Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent două cărți scrise de cardinal Luis F. Ladaria, Dumnezeul cel viu și adevărat. Misterul Preasfintei Treimi și Antropologia teologică, și cartea 14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă. "Epoca de Aur", scrisă de Cristina Gherghel.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Dumnezeul cel viu și adevărat. Misterul Preasfintei Treimi, scrisă de Cardinal Luis F. Ladaria și tradusă în limba română de pr. dr. Ștefan Lupu și pr. Iosif Martin. Cartea apare în colecția "Studii teologice", în formatul 17x24, are 418 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei.

Preasfânta Treime este primul adevăr al credinței creștine, întrucât face referință la Dumnezeu în el însuși și este fundament și izvor al tuturor celorlalte adevăruri de credință (cf. CBC 234). Este "teologia" prin excelență, principiul unic din care izvorăște întreaga "oikonomia". Botezul este conferit cu o formulă trinitară, vechile simboluri de credință au mereu o structură trinitară. Formulele triadice pe care le găsim în Noul Testament, începând de la formula baptismală (cf. Mt 28,19; și 2Cor 13,13; Gal 4,6; 1Cor 12,4-7), sunt rezumate a ceea ce se găsește într-un mod explicit sau implicit în tot Noul Testament. Într-adevăr, revelația Dumnezeului unu și întreit are loc în mod primar în viața lui Isus. În primul rând, el vorbește despre Dumnezeu ca despre Tatăl său, îl invocă așa; acesta este numele lui Dumnezeu pe care el l-a revelat discipolilor săi (cf. In 17,6). În mod similar, Dumnezeu însuși îl numește pe Isus Fiul său iubit (cf. Mc 1,11par.; 9,6 par.); Isus se prezintă discipolilor său ca Fiul, unicul care îl poate face cunoscut pe Tatăl (cf. Mt 11,25-27; Lc 10,21-22). "Fiul" este modul cel mai frecvent cu care Evanghelia a patra îl desemnează pe Isus.

Tatăl constituie punctul său constant de referință în toată viața sa. Dumnezeu Tatăl l-a trimis în lume pentru mântuirea oamenilor, l-a consacrat cu ungere în Iordan, întreaga existență pământească a lui Isus și lucrarea sa mântuitoare sunt un act de ascultare față de Tatăl, deoarece el nu a venit în lume ca să facă voința sa, ci voința celui care l-a trimis (cf. In 6,38). În special pătimirea și moartea sa sunt momentul suprem al ascultării față de Tatăl (cf. Mc 14,36par.). Învierea lui Cristos este momentul suprem al revelării paternității lui Dumnezeu și, prin urmare, a filiațiunii lui Isus. În majoritatea textelor neotestamentare, învierea lui Isus este lucrarea Tatălui (cf. Fap 2,23-24; Rom 6,4; 8,11; 2Cor 4,14 etc.). Este semnificativ uzul pe care îl face Noul Testament cu Ps 2,7: "Tu ești Fiul meu, eu astăzi te-am născut" (Fap 13,13; Evr 1,5; 5,5). Starea filială a lui Isus apare în acest moment în toată strălucirea ei. Plecând de la experiența pascală, devine tot mai clar că relația lui Isus cu Tatăl nu începe cu viața sa omenească, ci există dintotdeauna, din toată veșnicia. Isus preexistă, ca Dumnezeu, vieții sale omenești (cf. In 1,1-3 etc.).

Și prezența Duhului Sfânt este determinantă în viața lui Isus, începând de la zămislirea sa feciorelnică (cf. Lc 1,35; Mt 1,20). O semnificație specială o are coborârea Duhului Sfânt asupra lui Isus în momentul botezului în Iordan (cf. Mc 1,10 par.; In 1,32-33). Isus a primit ungerea cu Duhul Sfânt de la Tatăl (cf. Lc 4,18; Fap 10,38) și din acest moment începe viața sa publică: predica și minunile sale. În momentul morții și învierii Domnului este prezent și Duhul (cf. Evr 4,14; Rom 1,4). Darul Duhului din partea lui Isus înviat duce la împlinire misterul pascal (cf. In 20,22; Fap 2,1 ș.u.). Isus, Fiul, și Duhul Sfânt sunt intim asociați lui Dumnezeu Tatăl în lucrarea mântuitoare și de aici se ajunge la concluzia că sunt și în ființa dumnezeiască încă din veșnicie.

Biserica din primele veacuri s-a aflat în fața necesității de a armoniza monoteismul Vechiului Testament, reafirmat de Isus însuși (cf. Mc 12,29-32par.), cu starea divină a Fiului și a Duhului Sfânt. Monoteismul creștin dobândește astfel un caracter distinctiv și original. "Definiția" ioanee a lui Dumnezeu iubire (cf. 1In 4,4.16) ne dezvăluie realitatea cea mai profundă a ființei lui Dumnezeu. Doctrina trinitară poate să fie considerată ca o dezvoltare și o explicare a acestei afirmații. Dumnezeul creștinilor este Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, în comuniunea lor veșnică de iubire. Noi suntem chemați să participăm la ea (cf. CBC 221).

Mulțumesc din inimă tuturor celor care au făcut posibilă traducerea acestei cărți în limba română.

Luis F. Card. Ladaria, S.I.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Antropologia teologică, scrisă de Cardinal Luis F. Ladaria și tradusă în limba română de pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția "Studii teologice", în formatul 17x24, are 460 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 40 lei.

"După cum am purtat chipul omului pământesc, vom purta și chipul omului ceresc" (1Cor 15,49). Aceste cuvinte ale sfântului Paul pot fi considerate drept ghid la ceea ce va fi explicat și dezvoltat în acest volum. Prima pagină a Bibliei ne spune că Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea sa (cf. Gen 1,26-27). Omul, așadar, este o creatură a lui Dumnezeu și împărtășește această condiție cu realitatea care îl înconjoară și cu Universul. Dar este o creatură specială, chemată la o relație specială cu Creatorul, deoarece acesta a imprimat în el urmele sale. Acest fapt a conferit neamului omenesc o demnitate superioară celorlalte creaturi: "Ce este omul, că te gândești la el, sau fiul omului, că-l iei în seamă? L-ai făcut cu puțin mai mic decât pe îngeri, l-ai încununat cu cinste și măreție" (Ps 8,5-6). Deja primul Adam, părintele omenirii, poseda această demnitate, pe care a transmis-o descendenței sale, deși nu cu toată gloria și strălucirea pe care Creatorul a voit-o. Primii noștri părinți sunt și primii păcătoși, iar aceasta este cauza ambiguității care caracterizează moștenirea pe care am primit-o de la ei. Ființa umană nu este doar o creatură, ci este și păcătoasă, împreună cu Adam și cu toți cei care l-au urmat. La lumina noutății lui Cristos, Biserica, încă din primele timpuri, a reflectat asupra acestei duble stări și asupra faptului că, prin misterul întrupării și al morții și învierii lui Isus, omul se află într-o nouă stare în fața lui Dumnezeu. Într-adevăr, dacă prin neascultarea lui Adam toți au fost constituiți păcătoși, tot la fel, prin ascultarea lui Cristos, toți vor fi constituiți drepți (cf. Rom 5,19), deoarece în Cristos, Dumnezeu a reconciliat lumea cu sine (cf. 2Cor 5,19).

Din acest motiv omul se află acum în prietenia lui Dumnezeu, în har, și poate să trăiască în Duhul Sfânt, prin credință și sacramente, viața lui Cristos. Poate împărtăși starea sa unică de Fiu al lui Dumnezeu. Cel care este unul-născut a devenit astfel, din prea marea sa iubire față de noi, primul născut dintre mulți frați (cf. Rom 8,29). Calitatea de chip al lui Dumnezeu pe care omul o are încă de la creație ajunge la plinătate atunci când, îndreptățit, este "fiu în Fiul" și, prin darul Duhului Sfânt, poate să-l numească pe Dumnezeu "Tată", adică poate să fie părtaș prin har la relația cu Dumnezeu Tatăl pe care Cristos o are în virtutea naturii sale divine. "Căci toți cei care sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fiii lui Dumnezeu, pentru că nu ați primit un Duh de sclavie, ca să vă fie din nou teamă, ci ați primit Duhul înfierii prin care strigăm: «Abbá, Tată!». Însuși Duhul dă mărturie duhului nostru că suntem fii ai lui Dumnezeu. Iar dacă suntem fii, suntem și moștenitori, moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună-moștenitori cu Cristos, dacă suferim cu el, ca împreună cu el să fim și glorificați" (Rom 8,14-17).

Iată, în linii mari, drumul pe care vrea să-l parcurgă această carte. Îi mulțumesc Domnului dacă el ar contribui la creșterea în cititor a vieții filiale cu Dumnezeu și a vieții fraterne cu oamenii.

Înainte de a termina, doresc să-mi exprim recunoștința față de toți cei care au făcut posibilă traducerea acestei lucrări în limba română. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pentru atâta osteneală!

Luis F. Card. Ladaria, S.I.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea 14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă. "Epoca de Aur", scrisă de Cristina Gherghel. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în formatul 14x20, are 502 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 30 lei.

Cristina G. Gherghel este o scriitoare care a debutat în limba engleză, dar care caută acum să se afirme și pe rafturile limbii ei natale, româna. Cartea publicată recent la Editura Sapientia, 14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă, "Epoca de aur", este un volum prin care autoarea dorește să împărtășească memoriile vieții sale, memorii înrădăcinate pe plaiurile moldovene ale satului ei natal, Gherăești, memorii dintr-o epocă tulbure a istoriei române, "Epoca de Aur" a comunismului ceaușist. Mărturiile ei, profund impregnate de sinceritate, de oralitate, de umor, manifestă libertatea cu care un autor simplu își așterne pe foaie trecutul, libertate față de prejudecățile cititorilor pretențioși, dar mai ales libertate în a-și asuma trecutul și a-l putea aprecia. Astfel ea, prin cele 43 de capitole (fără cele trei puncte de introducere, și alte trei de încheiere) ne pune la dispoziție un autentic peisaj rural din "Epoca de Aur".

În primele capitole suntem luați de mână și purtați spre cunoașterea chipurilor care vor însoți această suită de memorii, chipuri care alcătuiesc familia și cadrul familiar al scriitoarei, chipuri care devenindu-ne familiare ajută la captarea sinceră a trăirilor împărtășite în aceste rânduri. Odată ce ne-am obișnuit cu cadrul familiar, cu ulițele satului din Gherăești, cu activitățile zilnice ale sătenilor, înaintăm cu fiecare pagină prin zilele trecătoare ale unei copilării împărțită între muncă, școală, năzdrăvănii, certuri și clipe de neuitat ale vieții unei fetițe, Cristina.

Lecția pe care ne-o oferă aceste pagini este că, nu trebuie să eliminăm orice rază de lumină din vremurile întunecate ale comunismului. Lacrimile de tristețe izvorâte din numeroase clipe de nedreptate și de răutate ale acelui timp se împletesc cu lacrimile de bucurie ale copilului înconjurat de căldura propriei familii.

Așa cum afirmă în primele pagini ale cărții, autoarea nu se adresează cititorilor snobi, cititorilor cu pretenții intelectualiste, ci oamenilor simpli care nu sunt în căutarea frazeologiilor complexe încărcate de idei incomprehensibile, dar care caută o scriitoare simplă care le înțelege trăirile.

Ciprian Fechetă

Prezentarea făcută de domnul primar al Comunei Gherăești (NT)
Excelența Voastră, Episcop Petru Gherghel - episcop de Iași,
Preacucernici Părinți, stimați oaspeți, dragi concetățeni,

Aleg dintre multele semnificații ale evenimentului de astăzi câteva, îndeosebi cele legate direct de eroina acestuia, scriitoarea Cristina Gherghel, membră a comunității noastre.

În primul rând este onorantă pentru noi alegerea, ca loc de lansare a volumului 14 NUANȚE DE ROȘU Amintiri din copilăria comunistă "Epoca de Aur", a satului natal, Gherăești, unde a primit de la familie și școală primii talanți pe care, în străinătate fiind, a muncit să-i sporească. Fie în Italia sau Marea Britanie, scriitoarea nu s-a rupt nici un moment de obârșie, fapt dovedit de unele dintre lucrările în care folosește cunoștințele primite de la părinți sau de la bunici, mai ales cele referitoare la arta culinară, la tradițiile noastre în acest domeniu.

Ne bucură, îndeosebi, alegerea ca spațiu distinct al lansării, a celei mai importante instituții a duhului comunitar, Biserica, cartea proaspăt apărută fiind o prezentare a perioadei în care, sub comunism, oamenii au fost supuși terorii ateiste, mulți, foarte mulți dintre ierarhii bisericii suferind un martiriu continuu, insuficient cunoscut și descris în cărțile apărute până acum. Cartea Cristinei Gherghel este, astfel, încă o necesară contribuție la cunoașterea acelui timp. Faptul că prestigioasa Editură Sapientia, coordonată de părintele profesor dr. Ștefan Lupu, girează noua carte, a 25-a, dacă nu mă înșel, a Cristinei Gherghel, este încă o dovadă asiguratorie a valorii pe care această carte o reprezintă pentru mulți dintre noi, cititorii apartenenți Bisericii romano-catolice. Și mă bucur să-i prezint părintelui profesor dr. Ștefan Lupu, Editurii Sapientia, reverența și recunoștința noastră pentru coordonarea și publicarea Cărții Cărților, Biblia, în integralitatea textelor scripturistice.

Foarte important, pentru a înțelege devoțiunea scriitoarei Cristina Gherghel față de rolul scriitorului în societate, cel de creator de valori ziditoare prin cuvânt, este și gestul acordării, prin vânzarea cărții, de sprijin și menținere a speranței de viață pentru o tânără mamă greu încercată de o cumplită și costisitoare boală. Cărțile bune sunt scrise de oameni buni, dăruitori. Cartea sa are deci și valoare de ofrandă, de dăruire față de aproapele într-o perioadă și o societate în care, din nefericire, întrajutorarea, omenitatea începe să aibă prea multe nuanțe și interpretări.

Cristina Gherghel nu vine acasă doar cu o carte, ci, așa cum scrie undeva, cu numeroase experiențe de viață de aici, din Gherăești, cartea sa devenind astfel un document literar de care trebuie să se țină seamă pe viitor, în alcătuirea unei monografii comunitare. Cu atât mai mult cu cât, trăind în țări dezvoltate, autoarea ne face să înțelegem, prin comparație, cât de păguboasă a fost perioada comunistă pentru istoria satului românesc, a personalității fiecărui component al acestuia. Despre aceasta, despre valoarea, locul pe care îl va ocupa cartea 14 NUANȚE DE ROȘU. Amintiri din copilăria comunistă "Epoca de Aur" în literatura memorialistică vor vorbi și vor scrie cei îndrituiți să o facă.

Închei felicitând autoarea, mulțumind tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment. Sper să fiu în asentimentul Consiliului Local Gherăești, al dumneavoastră, înmânând o Diplomă de Gratitudine scriitoarei Cristina Gherghel pentru a marca astfel această zi în viața comunității și , desigur, ca o baliză încurajatoare parcursului creativ al autoarei.

De asemenea, țin să înmânez o Diplomă de Gratitudine și pr. prof. dr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia" din Iași, în semn de prețuire pentru deosebita contribuție adusă la publicarea și promovarea cărților de valoare.

Sincere mulțumiri tuturor participanților!

Cu deosebit respect și considerație,

Pavel Bereșoae, primar

* * *

Dumnezeul cel viu și adevărat. Misterul Preasfintei Treimi
Cardinal Luis F. Ladaria, Ed. "Sapientia", 2019, 17x24 cm, 418 p., ISBN 978-606-578-368-3, 35 lei

Antropologia teologică
Cardinal Luis F. Ladaria, Ed. "Sapientia", 2019, 17x24 cm, 460 p., ISBN 978-606-578-367-6, 40 lei

14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă. "Epoca de Aur"
Cristina Gherghel, Ed. "Sapientia", 2019, 502 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-365-2, 30 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1030.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat