Taizé, mulţumim că lucrezi atât de frumos prin ea, aducându-ne mereu împreună în pace şi cu pace! Dona nobis pacem cordium! - Dă-ne pacea inimii!

Iolanda Fusteş-Dămoc

*

Câteva din mărturiile împărtăşite:

  • "M-am bucurat să fiu alături de un grup tânăr şi entuziast din Dieceza de Iaşi. La întoarcerea din Polonia am întrebat personal câţiva tineri ce anume le-a plăcut sau le-a fost util în aceste zile, pentru că voiam să ştiu care sunt căutările lor. Am fost surprinsă în mod plăcut să aflu că fiecare dintre cei pe care i-am întrebat mi-a vorbit despre momentele de rugăciune în linişte cu celelalte naţiuni de la Hala Stulecia. Păstrez vie imaginea din biserica greco-catolică, o biserica răcoroasă, de la ruga de seară din 29 decembrie când nu am găsit locuri împreună în bănci şi ne-am aşezat pe izopren pe jos ca să rămânem în rugă unii alături de alţii chiar dacă era frig. Mă rog ca fiecare dintre tinerii care au fost în acest pelerinaj să ştie să caute liniştea şi profunzimea din cântecul Taizé ca să rămână în comuniune cu Dumnezeu şi cu ceilalţi care se roagă în acelaşi mod". (Gabriela Lungu, FCJ)

  • "Anul acesta la Taizé grupul din Paşcani a fost unul numeros, iar alături de toţi pelerinii din zona Moldovei am trăit momente unice în care ne-am descoperit unii pe alţii şi totodată oraşul Wrocław şi alte zone deosebite. Ne-am rugat, am cântat, am călătorit, am alergat pe străzile aglomerate ale Poloniei şi am avut încredere unii în alţii. Multumim, Taizé!" (Beatrice Lupu)

  • "Zilele de comuniune trăite în cadrul Pelerinajul de încredere pe pământ organizat la Wrocław, axate pe tema «Mereu în mişcare, dar niciodată dezrădăcinaţi» au fost bine structurate şi au culminat cu momentele de rugăciune în spiritul cântărilor Taizé care mi-au permis să reflectez asupra apartenenţei mele, conştientizând milostivirea lui Dumnezeu. Amintirile frumoase, precum şi intenţiile personale le-am pus cu recunoştinţă în faţa icoanei sfintei Fecioare Maria de la Częstochowa". (Paul Frona)

  • "Doamne, cât de minunate sunt lucrările tale! Sunt cuvintele care răsună în mine după acest pelerinaj, care mi-a adus multă pace şi bucurie. Pe lângă locurile minunate pe care le-am vizitat, cel mai mult m-a bucurat să simt cât de minunate sunt lucrările Domnului nevăzute, pentru că după acest pelerinaj ne-am întors schimbaţi şi mai bogaţi. Ne-a îmbogăţit prezenţa celorlalţi, dar mai ales felul lor de a-l iubi şi sluji pe Dumnezeu. Ne-am întors acasă cu o sete de a-l cunoaşte pe Creatorul nostru şi de a fi mai aproape de el". (Diana Farcaş)

  • "Armonia, prietenia, deschiderea şi arătarea vulnerabilităţii noastre individuale, un scop comun - cunoaşterea celuilalt şi construirea încrederii între noi, rugăciunea la unison - toate acestea prin mijlocirea lui Isus şi a Fecioarei Maria de la Częstochowa descriu pe scurt o trăire a Cerului pe Pământ în ţara unde catolicismul e la el acasă. Mulţumim Cerului şi mulţumim Poloniei pentru găzduirea de care a dat dovadă". (Ionuţ Puşcaşu)

  • "Am cunoscut oameni noi cu care am legat prietenii şi m-am simţit ca într-o familie. Chiar dacă am simţit uneori sentimentul de singurătate şi nelinişte, am simţit cum Dumnezeu mi-a oferit bucurie, şi mai ales prezenţa lui în zilele acestea. Dorinţa pe care am avut-o în suflet a fost să ajung la Częstochowa unde este icoana Maicii Domnului care mi-a rămas în minte şi mi-a oferit linişte şi bucurie în suflet". (Anca Radu)

  • "A fost prima experienţă în cadrul grupului Taizé şi pot spune că am fost profund impresionată de numărul mare de tineri care îl caută pe Dumnezeu. Am simţit cum rugăciunea mă apropie de Tatăl ceresc, mai ales în momentele când, împreună cu mii de tineri de diferite naţiuni, ne rugam împreună". (Andreea-Ramona Mârţ)

  • "Aho, aho surori şi fraţi / Vouă, oameni adunaţi / Scurt pe doi pe patru roţi / Am zis să vă ur pe toţi / Să vă mulţumesc cu drag / Că am trecut acest prag / În cantare şi în rugă / Mai în tihnă, mai pe fugă / Am văzut locuri frumoase / Stat pe la diverse case / Cu gazde minunate / Dă-le, Doamne, sănătate / Am cunoscut oameni din ţări / De peste mări şi peste zări / Dar i-am simţit fix ca pe fraţi / În aceeaşi dragoste înrădăcinaţi / Ne-am rugat cu toţi în tihnă / Am profitat de odihnă / Suntem în 2020 / Peste toţi să coboare harul / Pentru care au ridicat paharul / Fie că e pioşie / Credinţă, dragoste sau tărie / Sper ca să se împlinească / Tot ce vor ei să primească. / La care mai punem sănătate / Belşug şi roade bogate / Linişte şi pace-ndelungată / În lumea aceasta agitată. / Poate nu ne mai întâlnim / Dar nu uitaţi că ne-am propus să fim / Mereu împreună / Niciodată dezrădăcinaţi / Aşa că mai mânaţi, măi!" (Daniel Benchea)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 28 decembrie 2019 - 1 ianuarie 2020: Wrocław (Polonia): "Mereu în mişcare, dar niciodată dezrădăcinaţi"

* * *

Comunitatea din Taizé, Torino va găzdui în 2020 Întâlnirea ecumenică a tinerilor din toată Europa


 

lecturi: 1660.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat