Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Bălțați, pagini din trecutul satului și al catolicilor

Cu ocazia celebrării Rusaliilor și 50 de ani de la înființarea ca parohie, comunitatea catolică din Bălțați, a cărei biserică are hramul "Coborârea Sfântului Duh", a participat, în ziua de sâmbătă, 8 iunie 2019, la consacrarea altarului de către episcopul de Iași, PS Petru Gherghel. În cadrul acestei Liturghii, a fost lansată cartea Bălțați, pagini din trecutul satului și al catolicilor, scrisă de pr. Ieronim Budulai, primul paroh al acestei parohii înființate la 1 ianuarie 1969. Redăm textul prezentării cărții, rostit de pr. Ieronim Budulai.

Preasfințite, Preacucernici părinți, iubiți credincioși,

La o singură întrebare aș vrea să răspund în minutele următoare: Ce m-a determinat să scriu această carte?

În primul rând, ca să marchez acest moment festiv al sfințirii altarului și a îmbunătățirilor care s-au făcut la biserica din Bălțați. Acum această biserică arată ca o floare din grădina Maicii Domnului. Cinste părintelui paroh, cinste dumneavoastră credincioșilor!

În al doilea rând, am scris această carte pentru a marca aniversarul a 50 de ani de la înființarea Parohiei Bălțați. Timp de peste 70 de ani, comunitatea catolică din Bălțați a fost filială. Mai întâi la Parohia Horlești, apoi la Parohia Cotnari. Pe când era filiala Parohiei Horlești, în administrarea acestei parohii erau 32 de filiale. Astăzi pe raza Parohiei Horlești de odinioară sunt opt parohii. Sfânta Liturghie la Bălțați nu se celebra decât o dată pe lună, sau și mai rar. Pentru căsătorii și botezuri, credincioșii trebuiau să se deplaseze la centrul parohial. Mulți bolnavi mureau fără mângâierea sfintelor sacramente, iar majoritatea înmormântărilor le făceau dascălii.

O dată cu redeschiderea Seminarului din Iași în anul 1956, numărul preoților din dieceză a crescut, astfel că episcopul Petru Pleșca a început să înființeze noi parohii, printre care și Parohia Bălțați. Parohia Bălțați a fost înființată la 1 ianuarie 1969, iar paroh a fost desemnat subsemnatul. La noua parohie aparțineau toți credincioșii catolici de pe raza comunităților Bălțați și Erbiceni și a orașelor Târgu Frumos și Podu Iloaiei. Devenind parohie, având preot permanent, îngrijirea spirituală a credincioșilor s-a îmbunătățit, iar astăzi comunitatea catolică din Bălțați a devenit o comunitate înfloritoare cu frumoase perspective de viitor!

În al treilea rând, am scris această carte, pentru ca o serie de date despre satul Bălțați și comunitatea catolică de aici să fie cunoscute și să nu fie uitate. Mântuitorul, după minunea înmulțirii pâinilor a zis: "Nunc colligite fragmenta, ne pereant", "Acum strângeți firimiturile, ca să nu se piardă", iar sfântul Toma de Aquino spune: "Contemplata aliis tradere", "Ceea ce tu știi, dă și altora". Asta am făcut și eu. Am strâns diferitele date despre Bălțați, ca să nu se piardă și să fie cunoscute și de alții. Veți afla în această carte date despre trecutul satului și mai ales aspecte din viața de credință a catolicilor, despre biserica și casa parohială, despre preoții, care au păstorit această comunitate etc.

Nu în ultimul rând, am scris această carte, pentru a-mi arăta recunoștința pentru iubirea cu care m-ați înconjurat în toți cei cinci ani, cât am stat în mijlocul dumneavoastră, și pentru a-mi arăta și iubirea pe care v-o port!

Pr. Ieronim Budulai

* * *

Bălțați, pagini din trecutul satului și al catolicilor
Ieronim Budulai, Ed. "Presa Bună", 2019, 14x21 cm, 136 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Bălțați: Consacrarea altarului bisericii "Coborârea Sfântului Duh"


 

lecturi: 613.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat