Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Nella debolezza si manifesta pienamente la potenza di Dio. L’incontro spirituale tra l’apostolo Paolo ed il Cardinale Carlo Maria Martini: un contributo alla spiritualità sacerdotale alla luce di 2Cor 12,1-10 (În slăbiciune se manifestă pe deplin puterea lui Dumnezeu. Întâlnirea spirituală între apostolul Paul și cardinalul Carlo Maria Martini: o contribuție la spiritualitatea sacerdotală în lumina textului din 2Cor 12,1-10), scrisă de pr. dr. Ionuț Eremia Imbrișcă. Cartea apare în colecția „Disertații doctorale”, în formatul 17x24, are 282 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Plecând de la propriile experiențe observăm că în viața fiecărei persoane există momente de slăbiciune. Cu toții suntem slabi, dar nu toți acceptă aceasta și, prin urmare, nu toți se deschid în fața acestei realități pentru a o primi și pentru a o integra cu seninătate în experiențele zilnice. De cele mai multe ori ne este frică să arătăm adevăratul chip slab care este parte integrantă din viața noastră. Această frică ne determină apoi să purtăm de cele mai multe ori o mască pentru a ne ascunde sau pentru a nega existența slăbiciunilor.

Cartea apărută recent la Editura Sapientia în limba italiană, având titlul: „În slăbiciune se manifestă pe deplin puterea lui Dumnezeu. Întâlnirea spirituală între apostolul Paul și cardinalul Carlo Maria Martini: o contribuție la spiritualitatea sacerdotală în lumina textului din 2Cor 12,1-10”, este disertația doctorală pe care am susținut-o la Institutul de Spiritualitate din cadrul Universității Gregoriana din Roma. În acest studiu mi-am propus să-mi îndrept atenția tocmai asupra acestei realități prezente în viața omului pentru a arăta cum în mijlocul slăbiciunilor se manifestă pe deplin puterea lui Dumnezeu. Am luat ca punct de plecare răspunsul pe care apostolul Paul l-a primit de la Domnul în momentul în care el cerea în rugăciune să fie eliberat de ghimpele prezent în trup, care îi provoca atâta suferință (cf. 2Cor 12,7-8). În loc să fie eliberat de acel ghimpe, apostolul Paul primește răspuns din partea Domnului: „Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se împlinește în slăbiciune” (2Cor 12,9a). Asupra acestui răspuns pe care apostolul Paul l-a primit de la Domnul, cardinalul Carlo Maria Martini a reflectat îndelung propunând apoi preoților un curs de exerciții spirituale pe această temă. Rodul meditațiilor sale îl găsim în cartea: La debolezza è la mia forza. Meditazioni sulla Seconda Lettera ai Corinzi (Slăbiciunea este tăria mea. Meditații despre Scrisoarea a doua către Corinteni), Casale Monferrato 2000, care a reprezentat pentru mine, dintr-un anumit punct de vedere, o adevărată „întâlnire” a cardinalului cu apostolul Paul.

Lucrarea este structurată în patru capitole. În primul capitol, intitulat Slăbiciunea omului și „slăbiciunea” lui Dumnezeu am încercat să scot în evidență faptul că a accepta propria slăbiciune ne ajută să trăim ca adevărați fii ai lui Dumnezeu; exemplu în acest sens fiind însuși Isus Cristos.

În al doilea capitol mi-am îndreptat atenția asupra apostolului Paul care de-a lungul activității sale apostolice nu a fost scutit de momente în care să fi experimentat propria slăbiciune. Aceste momente au fost cele care l-au condus progresiv pe Apostol la convingerea pe care a mărturisit-o apoi creștinilor din Corint, spunând că: „atunci când sunt slab, atunci sunt puternic” (2Cor 12,10). Puterea la care face referire aici apostolul Paul este legată tocmai de harul lui Dumnezeu care se manifestă pe deplin în momentele de încercare (cf. 2Cor 12,9a).

În al treilea capitol, atenția a fost îndreptată spre cardinalul Carlo Maria Martini care ajunge spre finalul vieții să afirme că, în ciuda dificultăților întâlnite în viață, pentru el „totul este dar”, scoțând astfel în evidență grija ocrotitoare a lui Dumnezeu (C.M. Martini – G. Sporschill, Conversazioni notturne a Gerusalemme: sul rischio della fede, Milano 2008, 4). În ceea ce privește tema propusă, cardinalul consideră propria slăbiciune ca fiind forța sa, făcând referire aici la suferința lui Isus Cristos: „Așa cum Cristos a revelat pe cruce puterea și gloria lui Dumnezeu, tot la fel și noi, în sărăcia noastră, în slăbiciunile noastre, în încercările noastre, suntem uniți cu crucea lui Cristos și ne putem încrede în puterea lui Dumnezeu” (C.M. Martini, La debolezza è la mia forza. Meditazioni sulla Seconda Lettera ai Corinzi, 42).

Ultimul capitol este cumva scopul acestui studiu și contribuția pe care am voit să o aduc la viața spirituală a preoților. Aceștia, privind la experiența atât a apostolului Paul, cât și a cardinalului Carlo Maria Martini, vor putea să învețe că, pe parcursul vieții, momentele de slăbiciune nu sunt un impediment în drumul lor spiritual, ci mai curând o exigență pentru a face o experiență autentică a lui Dumnezeu.

Pr. dr. Ionuț Eremia Imbrișcă

*

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Alice de Schaerbeek, scrisă de Ignace Beaufays și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Dîncă. Cartea apare în colecția „Viețile sfinților”, în formatul 14x20, are 78 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.

Apariția acestei lucrări în limba română a fost posibilă datorită dorinței unei persoane care poartă numele sfintei Alice – Alice Sorina Tudosă –, care și-a dorit ca viața acesteia să fie cunoscută și de membrii poporului nostru român. Cartea părintelui franciscan belgian Ignace Beaufays (1870-1945), apărută în 1945 la Bruxelles, în colecția „Saints de nos Provinces”, prezintă viața acestei sfinte și a fost tradusă în limba română de părintele asumpționist Lucian Dîncă.

Această carte ne oferă posibilitatea unei întâlniri. Orice întâlnire aduce cu sine emoție, posibilitatea de a crește interior și ne poate îmbogăți sufletește. Întâlnirea cu sfânta Alice ne va ajuta, de exemplu, să prețuim mai mult valoarea spirituală a suferinței, ca modalitate de a ne uni și mai mult cu Cristos cel sărac și suferind, după cum și eroina acestei cărți a iubit suferința și a văzut în această realitate a vieții pământești posibilitatea de a rămâne mereu alături de Cristos, alesul inimii ei. Autorul biografiei sale, un anume călugăr cistercian numit Gomer, care stă la baza elaborării acestei cărți, ne-a lăsat o frumoasă caracterizare a sufletului nobil pe care l-a avut această mireasă a lui Cristos: „Mireasa lui Cristos ardea de dragoste pentru toți oamenii. Era gata să îndure orice act de umilință și orice suferință pentru ca ei să ajungă la mântuire. Îi consola pe cei triști, îi alina pe bolnavi, îndepărta ispitele trupești și le arăta tuturor calea mântuirii”.

Citind aceste pagini, meditând la exemplul de viață pe care ni l-a lăsat sfânta Alice de Schaerbeek, vom avea, așadar, ocazia de a ne întâlni cu un suflet ales, nobil sub aspect spiritual, care ne invită și pe noi să cultivăm acele valori care ne fac cu adevărat ucenici ai Domnului și frați cu cei din jurul nostru.

Pr. Andrei Dumitrescu

*

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Biserica în epoca postmodernă, scrisă de pr. dr. David Diósi și tradusă în limba română de Mihai Kovács. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, în formatul 14x20, are 126 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Foarte mulți au scris în ultimii ani despre Biserică: atât lucruri pozitive, cât și negative. Evident, și lucruri greu de digerat. Și pentru că nu vreau să ridic aparatul critic la rang de text principal, voi omite și enumerarea celor mai importante texte din literatura de specialitate.

Într-adevăr, mulți au scris despre Biserică. Pare un subiect epuizat. Cu greu se pot spune multe noutăți despre acest subiect, probabil nici eu nu voi aduce o schimbare radicală de perspectivă în „universul” teologiei.

Apoi, avem termenul „postmodern”. Este un termen la modă – recunosc –, însă nici el nu-și prea găsește locul. Este greu să ne definim epoca, să o etichetăm cu ajutorul unor concepte. Eu consider – cel puțin deocamdată – că „postmodern” este conceptul cel mai nimerit. Nu pentru că ar fi un termen atât de deosebit și care ar spune prea multe, ci mai degrabă pentru că între timp a devenit atât de abstract, încât desemnează toate caracteristicile epocii. Evident, sunt conștient de faptul că ceea ce la prima vedere constituie punctul forte al acestui concept este în același timp și punctul său slab, deoarece, dacă desemnează orice, de ce se mai delimitează? Ei bine, și această întrebare este deja epuizată.

Se știe despre subiectele epuizate că nu prea mai pot fi dezvoltate. Nici dacă sunt două. Dacă un teolog se așază la masa de lucru pentru a formula câteva idei despre Biserica de azi, el face acest efort deoarece consideră în adâncul sufletului său că are ceva de spus. Ceva ce numai el poate spune. Nicio scriere nu se poate naște doar de dragul de a scrie, niciun articol, nici un studiu, nicio carte – nici măcar o cărțulie nu poate fi scrisă doar pentru a mai adăuga un rând la rubrica „Publicații” din CV. Autorul vrea să împărtășească ceva cititorului, sperând că cititorul îi va fi recunoscător pentru rândurile sale. Nu trebuie să fiți de acord cu fiecare idee. Nu acesta este scopul! Cel puțin eu nu mi-am propus asta. Emisfera este plină de yesmani. Vreau „doar” să vă pun pe gânduri, „numai” să atrag atenția asupra unor fenomene contemporane. Atât! Evident, adverbele „doar” și „numai” nu sunt un semn al modestiei, cu atât mai puțin al falsei modestii! Afirm cu mândrie: atât am putut!

Atât am putut aduna din mijlocul grădinii mele cu flori și legume, în care cred că am descoperit caracterul multicolor, bogăția și vitalitatea, în multe cazuri doar potențială, a Bisericii mele. O grădină te învață multe lucruri. Mai ales să te minunezi. Recunosc, nu știu denumirile tuturor florilor, deși eu le-am plantat pe toate. Le încurc mereu. Nici cu legumele nu mă descurc mai bine. Nu cunosc nici măcar toate plantele din grădina mea. Totuși, mă minunez de frumusețea fiecăreia. Mă aflu în aceeași situație și când privesc Biserica. Nu cunosc toate vlăstarele nobile sau sălbatice din ea. De multe ori nu sunt în stare nici să le deosebesc în mod obiectiv, dar cred că nu sunt singurul în această situație. Pentru că se pot spune multe, iar hârtia suportă multe, dar pentru a face afirmații responsabile referitoare la natura lucrurilor nu e nevoie doar de curaj, ci și de clarviziune. Din acest motiv folosesc adverbul „doar”.

Doar atât poate da un om ca mine, pasionat de scris. Nici nu am un birou ca lumea aici, unde îmi place să îmi aștern gândurile pe hârtie. Aș putea avea, dar mă tem de el. Mă tem că mă va face un birocrat. Mă mulțumesc cu masa împletită din nuiele, care a fost cândva pe terasa casei mele părintești. La această masă mă simt acasă. Pe când eram bebeluș, nu puteam încă să mă urc pe scaun atunci când părinții mei au cumpărat-o, iar când mama mă urca pe el, brațul ei mă asigura să nu cad. Așadar, masa care mi-a devenit birou îmi amintește copilăria. Evident, în acea perioadă și Biserica mea avea alte probleme. Pentru că și atunci existau probleme, unele chiar foarte complicate și complexe. Despre acelea să scrie istoricii! Și, dintre aceștia, doar cei care sunt capabili să o facă în mod onest. Eu voi medita mai degrabă asupra prezentului.

Prof. dr. pr. David Diósi

*

Nella debolezza si manifesta pienamente la potenza di Dio. L’incontro spirituale tra l’apostolo Paolo ed il Cardinale Carlo Maria Martini: un contributo alla spiritualità sacerdotale alla luce di 2Cor 12,1-10
Ionuț Eremia Imbrișcă, Ed. „Sapientia”, 2019, 282 p., 17x24 cm, ISBN 978-606-578-373-7, 25 lei

Alice de Schaerbeek
Ignace Beaufays, Ed. „Sapientia”, 2019, 78 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-372-0, 10 lei

Biserica în epoca postmodernă
David Diósi, Ed. „Sapientia”, 2019, 126 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-370-6, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1247.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat