Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea din Taizé, Torino va găzdui în 2020 Întâlnirea ecumenică a tinerilor din toată Europa

Orașul Torino va găzdui în 2020 Întâlnirea europeană a tinerilor din Comunitatea din Taizé, care în fiecare an se desfășoară într-un oraș diferit. A anunțat asta ieri, 30 decembrie fr?re Alois Loeser, prior al comunității ecumenice, celor 15 mii de tineri din toată Europa care în aceste zile s-au reunit la Wrocław, în inima Poloniei, pentru a trăi a 43-a ediție a "Pelerinajului de încredere pe pământ".

După patru ediții la Roma (1980, 1982, 1987, 2012) și două la Milano (1998 și 2005), evenimentul tinerilor se întoarce așadar în Italia. Invitația a fost semnată de arhiepiscopul diecezei subalpine, monseniorul Cesare Nosiglia, și de reprezentanții bisericilor reformate și ortodoxă din orașul piemontez. "Torino îi așteaptă pe tinerii de la «Pelerinajul de încredere pe pământ» din 2020 cu inima și brațele deschise", a spus arhiepiscopul, care în zilele trecute a însoțit 80 de tineri torinezi în Polonia.

"Vestea ne umple inima de bucurie și de emoție. Lui fr?re Alois și Comunității din Taizé exprim recunoștința cea mai sinceră, în numele arhidiecezei de Torino și al tuturor confesiunilor creștine prezente în teritoriul nostru. Pentru noi este o veste importantă, care reprezintă confirmarea unei legături puternice dar, în același timp, și rodul unui lung drum de prietenie cu Comunitatea din Taizé".

Nosiglia amintește și "legătura profundă și autentică" ce leagă Taizé cu Torino, unde de multe decenii diferite grupuri de tineri din toată regiunea Piemont și Valle d'Aosta merg periodic în Comunitate și participă la întâlnirile de sfârșit de an. Sunt numeroase și semnificative și întâlnirile de rugăciune de la Taizé în orașul unde adesea a mers personal și fondatorul Comunității, fr?re Roger. "Păstrez în inimă o amprentă de neșters și iluminantă - amintește prelatul - a acestor întâlniri și a dialogului cu el".

De aici urarea este ca această legătură să poată deveni "o ocazie rodnică de întâlnire cu mulți alți tineri, a unei vestiri curajoase a Evangheliei și a unei reînnoite experiențe de comuniune în numele lui Cristos". Și să fie și semn al "drumului ecumenic lung și articulat parcurs între confesiunile creștine prezente în teritoriul nostru" și ocazie de "reînnoire a Bisericilor noastre și a societății noastre, în semnul unității și al comuniunii".

"Sfârșitul de an de la Taizé" va începe la 28 decembrie 2020 și se va încheia la 1 ianuarie 2021, având în centru, în noaptea de 31, marea veghe de rugăciune pentru pacea în lume și Sărbătoarea Națiunilor în parohii și în diferitele realități găzduitoare. Cu această ocazie, sunt așteptați în oraș 15.000 de tineri care provin din toate Europa și nu numai.

(După Vatican Insider, 31 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat